IDIOTIE HEEFT EEN GEZICHT

Van Aartsen stookt de Nederlanders onderling op. Wij, weldenkende en keurige Nederlandse burgers met die hoge moraliteit en ethiek, tegenover de wilde beesten die op Wilders stemmen. Dat uitschot, onnadenkend tuig en foute kiezersvolk.


 

Dan is de virtuele inkt van je vorige blog nog nat, en komen de belangrijkste burgemeesters van Nederland bij elkaar. Natuurlijk spreken zij zich dan uit over wat zij nou eigenlijk vinden van “Parijs II”. De bedoeling is natuurlijk om het volk richting te geven. Uitleg, geruststelling, duiding. Zoiets als Hendrik Colijn, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog: “Gaat u maar rustig slapen…”.

En dan bestaat zo’n Van Aartsen het om Nederlanders op te roepen zich af te zetten tegen Geert Wilders. Idiotie heeft een gezicht: Jozias van Aartsen.

Dan heb ik het inmiddels dus over “ze”, omdat ik mij zoals gisteren opgeschreven niet langer wil identificeren met de beleidsmakers die ik dag in dag uit in de toch als serieus te beschouwen media tegenkom. Van Aartsen bijvoorbeeld. Het gaat om een aanslag in Parijs, waar los van eventueel een paar licht gewonden verder geen Nederlandse connectie is te ontdekken. We hebben er au fond niets mee te maken. En dan sleept Van Aartsen Wilders er met zijn haren bij. Zijn collega Eberhard van der Laan heeft het over moed en eendracht tonen. Dat klopt. Maar dat had hij misschien in de coulissen beter even tegen die Van Aartsen kunnen zeggen.

WIJ TEGEN ZIJ

Moed en eendracht, maar de burgemeester van dat statige Den Haag, de stad van de regering en de zittende Koninklijke familie, roept op tot het afzetten tegen Wilders, en passant in één adem genoemd met radicale salafisten. Wij tegen zij. Ik dacht dat dat zoiets was als het Joods-christelijke gedachtegoed ten opzichte van de Islam. Moeten we inderdaad niet doen, dat afzetten. Probeer van elkaar te leren, onder één voorwaarde: wij niet alleen van hen, maar zij ook van ons. Dan word je samen sterker. Maar nee, Van Aartsen stookt de Nederlanders onderling op. Wij, weldenkende en keurige Nederlandse burgers met die hoge moraliteit en ethiek, tegenover de wilde beesten die op Wilders stemmen. Dat uitschot, onnadenkend tuig en foute kiezersvolk. Aldus Van Aartsen. Hoe bestaat het! Hij zet met één armgebaar – waar de man zo goed in is – ongeveer de helft van de Nederlanders aan de kant. Alweer. Niets geleerd sinds Fortuyn.

Waarom kiezen “ze” altijd de verkeerde weg? Vertel het mij, leg het me uit. Alstublieft.

Dat zal wel te maken hebben met de uitslagen van verkiezingspolls. De VVD verliest sterk ten gunste van de PVV. Hoe zou dat nou toch komen? Van Aartsen doet zijn duit in het zakje.

Ondertussen kletst Van der Laan over het enige wapen van terroristen, dat “angst” heet. Nou, ik vind zo’n bomgordel, laat staan tien, toch echt iets anders. Dat heeft niets met aanpraten te maken, beste Eberhard, maar dat heet dodelijke actie.

Die andere burgemeester, uit Rotterdam, heeft mij in zijn aflevering van Zomergasten deze zomer zijn ware gezicht laten zien. Daar werd ik niet vrolijk van, om het zo maar eens te omschrijven. Een machtspoliticus pur sang. Hij wil “die 40.000 of 50.000 IS strijders wegvagen”. Dat is van een andere orde dan de idiotie bij zijn Haagse collega. Maar ook Ahmed Aboutaleb denkt daarbij aan de meerderheid van het electoraat, die straks mogelijk niet (meer) voor een moslim zal kiezen. Hij ziet zijn plannetjes in duigen vallen. En gaat er dus met gestrekt been in. Het lijkt dapper, zo tegen zijn eigen geloofsgenoten, maar het is alleen maar dom. Alweer. De domheid regeert. Want als je die “40.000 of 50.000” hebt uitgeschakeld, beste Ahmed, dan staan er elders en wel direct weer 50.000 nieuwe strijders op, en waarschijnlijk het dubbele.

IS en wat daar omheen hangt, bestaat uit een enkele leider en in potentie honderden miljoenen volgers. Om die laatste groep gaat het helemaal niet. Dat is het verhaal van de herder en zijn kudde. Je moet de herder van de kudde scheiden, dan kun je de schapen relatief gemakkelijk op een rustige akker bij elkaar houden.


Update dd 5 mei 2016: Het blijkt dat de video die oorspronkelijk hieronder was ‘gelinkt’, is verwijderd van YouTube. Vreemd. Roept alleen maar vragen op. Maar we hebben een nieuwe gevonden. Kijken hoe lang deze standhoudt, want ook hier wordt tamelijk genadeloos weergegeven hoe dat werkt bij zo’n Van Aartsen.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.