Wie hoort er in dit rijtje niet thuis: Herman Wijffels , Alexander Rinnooy Kan , Wiebe Draijer, Mariëtte Hamer? Nooit meer raden. Mariëtte Hamer is een luxe onderwijzeres; heeft ook al helemaal niets met het bedrijfsleven. Of het zou moeten zijn op het vlak van het beschermen van de altijd zielige en kwetsbare werknemers tegen die volgevreten wolven van werkgevers.
— Oudere mensen die in Nederland zorg nodig hebben, zitten in de problemen. Jonge mensen die in Nederland aandacht nodig hebben omdat hun ouders die om welke reden dan ook niet (meer) kunnen geven, schreeuwen om hulp. Alle menselijke problematiek waarbij de overheid zou moeten bijspringen, omdat we dat eerder met elkaar zo hebben afgesproken, krijgt onvoldoende aandacht. Of de instanties die we daarvoor hebben opgetuigd, zijn al jaren verkeerd bezig. Ziekenhuizen gaan failliet. Intramuraal, extramuraal, patiënten, begeleiders, personeel, familieleden, specialisten en verzekeraars: iedereen klaagt.
— Ons fameuze en zelfs Koninklijke Concertgebouworkest zal haar toppositie in de wereld niet meer kunnen handhaven. Het geld is op.
— Ab Klink, ooit een zelfbenoemd boegbeeld van het toch zo christelijke en sociale CDA, heeft in 2009 de Kamer niet geïnformeerd over een bedragje van 100 miljoen. Dat is “tegen de regels”. De minister deed dus maar wat. Ondertussen liep z’n mond over van zware woorden als “ethiek”, “normen en waarden”, “zorgvuldig” en “moraliteit”. Toe maar.
— De Nederlandse Zorgautoriteit deed zo ongeveer alles fout, jaar na jaar. De enige zorg blijkt te zijn uitgegaan naar de eigen autoriteit. De Sociale Verzekeringsbank, ook al zoiets, ziet een ICT-project faliekant mislukken, met een strop van een kleine 50 miljoen.
— Bij Imtech, ooit de lieveling op Beursplein 5, wisten ze aan de voorkant niet wat er aan de achterkant uitkwam, en omgekeerd. KPMG zwelgt in arrogantie, teert uitsluitend nog op het verleden en wordt zelf(s) beschuldigd van belastingfraude en corruptie. Het houdt maar niet op, en voor KPMG geldt dat ook in de meest letterlijke betekenis.
— In Europa zijn ze al maandenlang met een officiële stoelendans bezig. In de praktijk wordt die dans overigens 24/7 opgevoerd. Het baantjesjagen is daar een ware kunst apart. Het is inmiddels het enige wat ze nog kunnen. Grijs wordt vervangen door extra grijs. Alles, dat wil zeggen kwalitatief de minst smaakvolle en meest kleurloze ingrediënten per land, wordt in de blender gegooid, met de knop op “max.”. Wat er dan uitkomt wordt gekookt, het eventueel resterende laagje vet dat is komen bovendrijven wordt nauwkeurig afgeschept, het goedje wordt aangelengd met water en nog een paar uur op hoog vuur doorgekookt. Geen wonder dat wat uiteindelijk overblijft “Herman Van Rompuy” wordt genoemd, of, dit keer, “Jean-Claude Juncker”. Maakt allemaal geen verschil, het is niet te vreten. En, gevaarlijker, je wordt er ziek van.

— Frans Timmermans ligt wel goed in Brussel. De man is een buitenlandkenner, wordt geroemd vanwege diplomatieke kwaliteiten. Zoiets als een ideale Minister van Buitenlandse Zaken. Eindelijk eens een prima vakminister, één van de twee of drie die we hebben. Maar in die Brusselse stoelendans komt hij misschien wel terecht op een economisch gezien zware post. Dat betekent handel, geld, business. Maar hij is drs. in de Franse taal en letterkunde. Timmermans heeft nog nooit een bedrijf van binnen gezien, of het zou de bestuurskamer van Roda JC moeten zijn.
— Wie hoort er in dit rijtje niet thuis: Herman Wijffels , Alexander Rinnooy Kan , Wiebe Draijer, Mariëtte Hamer? Nooit meer raden. Mariëtte Hamer is een luxe onderwijzeres; heeft ook al helemaal niets met het bedrijfsleven. Of het zou moeten zijn op het vlak van het beschermen van de altijd zielige en kwetsbare werknemers tegen die volgevreten wolven van werkgevers. Toch gaat het om de belangrijkste positie binnen de Sociaal Economische Raad (SER). Lees nog één keer die drie woorden die het instituut haar naam geven, en laat ze per woord even inzinken, in relatie tot de competenties, de ervaringen en het kennelijke talent van Hamer. Maar ze is een vrouw, en dat is nu even het belangrijkste.
— Ondertussen wordt in Den Haag de ene missie na de andere opgetuigd. Als het begrip “snelle interventiemacht” valt, dan heeft Mark Rutte al toegezegd. Het kost allemaal vele en tientallen miljoenen, en nog meer, terwijl grote groepen bejaarden niet meer dan één luier per 24 uur mogen krijgen. En zo zijn we weer bij het begin van, inderdaad, deze klaagzang.
Hoe komt het toch dat het zo goed gaat met Europa, en met Nederland? Antwoord: omdat we consequent de juiste man of vrouw op de juiste plaats weten te zetten. Daar zijn we nu eenmaal verschrikkelijk goed in, en dat moet vooral zo blijven.
Laten we er maar om lachen, want – ik val in herhaling – er verandert toch niets. Daarom ter afsluiting maar even de Sjonnies, dat lucht tenminste even op.