ARM, ARM FEYENOORD II

Over een paar uur weten we het zeker. Maar ik ben er nu al van overtuigd. Feyenoord komt de allereerste ronde in Europa alweer niet door. Waar een beetje ploeg zo’n tien wedstrijden op het Europese toneel speelt, is dat arme Feyenoord al na veertien minuten serieus uitgekakt. En we konden het met z’n allen zien aankomen.

Neem nou zo’n Fred Rutten. Ik hoorde van Jordy Clasie dat deze meester van het spel dat psychologie heet, in de rust van de thuiswedstrijd tegen Besiktas erop had aangedrongen om de achterstand niet al te zeer te laten oplopen. Het stond toen 0-2. Dus méér tegendoelpunten voorkomen, in plaats van wat moeten we doen om een nederlaag af te kunnen wenden, met alle wapens die we maar kunnen vinden. De angst regeert daar dus. En het gebrek aan creativiteit bij deze trainer/coach is nu al dodelijk.

Ook dat zagen we natuurlijk al aankomen. Na de loting voor deze eerste Europese ontmoeting, vond brave Fred dat de kansen “fifty/fifty” waren. Ten eerste: dan sta je niet in de realiteit. En ten tweede: ook dat had zoveel beter gekund.

“Besiktas? Dat is nou net een tegenstander die ik níet had willen loten. We zullen heel diep moeten gaan om tenminste enige kans te hebben tegen deze zeer gevaarlijke ploeg. Ze worden niet voor niets derde, achter absolute grootmachten in Europa als Fenerbahçe en Galatasaray. Nee, dat wordt niet makkelijk. We zullen heel scherp moeten zijn, alle details zijn over 180 minuten belangrijk. Anders komen we weer niet verder. Ik had dus liever een andere ploeg als opponent gezien.”

PACKAGE DEAL

Na 14 minuten was het gespeeld. Toch is Fredje niet de kwade genius. Dat is, op voorsprong, Martin van Geel. Die bestaat het om driekwart van zijn hele achterhoede, alle drie internationals van een team dat derde wordt op een wereldkampioenschap, plús zijn topspits, voor een slordige 30 miljoen te verkopen. Het leek wel een package deal. Dat is inclusief zo’n 8 miljoen voor ’s werelds beste verdediger, althans tijdens datzelfde wereldtoernooi. Even ter vergelijking, de Kroatische verdediger Dejan Lovren ging onlangs voor 25 miljoen van Southampton naar Liverpool. Dat is dus bijna de hele oogst die Van Geel voor vier (!) hele goede spelers wist op te halen. En de Belgische bankzitter Romelo Lukaku was Everton meer dan 35 miljoen waard. Oftewel: die ene transfer scoort zo’n 15% méér dan dat hele kwartet Feyenoorders bij elkaar. Het zijn nog maar enkele voorbeelden uit het internationale transfergeweld, waarin Van Geel dus pontificaal ondersteboven is geblazen. Goed gedaan!

Maar dat is nog niet alles. Opnieuw stuurt hij Feyenoord het voorportaal van de toch niet geheel onbelangrijke CL in zonder spits. Dat heeft hij al vaker geflikt, we kennen de uitkomst. En als dan het verweer niet beter is dan “vorig jaar kwamen we tegen Kuban Krasnodar, met Pelle en De Vrij, ook niet verder”, dan verdien je je ontslag. Met onmiddellijke ingang. De afkoopsom voor zo’n non-valeur als Van Geel valt in het niet bij het gemis aan transferinkomsten door zijn toedoen.

Start meer weer opnieuw, wil je nog iets van het seizoen maken. Die volle kuip is standaard. Geef die enorme achterban, de grootste van Nederland, nu eindelijk eens waar ze al jaren zo naar smachten. Dat begint aan de top. En met een spits. En met een trainer die het spelletje doorheeft, ook buiten het veld.

Het moet voor Clasie een ijskoude douche zijn geweest, net teruggekeerd uit Brazilië. Hoe grotesk kunnen de verschillen zijn? Hem koste wat kost willen vasthouden, Van Geel, is misdadig. Zo’n speler heeft recht op verdere ontwikkeling, die vooral jij hem in de weg staat ‘op zuid’.

“Hoop doet leven.” Zo begint werkelijk ieder seizoen van Feyenoord. Hoe pathetisch mag het zijn? Maar de club lijkt, herstel: is dankzij topmanager Van Geel ten dode opgeschreven. Het wordt weer niets. De Coolsingel blijft leeg.

Arm, arm Feyenoord.

 

Exit Van Geel
Hier snapt de man helemaal niets van, maar hij beweert juist het tegenovergestelde. Dat maakt het extra pijnlijk.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.