DIVINE GIOVANNI

Een gratis en halve Dick Advocaat gaat niet werken. Die constructie is een gedrocht en tekenend voor de armoe, zowel letterlijk als figuurlijk en op ieder gebied, van het huidige Feyenoord. Van Bronckhorst heeft de sleutel in handen die tot de enige uitweg zal leiden: nu zelf vertrekken.


 

Nu had ik mezelf nog zo voorgenomen dit seizoen niet meer over Feyenoord te schrijven. Dat is ook helemaal niet nodig, want hoe het deze jaargang op Zuid zou verlopen had ik immers al op 16 augustus vorig jaar voorspeld. Het loopt één op één conform mijn verwachting, bijna akelig. Tot en met de aanstelling van Dick Advocaat, die immers na zijn zelfgekozen ontslag bij Sunderland toch weer beschikbaar is.

Maar dit stukje gaat eigenlijk niet in eerste instantie over Feyenoord, het gaat vooral over de persoon Giovanni van Bronckhorst. Met de dag drijft hij verder weg van Feyenoord. Als je echt ‘een kind van de club’ bent, en er dus het allerbeste mee voor hebt, dan stap je op. Nu, want er is letterlijk geen dag te verliezen. Je kunt nooit groter zijn dan de club. Maar Van Bronckhorst en figuren als Van Geel en Gudde spotten openlijk met die traditie.

Advocaat is inmiddels dus te hulp geroepen, maar het is een gratis dienst ten behoeve van Van Bronckhorst. Maakt niet uit hoeveel punten je verliest, Giovanni is heilig. Absoluut groter dan de club. Hoe Is Het Mogelijk! Ondertussen zijn ze bijna in het rechter rijtje beland en vallen ze af voor zelfs de play offs, om nog een plekje in de 83ste voorronde van de UEFA Europa League te bemachtigen. Ik vrees het ergste, en dan bedoel ik dat ze daar uitgaan van het winnen van de KNVB-beker. Rechtstreekse plaatsing voor Europa, met zes Europese wedstrijden op het programma. Oftewel: zie je wel, niks aan de hand!

“We wisten op voorhand dat we niet goed genoeg waren om kampioen te worden, maar die beker hebben we dan tenminste. Plus Europees voetbal. Dat was de doelstelling voor dit seizoen, en die hebben we gehaald. Eind goed, al goed. En dat dan de emoties gaandeweg hoog zijn opgelaaid, daar heb ik verder geen boodschap aan. Ik moest de club door die moeilijke tijd heen helpen, koers houden, want ja, het was niet altijd gemakkelijk. Maar we hebben het hier met z’n allen toch maar mooi geflikt. Daar ben ik trots op.” Zo, dan heeft Van Geel alvast zijn quootjes.

Komende speelronde wacht FC Utrecht voor de competitie. Uit. Vervolgens AZ voor die beker. Niet toevallig zijn dat allebei teams die iedere week beter gaan spelen. En als je al heel gelukkig bent door AZ uit te schakelen, dan wacht FC Utrecht opnieuw, maar dan in de bekerfinale. Dus de kans dat Feyenoord wel even die beker gaat winnen, is kleiner dan dat PSV straks op 28 mei de Europacup in Milaan omhoog tilt.

MACHT & EGO’S

Je zou kunnen spreken over een kinderlijke naïviteit. Maar daar heeft het niets mee te maken. Het draait uitsluitend om macht en ego’s. Als Van Bronckhorst wordt ontslagen, dan priemen de vingers inmiddels, met dank aan Het Legioen, toch vooral ook richting Van Geel en Gudde. Die ondertekenen met dat ontslag ook hun eigen brevet van onvermogen. Leidend management is hier slechts lijdend management, maar liever uitzitten en verstoppen – koste wat kost – dan fouten toegeven en corrigeren.

Een gratis en halve Dick Advocaat gaat niet werken. Die constructie is een gedrocht en tekenend voor de armoe, zowel letterlijk als figuurlijk en op ieder gebied, van het huidige Feyenoord. Van Bronckhorst heeft de sleutel in handen die tot de enige uitweg zal leiden: nu zelf vertrekken. Dan mag hij zich beroepen op inderdaad zoiets als dat de club altijd groter is, en zo. Maakt me niet uit; we praten nergens meer over. Advocaat komt voor de groep en op de bank. Vervolgens haalt Feyenoord eind van het voetbaljaar op welke manier dan ook een Europees ticket op, en nemen Van Geel en Gudde op de rokende puinhopen – maar wel de doelstelling behaald – afscheid. Met voor de buitenwereld ook nog een opgeheven hoofd. Want dat is voor hen het enige nog dat telt.

Dus Van Geel, druk dat “vrijwillige” vertrek van Gio er heel snel nog even door. Is echt het beste voor je.

San Giovanni
Over het hoe en waarom van de heiligverklaring van een falende junior trainer/coach.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.