CLINTON VS TRUMP

Is dat allemaal zo raar? Moeten we die taal kennelijk allemaal zo veroordelen? Omdat hij een succesvolle ondernemer is? Die inderdaad geen gevoel heeft voor politiek, maar wel zegt waar het intern op staat? Buitengewoon ongepolijst, maar wel authentiek? Trump is Trump. In ieder geval is hij meer ‘straight forward’ dan zijn rivaal.


Laat ik ook maar eens een duit in het zakje doen. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, inclusief alle oplopende spanningen, beledigingen, verwensingen en vooral ook weer al die bangmakerijen – dat laatste schijnt steeds meer een vast onderdeel te worden als de kiezer ergens wordt gevraagd zijn of haar stem uit te brengen -, buitelt immers iedereen zoals gebruikelijk weer over elkaar heen. The greatest show on earth. Dat vind ik echt. Onlangs heb ik een nieuwe televisie aangeschaft. Nee, niet voor de Europese kampioenschappen voetbal, of de Olympische Spelen in Rio. Maar die verkiezingen wil ik wel goed kunnen volgen, in HD. Ik ben trouwens niet zo bang voor Donald Trump. Misschien komt het daardoor wel dat ik niet uitsluit dat hij straks gewoon gaat winnen.

Als het maar een béétje anders was gelopen, dan woonden wij nu in de States. Om precies te zijn in Portland Oregon. En dan had ik, denk ik, op Trump gestemd. Niet omdat ik zo’n fan van hem ben, maar de keuze voor de nieuwe president van de Verenigde Staten is een negatieve. Uit twee kwaden kies je (als Amerikaans staatsburger) de minst bedreigende. Er zal bij één van die twee, alles opgeteld, toch wel ergens een weegschaal doorslaan?

Pak zo’n Hillary. Onbetrouwbaar als de nacht, naar het schijnt al sinds haar geboorte. Trump noemt haar de duivel in persoon; ik begrijp wat hij bedoelt. Ik begrijp Trump ook als hij zegt dat “we” ons niet met de hele wereld moeten willen bemoeien. We hebben thuis al problemen genoeg. En dat zijn niet zomaar wat vraagstukken. Verslaving, illegaliteit, werkeloosheid en geweld. Als op de hoek van de straat, waar dan ook in Amerika, ieder moment een politieman kan worden doodgeschoten, dan mag je niks zeggen over Syrië, en moet je je echt niet gaan bezighouden met Libië hoe of ze zich daar hebben te gedragen. Los eerst je eigen grote problemen op! We kunnen ons die enorme, zeg maar gerust onmenselijke en onmetelijke financiële inspanningen op het gebied van defensie beter elders getroosten. In de wijken, op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en eigen veiligheid. En Europa? Laten die hun eigen boontjes maar gaan doppen. Ze maken er daar een zooitje van. In die zin lijken ze wel op ons, Amerika. Maar ik sta ervoor om onze eigen problemen te tackelen, en niet die van de wereld om ons heen. Laten we geen ellende importeren, en liever zorgen dat onze eigen samenleving, inclusief het bedrijfsleven, weer eens op orde komt. Het zou verdorie tijd worden!

Is dat allemaal zo raar? Moeten we die taal kennelijk allemaal zo veroordelen? Omdat hij een succesvolle ondernemer is? Die inderdaad geen gevoel heeft voor politiek, maar wel zegt waar het intern op staat? Buitengewoon ongepolijst, maar wel authentiek? Trump is Trump. In ieder geval is hij meer ‘straight forward’ dan zijn rivaal. Een mens in plaats van een machine. Diezelfde machine, Hillary Clinton, heeft natuurlijk gefaald als Minister van Buitenlandse Zaken. Ook daar heeft Trump een gevoelig punt. Ze kon die functie helemaal niet aan. Intellectueel, diplomatiek en fysiek kwam ze ernstig te kort. Trump praat recht wat krom is, maar Clinton is zijn meester.

Dus ook in Amerika is er weinig tot zelfs helemaal geen keus als het aankomt op niveau en kwaliteit binnen de politiek. Dat is overal in de wereld het geval, waarmee ik meteen ons grootste probleem benoem. Met “ons” bedoel ik daadwerkelijk ook “ons”, wij als wereldbevolking. Nou ben ik, zoals wel vaker opgemerkt, niet zo bijbelvast en al helemaal geen katholiek. Maar nu spreek ik toch Paus Franciscus na, die onlangs in Auschwitz onze lieve heer om erbarmen met zijn volk heeft gevraagd.

Erbarmen
Wie gaat op onze wereld de rotzooi opruimen? Of gaan we wachten tot die mesthoop vanzelf ontvlamt?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.