ALS IEDEREEN ONTKENT, BESTAAT HET NIET

Ria Stalman heeft dus ook gebruikt. Het is al weer oud nieuws. Alhoewel, een week geleden, nadat we er eerst 31 jaar op hebben gewacht. Alles is relatief.

Stalman zat vroeger in de studio commentaar te geven als er weer eens een atletiekevenement was. Een kenner. Zo zal ik nooit vergeten hoe zij exact wist aan te geven wat er met je gebeurde als je anabole steroïden gebruikt. Ik zie nog hoe ze met duim en wijsvinger de huid van haar onderarm bij elkaar kneep. De camera er vol op. Zij legde geduldig en zonder enige scrupules uit, dat als je anabolen gebruikt, die huid niet zo snel weer herstelt, maar even bol blijft staan. Of zoiets, want de details weet ik natuurlijk niet meer precies. Maar ik heb het net even bij mezelf geprobeerd, en mijn vel trekt onmiddellijk weer recht. Omdat ik niets slik of spuit, zal er dus inderdaad wel even een opstaand stukje vlees zichtbaar blijven als je uit die potjes snoept. Zoals Stalman.

Toen dacht ik natuurlijk al: hoe weet jij dat zo precies? Brutale mensen hebben de halve wereld, en meer. En ja hoor, in de eerste week van het nieuwe jaar spuit het er toch uit. De crimineel die niet kan leven met zijn, of in dit geval haar schuld.

Inmiddels staat de IAAF, de wereldwijde atletiekfederatie, te schudden op zijn grondvesten. Nee, dat komt echt niet door Stalman. Zij is slechts een voetnoot, “want ze gebruiken allemaal”. Dat is dus algemeen bekend. Maar als iedereen ontkent, dan bestaat het niet.

Binnen de atletiekwereld zijn ze dus al net zo corrupt als bij de FIFA. En doping in de wielersport? Valt reuze mee. Alsof er niets aan de hand is. Jaren later komen ze als Stalman naar buiten. Dan kunnen ze Lance Armstrong heten, of Jan Ullrich, of Michael Boogerd. Iedereen weet het. Over een paar jaar is Usain Bolt aan de beurt. Je kunt er op wachten.

Waar ik niet mee wil wachten, is het opzeggen van mijn abonnementje bij FOXSPORTS-2. Gisterenmiddag live gekeken naar Chelsea-Everton. De eerste 45 minuten een draak van een wedstrijd, maar een hele leuke tweede helft. Die duurde overigens geen 45 minuten, maar net zo lang totdat Chelsea tenminste een punt had. Zeven minuten extra tijd, die er acht werden. Want Everton stond nog op een 2-3 voorsprong. Er was dus een verlenging nodig van bijna tien minuten, waarin John Terry vanuit buitenspel de gelijkmaker mocht maken. Evident een gevalletje omkoping. Je wilt het niet geloven, maar het gebeurt. Vlak voor je ogen.

Ik geloof om verschillende redenen maar hoogst zelden in toeval, en al helemaal niet hier en nu. Inmiddels is de beerput van die ooit zo chique FIFA-club ver opengetrokken. Met komende WK’s in Rusland en Qatar. Dat is allemaal keurig gegaan. Dan verlopen de Europese topcompetities toch ook helemaal volgens het boekje? De Engelse Premier League, waar transparante én onzichtbare miljarden in om gaan. Enerzijds Sky en mijn maandelijkse tientje voor FOX, maar aan de andere kant onvoorstelbaar grote en daardoor ongekend machtige, wereldwijde goksyndicaten. Er is geen tv in Zuid- en Midden-Amerika en in het hele Verre Oosten waar géén Premier League op is te zien. Er wordt niet alleen naar gekeken, maar ook op ingezet. Fors, heel fors. Dat kan per deelnemer mijn tientje wel zo’n tienduizend keer overstijgen, of zo. En sommige uitkomsten staan vast, of mogen maar heel weinig afwijken.

Omkoping
Het gebeurt voor je ogen, maar betekent niet signaleren ook dat het niet bestaat?

Was het daarom dat Diego Costa in de 79ste minuut met zogenaamd een zware blessure die hem buiten de lijnen bracht, bijna onmiddellijk weer terugrolde, het speelveld in? Ik heb zo’n actie zelden of nooit nooit eerder gezien. Maar dit keer acht minuten extra tijd, weet u nog wel? (Nu denk ik dat ik te ver ga, dat ik begin te lijden aan het syndroom van Kraepelin. Dus, lezer, vergeet Diego Costa maar weer.)

Maar toch. Als iedereen ontkent, dan bestaat het niet.

Atletiek, wielrennen, voetbal. Wat blijft er nog over? Woest fascinerende sport, op hoog niveau, met heel veel kijkers, wereldwijd. Het is een duivelse cocktail. Bijna precies een jaar geleden heeft NRC al eens een in dit verband relevant stuk over matchfixing geschreven, en toen ging het alleen nog maar over dat dekselse Willem II. Die tricolores zijn natuurlijk veel minder waard dan the blues, toch?

Opzeggen kan pas maandag. Dan kan ik straks nog even kijken naar Liverpool-Manchester United. Dat zou zomaar eens de laatste wedstrijd van Louis van Gaal kunnen zijn. Een afgang, op dat moment wél in alle openheid. Iedereen mag het zien en meemaken. Ik gun het hem niet. Want het komt wat mij betreft precies een jaar te vroeg.

Een reactie op “ALS IEDEREEN ONTKENT, BESTAAT HET NIET

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.