SCOREBORDMANAGEMENT

Foute beslissingen, de verkeerde trainers, slechte managers. Alleen maar gedreven door emotie en de waan van de dag. Scorebordmanagement van patjepeeërs, waar Football Leaks fraaie inkijkjes in verschaft. (Onze eigen NRC publiceert er smakelijk uit.)


Ook zo genoten van PSV, gisteravond? Goh, alleen al de invalbeurt van Siem de Jong. Als ik van Rostov was geweest, en ik zag wie de trainer van PSV liet warmlopen, ik zou hebben gerild. Die uitstraling, dat heilige moeten! Siem de Jong!

Zo was het eigenlijk met heel PSV. Erop of eronder, en dat was te zien. Gaan voor iedere bal, meteen vastzetten die hap. Wij Zijn PSV! In Eindhoven valt voor welke tegenstander dan ook eens even he-le-maal niets te halen. We mogen dan wel uit vorm zijn, soit. We maken dat goed met een tomeloze inzet en keihard werken.

Tja, dat was dus allemaal niet het geval. Het Nederlandse voetbal. Twee punten uit zes wedstrijden. Ik vind het niet erg. Wat ik wel erg vind, en zo typerend, zijn de analyses achteraf. De jongens, die er alles aan zouden hebben gedaan. Nee, Phillip Cocu, je kunt je spelers helemaal niets verwijten. Ze hebben alleen geen enkele wedstrijd gewonnen. Maar ze hebben toch zo hun best gedaan.

Vijf jaar geleden heb ik daar deze blog al over geschreven:

OVER MENTALITEIT EN INTELLIGENTIE.

En drie jaar geleden ging het ook al over hetzelfde:

DE BALLENJONGENS KRIJGEN DE SCHULD.

Anno 2016, in dezelfde fase van het seizoen, zijn ze in het Nederlandse voetbal niets opgeschoten. Geen enkele progressie. Geen andere benadering. Maar we zijn lekker toch gewoon beter, zo houden ze zichzelf en hun publiek nog altijd consequent voor. Het Frank de Boer-effect. Altijd verliezen, geen enkel cruciaal duel wordt gewonnen. Maar je bent beter, en dus is het – jawel, daar komt-ie weer, ZUUR dat je wéér geen ronde verder bent. Maar aan de jongens ligt het niet.

Dus ligt het aan de trainer. Als ik verslaggever zou zijn, zou ik deze Cocu letterlijk een grote spiegel voorhouden tijdens mijn vraag hoe of dat nou komt, al dat puntenverlies, dat verlies aan vorm, de spits die maar niet wil scoren… Enige zelfreflectie lijkt op zijn plaats. Frank de Boer, ik heb hem zojuist gememoreerd, mocht (heel) even aan het grote werk ruiken in Italië. Internazionale in Milaan durfde het onbegrijpelijkerwijs met hem aan. Het duurde geen maanden maar weken, dat hij werd uitgespuugd.

Foute beslissingen, de verkeerde trainers, slechte managers. Alleen maar gedreven door emotie en de waan van de dag. Scorebordmanagement van patjepeeërs, waar Football Leaks fraaie inkijkjes in verschaft.  (Onze eigen NRC publiceert er iedere dag smakelijk uit.)

HAALT COCU DE KERST, maar dat is ook alweer 3 ½ jaar geleden:

Flair, guts, ambitie. Bepaaldelijk een bord voor je kop. Persoonlijkheid, dus charisma en uitstraling. Ja, Pep Guardiola had ook geen ervaring toen hij aan zijn prachtklus – met extreem succes – bij Barcelona begon. Maar al dat andere heeft hij wel. Hij stond dus zelden met beide handen in zijn zakken langs de lijn, en al zeker niet zo diep weggeborgen als Phillip Cocu dat kan.

Cocu zit er nog, eerst dankzij de aberraties van Depay en een toevallige titel een jaar later. Nou vooruit, vorig jaar heeft hij mij verbaasd met een opmerkelijke overwintering in de Champions League. Of was dat de schuld van Louis van Gaal?

Kortom, ik heb geen vertrouwen in deze trainer. Briljante middenvelder, slechte manager. Dat brengt me bij Giovanni van Bronckhorst. Het nieuws dat hij voor twee jaar heeft bijgetekend, is sterk debet aan dit stukje: scorebordmanagement. Dat betekent straks alleen maar een grotere afkoopsom. Want Gio is als Cocu: hij snapt niet waar hij mee bezig is.

De Coolsingel blijft echt leeg, geloof me nou maar. Geen titel voor Feyenoord, ook niet dit jaar. Ajax wordt kampioen, want Peter Bosz is de minst slechte van de potentiële kanshebbers. En ook Feyenoord is met Van Bronckhorst een paar maten te klein – lees: te weinig intelligent – om te overwinteren in Europa. Nee, er wordt morgen dus niet met twee doelpunten verschil gewonnen van Fenerbahce, de club van de trainer die eigenlijk bij Feyenoord had moeten, en kunnen zitten: Dick Advocaat. Inderdaad, dan waren de rollen op ieder gebied omgedraaid.


PS Als Feyenoord morgen toch doorgaat, en vervolgens in een roes de nationale titel nog even ophaalt, dan ben ik de allereerste om te erkennen dat ik fout zit. Dan geef ik me in het vervolg ook over aan het scorebord, in plaats van gewoon 1 + 1 op te tellen…

scorebord
Co Adriaanse had het al over scorebordjournalistiek. Maar, Co, dat scorebord bestaat zeker ook bij al die patjepeeërs die Ruud Gullit ooit al bobo’s heeft genoemd  🙂 .

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.