DON MARCO

Dan mag je zoals vorige week een hele uitzending van Buitenhof vullen. Je hebt je wekelijkse gesprek met Dominique van der Heyde. Je staat je erop voor dat er eindelijk eens een kabinet de rit uitzit. En je wordt ook nog genoemd als de man die samen met Geert Wilders straks gaat uitmaken wie de grootste wordt. Maar je vertelt alleen maar leugens. Die kwalijke reputatie zwelt per dag aan. Dat is het goede nieuws. Dat Nederland hem inmiddels doorheeft. De recidive van Mark Rutte.

Dit stukje had ik al een paar dagen in mijn hoofd. Maar de werkelijkheid wordt ingehaald door nu weer die nieuwe affaire rond Ard van der Steur. Het houdt maar niet op. Nee, natuurlijk niet. Soort zoekt soort. De politiek trekt steeds meer en steeds vaker de verkeerde mensen aan. Dat is al sinds het tijdperk-Fortuyn aan de orde van de dag. Het is verworden tot een maffia, waarbij de verschillende partijen zich gedragen als elkaar naar het leven staande families. Alles voor De Macht. Onder leiding van Mark Rutte, de absolute hoofdrolspeler, die als de reïncarnatie van Don Vito Corleone zelfs tot in de Eerste Kamer voorstellen heeft gedaan die niet konden worden geweigerd.

Godfather Rutte

Ondertussen nemen ze in Nederland en Europa Donald Trump de maat. Maar je hoeft geen oceaan over te steken om een zogenaamd foute politicus te kunnen beschimpen. Het barst er van, op het eigen Binnenhof. Daar maken ze zich inmiddels druk over hoe er straks weer een nieuw kabinet moet worden geformeerd. “Vier partijen” hoor je ze dan met veelbetekenende blikken uitspreken. Want niemand lust de PVV. Maar dan red je het nog niet. Zelfs optellen en aftrekken is dus niet aan hen besteed. Overigens, hoe democratisch ben je in denken en doen als je ongeveer 25% van de kiezers op voorhand buitenspel zet? Maar ja, democratie is in Europa sowieso al veel langer een farce. Dat is ook precies het probleem van dit verloren werelddeel. Trump had ook daar gelijk, in zijn toespraak van vrijdag jl., die niet alleen inaugureel was maar tevens een grafrede voor de EU.

Maar ja, langs de kant van alles roepen en zelf niets doen, dat is niet zoals het hoort. Dat vindt onder anderen ook Trump. Dus ik schrijf hier de politieke oplossing voor Nederland op. Rutte maakt zich bij samenwerking – hoe dan ook – met de PVV onmogelijk. Bovendien is hij gemakshalve vergeten dat Wilders al veel eerder heeft geroepen dat de PVV niks zal doen met of onder Rutte. Rutte moet dus weg. Dat ziet hij zelf ook wel aankomen, mogelijk één van de redenen waarom hij zo hard roept dat hij zelfs de gedoogsteun van de PVV niet zal accepteren (en daarmee dus een kwart van het electoraat wegzet). Weg dus met de nu nog machtigste Don van de Nederlandse politiek. Ja, binnen die families kan het soms snel gaan. Alles voor De Macht.

Dat opent de weg tot, inderdaad, een coalitie van vier partijen. Maar dan wel met de PVV, die koninklijk zal afzien van de post van premier. Daar heeft Wilders ook helemaal geen zin in, maar dat is hier slechts een detail. Samen met PVV (33), schuiven VVD (24), CDA (16) en D66 (14) aan, al met al volgens Maurice de Hond goed voor niet minder dan 87 zetels. Een comfy meerderheid. We vragen Edith Schippers om het spul voor te zitten, dus zij wordt onze eerste vrouwelijke minister-president. Pechtold is zo opgewonden over een stevige ministerspost – nu of nooit (meer) – , dat hij wel iets zal gaan zeggen als “de stem van de kiezer moet je respecteren”, waarbij hij – want nu komt het goed uit – de Republikeinen in de States zal aanhalen. Want hij weet dan ook dat in de achterafkamertjes al lang is bedisseld dat ze straks de PVV uit dat kabinet zullen gooien.

Dan krijg je een mooi rompkabinetje, dat nog altijd uit 54 zetels bestaat, liefst 20 zetels meer dan wat VVD en PvdA (10) nu virtueel scoren. Hoezo, de kiezer bepaalt? En als Edith goed heeft opgelet, en dat heeft ze, dan weet ze dat je bij partijen als 50Plus (10), PvdA en vooral GroenLinks (16) de benodigde zeteltjes om door te kunnen blijven regeren wel kunt weghalen. Make them an offer they cannot refuse, en het is weer voor de bakker. Het volk vindt het niet erg, zo blijkt uit serieus onderzoek afgelopen weekeinde. Dat vindt een minderheidskabinet geen groot probleem. Feitelijk weten ze niet beter, gezien het geringe vertrouwen in VVD en PvdA. Dus zitten die gewoon met een bord voor hun kop de rit uit, alhoewel?

Wat dan met de Capo di tutti capi? Die gaat natuurlijk naar Europa, om al dan niet onmiddellijk Juncker op te volgen, die immers last heeft van gezondheidsproblemen. Soort zoekt soort, toch?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.