INSPIRATIELOOS, ZEG MAAR

Nee, Jim Taihuttu (1981) had tot een week geleden nog nooit naar Zomergasten gekeken. Natuurlijk niet, zou ik willen zeggen. Je gaat toch niet op je zomerse zondagavond naar zo’n programma zitten kijken en luisteren? Als je jong bent? Gaat niet gebeuren!

Wat zou Jimmy dan wel hebben gedaan? Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren, dat z’n gadget(s) wél roodgloeiend staan, op z’n zondagavond in de zomer. Wát, ’s avonds? Nee, natuurlijk de hele dag, en nacht. Wat zo is “de jeugd van tegenwoordig”. Daarin heeft Freek de Jonge ons vorige week, in datzelfde Zomergasten, weer bevestigd. Concentratie, vertrouwen en discipline. Dan zijn die twee of zelfs wel drie mobiele apparaatjes die je consequent bij je moet dragen om in leven te blijven, denkt “de jeugd van tegenwoordig”, juist dodelijk.

Betekenisvolle communicatie en social media, daar zijn we vorige week blijven steken. Concentratie, vertrouwen en discipline zijn juist rond waardevolle 1-op-1 contacten de belangrijkste ingrediënten. Want voor je het weet heb je weer een piepje, een trillinkje, een berichtje, een fotootje, een tweetje en wat al niet waardoor je wordt afgeleid. En dan gaan ze weer wat anders aanklikken en even opzoeken en nakijken. Dat is leuk. Onmiddellijke actie, en je omgeving laten zien welk schattig fotootje – lees: de kat slaapt – je nu weer binnen hebt gekregen.

Ondertussen zijn ze vergeten waar ze ook alweer mee bezig waren. Bijvoorbeeld met die sollicitatie, want je bent zonder werk. In ieder geval heb je geen leuk werk, of het levert onvoldoende op. Maar het is allemaal goed, als ze hun smartphone maar niet hoeven in te leveren, zo blijkt uit serieus onderzoek. Ze geven hun auto wel af, of ze gaan kleiner wonen, of ze accepteren dus inderdaad die mindere baan. Zolang ze hun apparaatje met al hun vrienden en appjes maar wel mogen houden. De nieuwe wereld.

Ik vind het goed, als ik maar niet mee hoef te doen. Ieder zijn en haar eigen omgeving. Prima. Zelf ben ik meer “Freek” dan “Jim”. Lees wel eens een boek, raak af en toe geëmotioneerd bij een gedicht. Kijk en luister televisie om wijzer te worden. Concentratie, vertrouwen en discipline. Omdat ik weet wat belangrijk is, denk ik, en anders laat ik me graag inspireren. Heb in die zin geen moeite om te switchen.

1000+ VRIENDEN

Dat kun je niet als je alleen maar in je eigen wereld zit. Dat is per definitie een kleine wereld, ook al heb je 1000+ vrienden in je lijst met contacten. Niet iets anders lezen, iets anders kijken en luisteren, iets anders zoeken. Jim Taihuttu. Na 13 minuten Zomergasten ben ik afgelopen zondagavond gaan staffelen. Ik was verbijsterd, het gebruik in bijna iedere zinnetje van de dooddoener “zeg maar”. Dan laat ik ‘of zo‘ en ‘absoluut’ of ‘weet je‘ nog maar even achterwege, zeg maar. Ik kwam tot een totaal van 74, vanaf minuut 14. Dat was dus ongeveer om 20.30 uur. Om 21.34 uur was ik het beu. Dik een uur heb ik het nog kunnen volhouden of zo, weet je, maar toen was het zeg maar helemaal over en uit. Níks inspiratie. Allemaal tamelijk eenvoudig of zo, zeg maar. Absoluut, ik had het helemaal gehad, zeg maar. Dan doe ik liever wat anders of zo. Onze bedrijfspsycholoog heeft voor zulke kandidaten de volgende, volledig correct bedoelde omschrijving: “Weinig imponerend”.

De televisie heeft een knop. Net als je smartphone en je iPad, of zo. Die ook gebruiken is een keuze. Aan/uit is dan wel een hele rigoureuze, vandaag de dag, zeg maar.

Toch denk ik dat No Nonsense Consultancy betere sollicitaties binnenkrijgt als die knop van de sollicitant op “uit” staat. Méér afspraken die worden nagekomen. Méér effectieve contacten. Met meer diepgang, een betere voorbereiding, überhaupt meer impact. Absoluut. Je redt het niet met alleen maar dat displeetje, als je niet ook eens een boek leest, een achtergrondverhaal in Elsevier of Vrij Nederland tot je neemt, de Volkskrant of de NRC niet een keer koopt. Dus ik kan het wel allemaal “prima” vinden – ieder zijn en haar eigen omgeving – , we weten nu ook weer waar het toe leidt. Je kunt het al langere tijd dagelijks horen en zien. Nu dus ook bij Zomergasten, weet je.

Ga op zoek
Wat ónder de oppervlakte leeft, is veel interessanter. Niet alleen bepaalde vogels, ook mensen zijn daar uitstekend voor toegerust. Maar er zijn er steeds minder die daar gebruik van maken, of zo.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.