BLIND IS EEN NUL, VAN OOSTVEEN DE LUL

Na zulke zware onderwerpen zoals de vorige keren, nu maar even iets flinterduns. Want zo is de voetbalprestatie van Oranje misschien nog wel het beste te kwalificeren. Het stelt he-le-maal niets meer voor, amper een jaar na dato. Nou kan ik het toch niet laten om wat parallellen met mijn vorige blog te trekken, bijvoorbeeld alles wat je kunt leren van de geschiedenis.

Was het daarom dat ik destijds zo ongeveer de enige Nederlander was die Louis van Gaal met zijn jonge en relatief onervaren selectie – juist daarom! – de nodige kansen toedichtte in Brazilië? En als we nog even bij de jonge geschiedenis en het voetbal blijven, dat Jose Mourinho maar beter niet had kunnen terugkeren op het oude Chelsea-nest? Dat Jürgen Klopp een veel betere personeelskeuze zou zijn geweest? Liverpool heeft dat kennelijk ook door. Let maar op, daar komt weer zo’n voorspelling die geen voorspelling is – want het zijn in feite zekerheidjes – : Liverpool gaat snel weer meedraaien in de top van de Engelse Premier League. Dankzij Klopp. Kan hij volgend jaar met zijn ploeg de positie innemen van Manchester United, want daar komt komend seizoen de klad in. Staat hier allemaal al met zoveel woorden in deze kolommen.

HAALT COCU DE KERST?

NIET ZO TOEVALLIG

NOG ÉÉN KEERTJE DAN

Dit is voor sommige lezers misschien wel wat vervelend… (in ieder geval bekruipt míj steeds meer dat gevoel, en erger, en dat is ook wat ik even kort heb aangestipt in mijn vorige blog).

Voor de wijsneuzen die denken, Cocu, die is toch regerend voetbalkampioen van Nederland? Klopt, maar zijn eerste jaar was natuurlijk dramatisch. Hij leert, wat ik nooit heb ontkend, en bij volledig falen van de concurrentie is het behalen van nationaal succes niet al te ingewikkeld voor een ploeg als PSV, met een toevallig net doorgebroken Depay. Maar kijk hoe Cocu zich internationaal verder zal manifesteren, dit jaar al. Dan begrijpt u weer wat beter wat ik bedoel.

Terug naar Oranje en andere zekerheidjes. Danny Blind moet natuurlijk weg als eerste man. Want hij is in geen velden of wegen “eerste man”. Nooit geweest ook. Bij Ajax was hij in die rol al een drama. Danny is nou typisch zo’n voorbeeld van het Peter Principle. Doorgroeien, en op een gegeven moment helemaal vastlopen. Omdat je boven je kunnen moet werken. Je kunt het niet aan, en gaat steeds slechter functioneren . Allemaal de schuld én de verantwoordelijkheid van Bert van Oostveen. Maar die heeft Danny nota bene een contract gegeven tot en met het WK 2018! Zo gaat alles daar fout, op het vlaggenschip van het zo roemrijke en door vriend en vijand geprezen Nederlandse voetbal.

Maar Bert van Oostveen is kapitein noch stuurman. Hij is gewoon een lul. Snapt niets van navigeren. Ook hij doet maar wat. De man heeft het over bouwen, en ziet niet dat achter hem de versgestorte fundering al aan betonrot lijdt. Daar moeten dan muurtjes opkomen, aldus diezelfde Van Oostveen. Maar die houden natuurlijk niet, ook die storten al rap in. Dus hoeveel bullshit durf je in die functie de media in te slingeren, met dat “bouwen” aan een nieuwe toekomst? Je moet gewoon wedstrijden winnen met Oranje. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Danny is en heeft geen ego. Maar die jongen is wel hartstikke integer, en daar kun je dankzij zijn – in dit wereldje – buitengewoon bescheiden persoonlijkheid dus alle kanten mee op. Hij weet en kan niet beter. Daarom zal ik hem ook nooit betitelen zoals een Van Oostveen, al scheelt het maar één letter. Danny is als (bonds-)coach een nul. Dus die zet je gemakkelijk terug als assistent, want dat is hij. Laat hem de ballen rapen, desnoods de toekomstige tegenstander analyseren. Weg ook met Van Basten – inmiddels compleet ongeschikt voor topvoetbal – en met die kwezel van een Jezeke van Nistelrooy.

Het is om verschillende redenen al te laat geworden voor Ronald Koeman, ook al de schuld van Van Oostveen. Wie dan wel? Ik weet het niet. Wat een opluchting is dat :-).

En hij wil dat wij daar intrappen?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.