EEN VERDOMD VUILE SPORT

En toen waren er weer drie voetbalavonden in al die Europese cuptoernooien voorbij. Ik moet zeggen, zo heb je wel weer een aardige televisieweek. Maar ik vraag mij tegelijkertijd af hoe lang ik dat allemaal nog leuk blijf vinden. De enige sport die ik nog volg, zelfs tamelijk intensief. Maar ik moest gisteren en woensdag meer dan eens terugdenken aan de wijze woorden van Guus Hiddink, toen hij het na dat fameuze WK in Brazilië bij Oranje even had overgenomen van Louis van Gaal: we zijn niet zo goed als dat we denken.

Mijn god, hoe slecht – een ander woord is er niet voor – zijn Ajax en Feyenoord geworden. En AZ, dat bibberend voor nog geen tweeduizend toeschouwers maar amper van FC Vaduz weet te winnen. Wie? Wat? FC Vaduz, dat speelt in het voetbalmekka van Liechtenstein. Nog maar een paar weken geleden werd AZ aan de vele voetbaltafels getipt als serieuze kampioenskandidaat. En volgens mij kunnen ze nog steeds kampioen worden, kijkend naar de concurrentie. Ajax zou dit jaar definitief zijn Europese toppositie bevestigen, en kocht in alsof het all the way zou moeten gaan tot en met de CL-finale in Istanboel. Toe maar, ‘wij zijn Ajax’.

Maar laat ik de uitkomst van mijn diverse voorspellingen eerder op deze site maar bewaren tot het eind van dit (kalender-)jaar. Reflectie onder de kerstboom. Dit is even een tussenstand. En iedereen die nu roept dat PSV de grote kampioen is en het beste van het spel heeft, vergeet gemakshalve dat Arsenal al zeker was in die poule. Maar, op die zege van PSV was en is verder niets af te dingen. Leuk voor de supporters. Maar zeker zij kennen Guus nog heel goed, en die zei het dus al: ‘we’ zijn niet zo goed als dat we denken. Een wijs man, een kenner ook.

Ben wel benieuwd hoe Van Gaal over een paar weken gaat spelen, en vooral met wie. Hij was en is een Ajax-man, wat hij daar zelf ook van vindt. Dat heeft hem kwetsbaar gemaakt.

Eén keer een balletje breed in de Arena, en de kans is groot dat je bij de Oranjeselectie zit. Ik was in Brazilië één van zijn grootste fans. Die fantastische derde positie kwam voor mij dan ook niet uit de lucht vallen. Maar nu ben ik aan het twijfelen geslagen. Hoogmoed komt voor de val, en dat zou toch wel jammer zijn voor al die mensen in Nederland die op een grote volkshappening zitten te wachten, met voor een ieder weer hun eigen daarvan afgeleide eet-, drink- en andere feesten. Wij houden van Oranje, toch?

Goed, dat waren de woensdag en de donderdag. Maar op dinsdag was er dus ook volop CL-voetbal. Dan draait het niet zomaar om een paar stuivers, en ook niet om miljoenen. Nee, het gaat om honderden miljoenen. Serieus geld voor de meesten van ons. Dinamo Zagreb ontving AC Milan, thuis in Kroatië. Milan moest winnen om nog kans te houden om straks verder te kunnen. Onderaan in hun poule, maar nu ineens, eensklaps en plotseling op de tweede plaats, achter Chelsea. De laatste plaats is overgenomen door Dinamo Zagreb. Joh! Dankzij een zege en dus ook een nederlaag met 0-4. Wat zouden die doelpunten hebben gekost, en dus ook hebben opgeleverd? Kijkend naar de samenvatting hoef ik geen bewijs te leveren. Want als je het zo verschrikkelijk dik er bovenop legt, dan lever je dat als speler brutaal zelf.

Gisteren nog even wat gegoogeld, want ben ik nou de enige die die vraag stelt? Samen met Gertjan Verbeek wel. Verbeek vertelde bij de nabeschouwing (RTL7) al dat er steeds meer wordt gegokt zo links en rechts. Iedereen weet dat. De gokindustrie is giga en wereldwijd. Het is maar heel gewoon. En als je dan kijkt naar wat er dinsdagavond in Zagreb gebeurt, dan vallen er wel weer wat dingetjes in elkaar. Verbeek riep in herinnering dat hij eerder al eens als getuige deskundige was gevraagd om zijn mening te geven bij een kennelijk geval van matchfixing. Dat mochten ze hier ook doen, zo gaf hij nog altijd heel voorzichtig aan. Trouwens, grappig om te zien hoe presentator Humberto Tan daarop reageerde. Hij werd wel erg verrast door die achtergrond.

Ik ben minder voorzichtig. Dinamo Zagreb heeft een onderscheidend kwalijke reputatie op dit gebied. Denk bijvoorbeeld even terug aan die knipoog-Kroaat, Domagoj Vida. Maar ook vele andere momenten tijdens die drie voetbalavonden op rij, hebben mij doen lachen en huilen om alle evidente stommiteiten, “op dit niveau”. Is iedere wedstrijd te koop? Ben bang van wel. En is iedere wedstrijd dan ook daadwerkelijk verkocht? Nee, dat wil ik niet beweren. Maar het gebeurt veel vaker dan je wilt geloven.

Bijna zeven jaar geleden heb ik hier al geschreven ALS IEDEREEN ONTKENT, BESTAAT HET NIET. Nou, dat is er natuurlijk niet beter op geworden. Ook het voetbal is een verdomd vuile sport. Niet alleen steeds beslissender, maar ook steeds opzichtiger. Verdorie, terwijl ik er zo van houd. Zal de fascinatie voor het een en het ander mij dan aan het scherm gekluisterd houden? Eerlijk zeggen: ik weet het niet. Maar begin wel steeds meer te twijfelen, ook hier.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.