VETTE PECH

De vorige keer was ik even afgeleid door persoonsontwikkeling en de rol van de liefde. Ook ging het over heimwee en uitdaging. En over durf en vertrouwen.

Terwijl ik een stukje wilde schrijven over mediation. Maar misschien zitten er wel helemaal niet zoveel verschillen tussen: mediation, durf en vertrouwen. In deze kersttijd gaat het toch ook vaak over vrede, de universele wil van de mensheid. Nou ja, jihadisten en andere terroristen uitgezonderd. Want die willen hun wil opleggen aan u en aan mij. Dat roept erg veel verzet op, toch? Want dat willen we niet, natuurlijk niet. Dat gaat tegen alles in waarmee we zijn opgegroeid.

Gek genoeg zijn er desondanks in de juridische arena opmerkelijke overeenkomsten te zien met begrippen als “oorlog” en “terrorisme”. Het spijt mij, maar het gaat in alle gevallen alleen maar over winst en verlies. Twee of meer partijen die tegenover elkaar staan. Vechten. Alles uit de kast, totdat er iemand wint. Maar als er iemand wint, dan verliest een ander. En misschien bent u dat wel…

Mediation. Wat een geweldig instrument is dat toch. Je gaat samen aan tafel zitten, en je probeert er eveneens samen uit te komen. De mediator faciliteert. Die ziet toe op een eerlijk, dus gelijkwaardig gesprek. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen. Dus geen dure en tijdvretende procedures, waarbij de uitkomst allerminst vaststaat. Want: je kunt in de rechtbank ook (dik) verliezen. Schuld en boete. Op straffe van… En als het een beetje tegenzit kom je dan ook nog in de krant, en de hele procedure is terug te vinden op internet. Easy peasy.

Dat kunt u allemaal voorkomen met mediation. Zoals gezegd, samen aan tafel. Koffie drinken, op een professionele manier. Luisteren naar elkaar. Je wensen in alle rust naar voren kunnen brengen. Gewoon, mondeling. Niks dikke dossiers (laten) opstellen. Weg met die veel te dure advocaten. Nu eens een keer geen uurtje/factuurtje.

Je bent er zélf bij, net als degene om wie het wat jou betreft gaat. De zogenaamde “tegenpartij”. Maar wat is er beter en efficiënter en voordeliger en gemakkelijker en veiliger om daar gewoon mee te praten? Ja, dat kan. In de mediationpraktijk gebeurt niet anders. Met veel succes. Bijna altijd komen “we” er uit. Al vele tientallen jaren elders, overal op de wereld, maar vooral in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. En sinds 2000 bij No Nonsense Mediation, om de hoek in Valkenswaard. Dat is toch ook al vijftien jaar ervaring.

Ook uw tegenpartij zit niet op een dure juridische procedure te wachten. Want ook voor hem of haar geldt precies hetzelfde. Onzekere uitkomst, veel tijd en energie. En nog veel meer kosten. Angst, een knagend gevoel, misschien ook nog wel een slechte nachtrust. Ook al willen we daar niet voor uit komen. Maar ja, we kunnen niet meer door één deur. We hebben niet voor niets bijna slaande ruzie gekregen! Praten? Met hem? Nooit!! “See you in Court!”

OK, maar durft ú de consequenties aan? Dat de rechter zegt dat u ongelijk krijgt? Dat ú verkeerd en verwijtbaar heeft gehandeld? Dat ú daarom dus niet alleen alsnog (bijvoorbeeld) een jaarsalaris moet betalen aan uw grootste vijand – die ondertussen met een smalende lach een paar meter verderop zit – , maar ook nog straf krijgt: een boete van een half jaar extra salaris. Al met al bent u zomaar EUR 150.000,- armer. Anderhalve ton, het is niets in dit soort procedures. Omdat u dacht uw gelijk te kunnen halen. In modern Nederlands: vette pech!

Met mediation weet u wat er gebeurt. En het belangrijkste: wat er gáát gebeuren. Want u bent overal zelf bij. Wat een geruststellende gedachte moet dit zijn. U bent er maar één telefoontje van verwijderd, bij welk conflict dan ook: 040-2030504. Mailen kan ook: ton@nononsensemediation.nl.

Ik wens u gezellige feestdagen toe. En een vooral vreedzaam 2016.

Mediation
Mediation is beter voor u en beter voor uw omgeving. Dus ook beter voor uw collega’s, uw organisatie. Ja, beter voor iedereen.

Een reactie op “VETTE PECH

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.