GUUS GA NAAR HUUS

Het is niet niks om “overnight” van cultuur te veranderen. Vele organisaties doen daar jaren over, om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat het toch niet lukt. Of niet helemaal. Ondanks allerlei sessies op de hei en het invliegen van media-, communicatie-, marketing- en andere trainers en soms ook nog de inzet van de beste psychologen. “Cultuur” is een zeer weerbarstig fenomeen.


 

Nou doen we met z’n allen alsof 6-0 winst op Letland een prestatie is waarmee je verder kunt. Het Nederlands voetbalelftal heeft gewonnen, voor Guus Hiddink. Niets meer aan de hand.

Als ik met VV Eindhoven een paar dagen meeloop, dan win ik – sorry, winnen wij – ook van Letland. Misschien niet met zes doelpunten verschil, maar een nulletje of drie moet kunnen. Dus wat is die zege waard?

Wél veelzeggend is het interview dat Jack van Gelder zondag direct na afloop met de veelbesproken Guus zelf had. In plaats van halleluja en we gaan er voor, na een hoe dan ook slechte start, schoot Hiddink fel in de verdediging. Daar zouden zijn eigen verdedigers nog wat van kunnen leren, en daar zit nu precies de crux.

Het is niet niks om “overnight” van cultuur te veranderen. Vele organisaties doen daar jaren over, om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat het toch niet lukt. Of niet helemaal. Ondanks allerlei sessies op de hei en het invliegen van media-, communicatie-, marketing- en andere trainers en soms ook nog de inzet van de beste psychologen. “Cultuur” is een zeer weerbarstig fenomeen. Maar Louis van Gaal had het voor elkaar. Op zijn eigen, wijze manier. Onder de gegeven omstandigheden. Met de beschikbare medewerkers.

Hiddink zit er bij Oranje helemaal naast. Aanpak, selectiebeleid, tactiek. En waar men bij Van Gaal juist zo bang voor was, diens omgang met “de media”, dat verliep in zijn KNVB-tijd juist wel charmant. Van Gaal deed niemand echt geweld aan, ook zichzelf niet. Knap. De professional, op ieder gebied.

Maar dan Hiddink. Die begint live een beetje te ruziën met Van Gelder en anderen. De man is humeurig, lichtgeraakt, niet transparant. Hiddink is Hiddink niet meer. Grumpy old man. Ik was geneigd om te denken dat Hiddink en Van Gaal beter van functie kunnen wisselen, maar daar kom ik van terug. Na zijn briljante periode bij Chelsea, was Hiddink een betere kandidaat geweest voor Manchester United dan Van Gaal. Dan heb ik het over omgang met tabloids en vedetten. Niks opkweken van jong talent en het heel erg strak managen van mensen en processen. De sterke punten van Van Gaal, zoals iedereen weet.  Hiddink leek me veel beter in de omgang met ego’s, en heeft dat in de loop van zijn carrière ook meermaals bewezen. Bijsturen, de juiste omstandigheden scheppen, “de koppies leeg maken”.

Een groep conditioneren voor de volgende topwedstrijd. Appeltje-eitje voor Hiddink. Maar daar zijn de beschikbare spelers van Oranje helemaal niet aan toe. Van Gaal had dat niet alleen perfect door, maar wist ook hoe hij dat moest ‘handelen’.

Maar nu zit Hiddink, in plaats van appeltje-eitje, ineens met de gebakken peren.

Hoe kon dat allemaal zo gebeuren? In de eerste plaats is het natuurlijk een onvoorstelbare selectieblunder van Bert van Oostveen, het gezicht van de voetbalbond. Want als Ton Westphal het allemaal zo goed weet, waarom hij dan niet? In zo’n positie? Vrij naar Dick Advocaat: “Dit land heeft 17 miljoen headhunters”.

Maar ik wil afsluiten met en bij Hiddink. Dat is toch een autoriteit. Met tot een paar maanden geleden een flonkerende carrière. Dit gaat meer pijn doen dan verwacht. Natuurlijk loopt hij stuk, langs de lijn bij Oranje. Hiddink is Hiddink niet meer, heb ik hierboven al opgeschreven.

Want ook Guus heeft een selectieblunder begaan. Dan bedoel ik nu even niet ten aanzien van zijn spelers, maar een heel persoonlijke misser. Door Cees van Nieuwenhuizen weg te sturen. Niet alleen zijn manager, maar vooral ook een personal coach. Een houvast in altijd rare tijden. Om welke reden dan ook dacht Guus “zonder” te kunnen. Maar ook Guus is net een mens. Hij faalt.

De wereld
Maar nu even niet. Na de breuk met Cees van Nieuwenhuizen is Guus Hiddink de weg helemaal kwijt.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.