KOERS HOUDEN EN DOORPAKKEN

Er zijn een aantal rode draden te vinden op deze site.

Eén daarvan is dat er niets verandert, of op z’n best heel weinig, als het gaat om fundamentele vraagstukken. Mensen blijven mensen, al sinds Adam en Eva. Onze zwakheden overwinnen bij voortduring onze talenten en ons denkvermogen. Zoveel mogelijkheden blijven zodoende onbenut. Als je dus zelfs maar af en toe die valkuilen weet te vermijden, dan behoor je al tot de winnaars.

Hoe dan ook, dat soort winnaars telt politiek Den Haag niet. Het slechtste kabinet ooit. Maar dat schreef ik ook al in 2009. Mijn god, waarom blijven we toch zo vele jaren lang verstoken van bestuurlijke hoogvliegers? De middelmaat en erger regeert. Ik bespeur ook geen enkele verbetering. Het is als met de nationale voetbalcompetitie. Wie wil daar nog bijhoren? Meespelen geldt als een ontkenning van mogelijkheden en professionele ambitie. Tel daar rond het Binnenhof gerust de afwezigheid van al dan niet specifieke kennis bij op. Daarom zal het echte vaderlandse talent voor iets anders dan de politiek kiezen. De top wenst een ander speelveld. Dat heeft minder met geldelijke beloning te maken dan wel met het ‘umfeld’. Goede mensen willen zich ontwikkelen, beter worden, zich meten op een constructieve manier. Maar in Den Haag word je in principe alleen maar afgebroken. Daar is uiterlijk vertoon koning. Inhoud doet er niet toe. Goede mensen kiezen dus terecht wat anders, hoe zuur dat ook is. Voor u en voor mij, voor Nederland en Europa.

Een heel koninkrijk voor iemand die dát weet te veranderen.

Woensdag kwamen Milia en ik terug uit Ierland. In de auto heb je dan veel tijd om rustig naar de radio te luisteren. BNR, met Paul van Liempt die econoom Bart van Ark bevroeg over groei in Europa, en zo. Ik hing werkelijk aan zijn lippen. Een doorkijkje in het waarom van tegenvallende groei, maar ook hoe het beter kan. Waar het beter moet, en waarom. Natuurlijk. Een balseming van de gepijnigde ziel, die zo vaak alleen maar onzin hoort van de mensen die het (ook) zouden moeten weten, de bestuurders. Dit is de link naar die uitzending, die met Bart van Ark begint.

Deze Bart heeft een stellar cv, zoals we die zeker niet tegenkomen in de Tweede Kamer. Dan mijmer ik altijd over hoe het land er zou uitzien onder minister-president, of anders tenminste vakminister, Bart van Ark. Een deskundige in plaats van een conferencier. Want in die zin is er niet zoveel verschil tussen Beppe Grillo en Mark Rutte, beiden om misschien wel dezelfde reden toen en nu politieke winnaars.

Mensen met verstand van de materie, autoriteiten in hun vakgebied, vertellen ons iedere dag – impliciet en expliciet – op alle media die er toe doen dat het kabinet (en Europa) bij voortduring de verkeerde beslissingen neemt. Die onheilstijdingen worden evenzeer voortdurend in de praktijk bewaarheid. Voorheen, nu en straks. Luchtvaart, arbeidsmarkt, Poetin, gezondheidszorg, vluchtelingen, het spoor, Oekraïne, wonen en huren, gaswinning, belastingen, ouderen, Griekenland…

Dankzij de gunstige valutakoers van de EURO persen we er een groeicijfertje uit van om en nabij 2%. Voor volgend jaar en daarna kan dat nog enkele tienden méér worden, zeggen de kille cijferaars. Wat we niet mogen vergeten is dat dat bijna geheel kunstmatig wordt gerealiseerd, vanuit de bovenste verdieping van dat hele dikke gebouw in Frankfurt waar de ECB zetelt.

Ondertussen roepen lieden als Rutte en Dijsselbloem dat we koers moeten houden. Doorpakken is in dat soort kringen ook zo’n halsstarrig modewoord. Ze claimen als kabinet het succes, dat het in de media natuurlijk wel heel goed doet, maar waar ze dus zelf part noch deel aan hebben.

Ik zeg: trap er niet in.

Demagogie
Ze roepen maar wat, bij gebrek aan beter.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.