VEEL TE OUD (SLOT)

Dan ben je dus 50+, en kom je zonder werk. Dat je dan een financieel probleem hebt, weet iedereen. Tenzij je onafhankelijk bent, of als je partner als kostwinner kan optreden (hoe lang nog?), ben je dan veroordeeld tot een uitkering. Dat betekent qua centjes afwachten wat de politiek beslist. Hoeveel is dat nog, over een paar jaar?

Het UWV kwam deze week met onrustbevestigende cijfers:

  • 613.200 nieuwe WW-uitkeringen in 2013. Dat is een toename in vergelijking met een jaar eerder van bijna 25%! Al aan het duizelen? Dan slik deze cijfers maar even weg:
  • het UWV betaalde 21,4 miljard euro aan uitkeringen
  • aan 1,4 miljoen uitkeringsgerechtigden.
  • Het totale aantal lopende WW-uitkeringen steeg vorig jaar met 29 procent naar 437.700.

Nog steeds volgens het UWV:

  • de toename was het sterkst onder 55-plussers (plus 31 procent).
  • En ze verwachten daar dat het aantal mensen in de WW dit jaar nog verder zal stijgen. De uitkeringsinstantie denkt dat aan het einde van dit jaar 485.000 mensen in de WW zullen zitten.
  • De stijging zal dit jaar naar verwachting een nieuw record bereiken van 750.000 nieuwe aanvragen.

Zwart cijfermateriaal. En dan wordt tegen mensen die een baan zoeken doodleuk gezegd, dat je niet mag opgeven. Dat je gewoon door moet blijven gaan, dat je het overal moet proberen, en niet bij de pakken mag gaan neerzitten.

Ik zit er inmiddels wat anders in. Want ik mis bij dat soort “goede raad” bijna altijd de oproep, cq de facilitering om je te gaan bij- en liever nog te gaan herscholen. Ik heb twee praktisch onvervulbare vacatures in behandeling, en No Nonsense Consultancy is maar een heel klein bureautje, met in verhouding dus ook weinig jobs. Maar voor twee daarvan kan ik slechts met – onder de omstandigheden –  ongelofelijk grote moeite aan de juiste kandidaten komen. De arbeidsmarkt heeft onvoldoende aansluiting met het bedrijfsleven, anno 2015. Zo heet dat dan. Een groot gebrek aan, daar is-ie weer, “employability”, oftewel inzetbaarheid. De impact daarvan is voor iedereen enorm. Te weinig, of de verkeerde opleiding. Allemaal wél logistiek en marketing, of administratief, maar geen techniek. Laat staan een bijgehouden specialisatie. Daar zijn echt grote tekorten. Ik blog er al jaren over, maar – waar ik ook al jaren over blog – er gebeurt niets.

We hadden het over de 50-plussers die in deze verziekte marktomstandigheden, met een Europa dat op ieder gebied steeds verder de weg kwijt raakt en alle aansluiting aan het verliezen is, aan een nieuwe baan moeten komen. Hun fatum is dat ze kunnen (bij-)leren wat ze willen, maar dat hun enige zekerheid op dit gebied is dat ze toch geen baan zullen vinden. Een enkele uitzondering zal er best zijn, en bevestigt de spreekwoordelijke regel. Iedereen die onder deze omstandigheden wél (stabiel) succesvol is, nodig ik bij deze uit om hier zijn of haar verhaal te delen. Dat kan anderen helpen.

Maar wat moet je dán doen, in die situatie? Zonder werk, maar met nog een jaar of tien, vijftien voor de boeg van je pensioen? Naar mijn bescheiden mening zijn er drie opties, voor hen die het geld nodig hebben:

  • 1 – Volg de ambtelijke procedures. Blijf solliciteren – zo lang als het wordt opgedragen – , lever de afwijzingsbriefjes in en ontvang de toepasselijke uitkering. Jij kunt er verder toch niks aan doen, en je maakt gebruik van de rechten die wij in dit land met elkaar hebben opgebouwd. Lees een boek, doe wat vrijwilligerswerk en help je (klein-)kinderen. Zorg voor vrede met jezelf dat je de rest van je leven afhankelijk bent van de staat, dan wel een uitkeringsinstituut waar je verder geen enkele invloed op hebt (WW, bijstand, pensioen, AOW of hoe het straks ook wordt genoemd).

 

Titanic
Het is, bijna op de dag af, 102 jaar geleden dat de Titanic op een ijsberg liep. Met mensen die naar de “Nieuwe Wereld” wilden. Inmiddels is de techniek een stuk verder, en kunt u nog altijd naar “de nieuwe wereld”.

 

  • 2 – Vertrek uit Europa. Verkoop je huis, neem eventueel en desnoods je verlies, en trek de wereld in. Noord- of Zuid-Amerika, Australië, Afrika, Azië… In Europa heb je verder niks te zoeken, en elders staan ze mogelijk te springen om dat wat je kunt, en allemaal nog wilt doen. Lees de succesverhalen van hen die u allemaal zijn voorgegaan. Zorg voor inspiratie, werk de beste ideeën uit. Het internet biedt alle informatie, bereid je heel goed voor en spring! Just do it, en dan denk je in alle mogelijkheden die er zeker zijn, in plaats van alle onmogelijkheden. En ja, die laatste zullen er ook zijn… Met name uw (sociale) omgeving zal niet nalaten om die minutieus voor u uit te spellen.
  • 3 – Als 1. en 2. voor u onder de geschetste omstandigheden allebei geen oplossing zijn, dan kunt u gaan zitten afwachten of u misschien die spreekwoordelijke uitzondering bent. Met iedere dag minder kans. Dat is zoiets als een loterij. Heeft u ook daar geen zin in, dan moet ik denken aan een conference van Wim Sonneveld: De jongens. Ook met een “als”: Dan verhang ik me op een mooie zondagmorgen in het Amsterdamse Bos.

Een reactie op “VEEL TE OUD (SLOT)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.