NOG ÉÉN KEERTJE DAN

Maar kinderen, en ook professionele voetballers, groeien door. Dan wil je wat anders, je kijkt verder, je weet het al en bent toe aan de volgende fase. Je hongert naar inspiratie, nieuwe uitdagingen, een ander perspectief. En dat is iets waar Van Gaal niet aan toe komt. Je moet gewoon luisteren en doen wat hij zegt. De man blijkt keer op keer erg eenzijdig te zijn. Niet fluïde, bepaaldelijk zelfs star.

U had nog wat tegoed. De toekomst van Louis van Gaal. Bewierookt, en meer dan dat. De man heeft inmiddels de goddelijke status bereikt. En dat terwijl hij voordat het voetbaltoernooi begon, door een grote meerderheid van kenners is weggehoond. En niet alleen voetbalkenners. Ook allerlei managementtrainers wisten met zekerheid te melden, dat een plaats bij de laatste zestien echt het hoogst haalbare zou zijn. En meer van dat soort wijsheden, die zo kenmerkend zijn voor vele “managementtrainers”.

Je hoorde in brede kringen ook altijd weer dat woord vallen, dat Louis zelf – terecht – zo verfoeit: arrogant. Velen kennen het verschil niet tussen een bepaalde mate van zelfkennis, of zelfzekerheid, of vastberadenheid, of kennis van zaken, of directheid en “arrogantie”. Dus gebruiken ze dat begrip te pas en vooral te onpas. Ze weten niet beter.

Nee, ik vind Louis niet arrogant. Hij weet waar hij over praat. Hij is een professional pur sang. Bij uitstek geschikt om een groep op scherp te krijgen. Laten pieken. Omstandigheden scheppen om optimaal te presteren. Afbreken en weer opbouwen. Hij is er een meester in, misschien wel de beste ter wereld. Voor mij was dat geen nieuws. Ik was dus ook helemaal niet verbaasd dat hij zo ver is gekomen met dit Oranje.

Maar als zo’n toernooi ten einde is, dan gaat iedereen zijns weegs. Ook onze Louis. Hij is meteen doorgegaan naar Manchester United om zijn kunstje daar te laten zien. Want het is au fond een kunstje, dat Louis in de praktijk brengt. Hij was en hij is een schoolmeester. Dat werkt perfect op zo’n toernooi, als interim manager. Maar als je dag na dag, maand na maand en jaar na jaar met zo’n man moet werken, dan ontstaan er steeds ernstiger wordende problemen. Een schoolmeester krijgt vaak ieder jaar een andere groep, in dezelfde leeftijd, op vergelijkbaar niveau en qua ontwikkeling in dezelfde fase. Dan kun je veel van hem leren. Maar kinderen, en ook professionele voetballers, groeien door. Dan wil je wat anders, je kijkt verder, je weet het al en bent toe aan de volgende fase. Je hongert naar inspiratie, nieuwe uitdagingen, een ander perspectief. En dat is iets waar Van Gaal niet aan toe komt. Je moet gewoon luisteren en doen wat hij zegt. De man blijkt keer op keer erg eenzijdig te zijn. Niet fluïde, bepaaldelijk zelfs star.

We mogen hem verwijten (managementtrainers!) dat dat altijd al zijn valkuil is gebleken, en dat hij daarvan niet(s) leert. Ajax, Barcelona, Bayern München. En binnenkort dus ManUnited. En steeds trappen “ze” er in, nu dus weer de grootste voetbalclub ter wereld. Het eerste jaar zal zeker goed gaan. Alles is nieuw, voor iedereen. In het daarop volgende seizoen zal best iets worden geoogst, maar de stap die daarop moet volgen zal niet worden gemaakt. Het derde jaar valt dus tegen. Dan loopt zijn contract ook af. Ik voorspel u dat het, als het al niet voortijdig door één van beide wordt verbroken, niet zal worden verlengd. Of men handelt tegen beter weten in, en het vierde jaar loopt uit op een catastrofe. Is er dan iets neergezet op Old Trafford, dat prachtige Theatre of Dreams? Zeker, Van Gaal heeft het helemaal verbouwd. Maar hij is blijven steken op de eerste verdieping. Die is dan wel van gewapend beton.

Toch is hij een hele goede trainer. Voor een korte, overzichtelijke periode. Inderdaad, om de verbouwing te runnen. Hij is zo anders, zoveel beter en scherper dan nu weer een Fred Rutten. Die haalt het in zijn hoofd om openlijk te mijmeren over de komst van Ibrahim Afellay naar Feyenoord, zijn nieuwe club. Een speler die ernstig mentaal te kort schiet. Zo iemand wil je er toch niet bij hebben? Afellay heeft om redenen nooit deel uitgemaakt van welk plannetje van Van Gaal dan ook. Dat zegt alles.

Dus niet alleen de toekomst van United is niet goudgerand. Feyenoord zal de volgende stap onder de nieuwe trainer niet gaan maken. We spreken elkaar later, in dít theater.

Van Gaal en god
Het is niet alles goud wat er blinkt, ook niet bij Van Gaal. En hij is geen god, maar net een mens. Met duidelijke zwakheden.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.