WARUM?

De missie is geslaagd. Bibliotheek en familiearchief zijn eindelijk opgeruimd. Zo even na de jaarwisseling, ik heb het dus net niet gered voor “Kerst 2014”, is de zaak aan kant. Maar het was dan ook heel veel werk. Ik ben kranten en vooral tijdschriften tegengekomen uit bijvoorbeeld 2004, of 2008. Op een paar grote stapels. En nog kan ik niet alles zomaar weggooien. Maar van stapels heb ik mappen gemaakt – NRC, Intermediair, FEM (!), Elsevier, Onze Taal, hobbybladen en ‘diverse’ – en die passen mooi op de planken. Bijna alle vakbladen zijn met het oud papier verdwenen. Want daar staat toch al jaren hetzelfde in. Ik heb het eens nagekeken, maar de ene veelbelovende “start-up” na de andere, vaak ongegeneerd geduid met miljoenenpotentieel, is toch al weer verdwenen. Innovatie! Vernieuwingen die de wereld zullen veranderen! Doorbraak in… (vul in naar eigen inzicht, zoals psychologisch onderzoek, instroom en uitstroom, beoordeling, beloning etc.). Het zijn die zogenaamde nieuwskoppen die niets nieuws brengen, maar alleen zichzelf herhalen. Jaar na jaar. Het is louterend, in weken van opruimwoede.

Mijn foto’s, privé dan wel door professionals verzameld en vaak afgedrukt in de prachtigste boeken, met allerhande thema’s, die koester ik. Komt misschien, nou ja, ik weet het eigenlijk wel zeker, omdat ik na heftige ruzie “thuis” destijds letterlijk met lege handen ben blijven staan. Ook wat foto’s betreft. De hele documentatie van je jeugd, de kerstdagen bij familie, vakanties… Het past allemaal in een knullig albumpje, en het zit me nog altijd niet lekker. Zwart/wit. Zeker als je weer met zo’n klus bezig bent geweest.

Foto’s zeggen vaak alles. Onder- en bijschriften hoeven niet, laat het plaatje het werk doen. Ze appelleren aan de verzamelaar die ik ben. Momenten vasthouden, kunnen teruggaan naar “toen”. Het doet wat met me, maar dat zal ook wel met zoiets als levensfase te maken hebben. Ik ben dus ook gek op de fotobijlagen van kranten en tijdschriften. “Een jaar in beeld”, of het afscheid van Cor Boonstra bij Philips….

2014 IN 52 FOTO’S

Nieuw in mijn collectie is natuurlijk die fascinerende bijlage van NRC in het laatste weekeinde van vorig jaar: 2014 in 52 foto’s. Het is een aanwinst. Evenveel foto’s als weken in het jaar, uitgezocht en van commentaar voorzien door 52 medewerkers van de redactie. Ieder heeft zo zijn of haar moment.

Mijn moment? Het biertje dat het Nederlandse koningspaar drinkt met Vladimir Poetin. Sotsji, 9 februari. Een bijzondere foto van AFP. Gezellig, proost! Ik had het al voorspeld. In niet minder dan 10 blogs, hier na te lezen op deze site, waarschuw ik door de jaren heen al voor het gevaar-Poetin. Maar ik ben toch niet de enige? Waarom gebeuren die dingen? Warum?

En dan zie je die stoet van lijkwagens weer voorbijkomen. Natuurlijk. Plechtig en respectvol, maar wel voor de bühne. Want even verderop zie je de ware gedaante van de overheid, in Groningen. Mensen die hun hebben en houden zijn verloren, en grotendeels in de kou staan. “Financieel en emotioneel compleet aan de grond”, zo staat er bij te lezen.

Ik zie en lees ook over een verborgen genocide. (Nee, niet ebola, waar kennelijk alleen blanke westerlingen hulp kunnen bieden. Geen enkele Chinees – en dat in Afrika! – of Arabier kom je daarbij tegen.) Het gebeurt in Birma. Moslims die de Golf van Bengalen worden ingedreven door radicale boeddhisten. Ik lees dat zelfs ook zo’n Aung San Suu Kyi, toch de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, hier geen enkele aandacht voor heeft. Artsen zonder Grenzen is verbannen. Dat verhaal moet verteld worden, zo besluit Melle Garschagen, correspondent in Zuidoost-Azië. Ik ben het heel erg met hem eens, want wist ú dit? Het gaat wél om tienduizenden mensen die over de kling worden gejaagd.

Tot besluit toch nog een beetje lol. Om een foto uit de Oval Office, waar Barack Obama een ouderpaar-met-kind ontvangt. Terwijl de president met zijn vader en moeder staat te babbelen, is zoonlief op de bank aan het rauzen. Ook opvallend: de schilderijen daar op de foto lijken me niet origineel. Die tafereeltjes zullen wel gefotoshopt zijn. Maar dat getuigt altijd nog van meer goede smaak en meer respect dan in de kamer waar “onze” Koning, die van dat pilsje met Poetin nog geen jaar geleden, zijn jongste kersttoespraak heeft gehouden. Daar waren de beelden compleet onherkenbaar gemaakt. Hoeveel Koninklijke allure wil je hebben?

???????????????????????????????

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.