ZEKERHEIDJES, ZO VLAK VOOR HET WEEKEINDE

Tegenwoordig ontvang ik, in het kader van een proef, een korte samenvatting van vooral het Nederlandse nieuws. Dat varieert van beurskoersen tot het weerbericht. Ingedikte politiek, economie en sport. Aangevuld met een stukje Europa en een beetje wereldnieuws. Een en ander wordt me keurig, sober, buitengewoon objectief, strak geordend en nota bene op papier aangeboden. De feiten op een rijtje. Het begin van weer een nieuwe dag.

Maar ik ga het wel opzeggen. Word er beroerd van. Somber. Want het is op die manier steeds een uitzichtloze bevestiging van foute beslissingen, verkeerd beleid en dingen die ik al lang weet. Maar gelukkig wel inclusief de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. De glimlach. Zoals bij PEC Zwolle, waar trainer Ron Jans er in is geslaagd om spits Tomas Necid voor de rest van het seizoen aan zich te binden.

Ooit vond ik Jans een wannabee, die zich erop voorstond dat hij, in tegenstelling tot zovele anderen in de voetbalwereld, een VWO-diploma op zak had. Glimlachen? Ik moest onbedaarlijk schaterlachen bij die opmerking in een studio met voetbalbeesten. Maar hij haalt wél zijn gelijk, en daar houd ik van. Zo’n clubje provincialen houdt met speels gemak een ploeg als Feyenoord bij. Waar een beetje verstand al niet het verschil kan maken…

Want in Rotterdam blijven ze er in volharden dat ze zonder spits prijzen kunnen winnen, terwijl ze in Amsterdam zichzelf zo goed blijven vinden dat ze alleen al daarom en daardoor alles kunnen winnen wat er te winnen valt. Denken ze. Op die manier kan het niet anders dan dat PSV kampioen wordt. Een zekerheidje.

OPLICHTERS EN ZWARE CRIMINELEN

Nee, dan liever Ron Jans. Kennelijk moet je dus VWO hebben om het spelletje slim te kunnen spelen, om letterlijk verstandige beslissingen te kunnen nemen. Chapeau voor wat Jans in Zwolle allemaal bereikt. Burgerman met blozende wangetjes wordt witte raaf. Geen voetbaltrainer haalt het wat mij betreft nog zonder een VWO-diploma aan de muur. En, in alle ernst, je kunt ook als zeer fatsoenlijke vent in een wereld van proleten, oplichters en zware criminelen succes boeken. Kijk, dat biedt dus weer hoop en perspectief.

Beurskoersen? Blijf allemaal maar geloven dat het niet op kan. Dat is allang een selffulfilling prophecy geworden. Waar nog niet zo heel lang geleden alleen al de gedachte aan iemand als Alexis Tsipras de mondiale financiële markten deed wankelen, gebeurt er – eenmaal stevig op de hoogste regeringsberg in Athene, met een dikke middelvinger in de richting van de gehate “Trojka” – nu helemaal niets. Oekraïne in vlammen? Financieel gezien niks aan de hand. IS wordt steeds machtiger? Who cares op de beursvloer. De mondiale schuldenberg groeit groter dan ooit vertoond. Maakt helemaal niets uit, joh.

Kijk, zo blijf je op de hoogte. En kun je de dag weer aan, toch? Laat de feiten spreken. Mark Rutte en Drammerik Samsom hebben afgezegd voor een verkiezingsdebat bij EenVandaag. Waar alle andere politieke voormannen – nee, er zijn geen vrouwen meer, gek eigenlijk – graag hun medewerking hadden toegezegd, laten letterlijk en figuurlijk de twee grootste losers het zitten. Typerend. Ik zal ze niet missen, eerlijk gezegd. Want wat ze (niet) zeggen, is al lang bekend. Geen verrassingen. Ook al weer zo’n zekerheidje. Mind you, Mark Rutte roept van de daken dat het kabinetsbeleid inzet van de komende verkiezingen is. Het lijkt mij dat je dan iedere mogelijkheid om dat te verdedigen aan moet pakken. Er is immers zat uit te leggen. Bizar.

Tot besluit nog zoiets dat weldenkende mensen al lang weten: scholing werkt bij ‘oudere werknemers’. Je kunt ze echt niet vooruit helpen met meer vrije dagen, kortere werktijden of een lichter takenpakket. Wat denk je wel! Bijleren en herscholen, juist seniore werknemers staan daar zeer voor open. De motivatie stijgt enorm, er ontstaat minder stress en de betrokkenen willen zelfs hun pensioenleeftijd naar boven opschuiven. Alweer zo’n zekerheidje. Maar het staat in deze bijzondere krant als nieuwsfeit.

Laat de feiten spreken
Prettig als je de feiten al kent, voordat ze in de krant staan.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.