DE DUALITEIT VAN LINKEDIN

Vorige week heb ik het weer eens geprobeerd, een personeelsadvertentie op LinkedIn. Het is heel gemakkelijk. Een paar klikken en je tekstjes staan erop, dan nog even snel wat categorieën afvinken en klaar is kees. Oh ja, natuurlijk ook nog even afrekenen met je creditcard. Snel, snel, snel. Gemakkelijk, gemakkelijk, gemakkelijk. Meteen actie. Maar ook meteen resultaat?

Ik ben geen fan van LinkedIn. Natuurlijk, ook ik plaats regelmatig berichtjes, waaronder deze blogs. Dat is zoiets als ‘het zal wel moeten’, of ‘het hoort er natuurlijk bij’. Of ‘iedereen doet het’. Mag ik dan tenminste één sociaal medium serieus nemen? Het is toch zakelijk? Bedoeld voor Relatiebeheer? Zien wat er ‘business wise’ gebeurt? En als je dan af en toe zo’n advertentie plaatst, dan ben je weer helemaal onderdeel van dat hele gebeuren. Want zaken veranderen snel, heel snel. Misschien is mijn ervaring dit keer wel anders, beter ook.

Maar niets van dat alles. Het wordt niet beter, en zeker niet op de arbeidsmarkt. Daar had ik een aardig gesprek over met een communicatiespecialist, over het verschil tussen een account manager en een accountmanager. Twee woorden, of aan elkaar geschreven. Hij betoogde vol vuur dat er een wereld van verschil tussen beide zit. De respons op een advertentie voor een accountmanager zou het dubbele zijn als op account manager. Jezus, je bent nooit te oud om te leren dus ik heb het snel links en rechts aangepast. Een goed advies is goud waard. Kijken wat er gebeurt. Niets.

Tweedeling, je hoort het iedere dag. De verschillen worden groter, een dikke lijn die de beide werelden op zo ongeveer ieder terrein van de samenleving splitst. Ook op de arbeidsmarkt. Wilt u een afstudeerder op het gebied van communicatie en promotie? Iemand die goed met alle social media overweeg kan? Die misschien ook nog wel wat weet van reclame? Dan krijgt u er vanmiddag, als we dat beiden zouden willen, via No Nonsense Consultancy een stuk of honderd doorgestuurd. Vers in uw mailbox. Over kwaliteit moeten we het dan nog maar een keer hebben, maar daar gaat het nu even niet om. Ze zijn er. Hoe anders is dat voor opticiens, verzorgend personeel, een goede vakmonteur. Of in dit geval een Account Manager, al dan niet aan elkaar geschreven.

KLIKKERDEKLIKKERDEKLIK

Respons genoeg, daar mogen we niet over mopperen. Maar de één komt uit Mumbai, de ander uit Toronto en weer iemand anders uit Shanghai. Nee, dit verzin ik niet. Ik kan het aantonen. Gek genoeg is mijn advertentie gewoon opgesteld in de taal van mijn moeder, dus in het Nederlands. De kandidaten die ik bedoel spreken dat niet, dus ze kunnen het ook niet lezen. Toch solliciteren ze, onder het motto: nooit geklikt is altijd mis. Maar dat doen Nederlanders ook, hoor. Want tjonge, wat gaat dat snel. Niet alleen de publicatie van zo’n ‘ad‘, maar ook het reageren. Klikkerdeklikkerdeklik, daar komen er weer vijf binnen.

Het zijn bijna allemaal ceeveetjes van niks, of in ieder geval onbruikbaar in relatie tot de functie-eisen van de organisatie, qua woonplaats, opleiding en ervaring. Ja, ik ben kritisch. Maar dat is mijn opdrachtgever gelukkig ook. Een enkele keer twijfel ik, en dan vraag ik gericht en met een persoonlijke mail om een reguliere cv. Die komt vervolgens zelden of nooit. Lastig, waarschijnlijk vinden ze zo’n vraag gek, raar of ouderwets. Feit is dat er niet wordt gecommuniceerd. Ook dat heb ik eens tegen een kandidaat aangehouden, zijn ervaringen met LinkedIn. En wow, hij vond het de uitvinding van de eeuw! Hij liep al wat langer mee, zo weet ik vanuit mijn eigen bestand waar hij al een aantal jaren deel van uitmaakt. Maar deze week had hij iedere dag wel een paar aanbiedingen binnengekregen. Ook iedere dag hingen de recruiters aan de lijn, op basis van zijn profiel op LinkedIn. Hij vond het – begrijpelijk – super. En dus was hij inmiddels uit de markt. Hij had de banen voor het oprapen. Ze waren er snel uitgekomen.

Als sollicitant met een al dan niet opgepompte cv hoef je niks meer te doen. Ze komen vanzelf op je af, als vliegen op de stroop. Dan moet je wel iets technisch vermelden, en een paar buzzwoorden.  Bijvoorbeeld bachelor, engineering, information technology en new business development. Mechatronics en master verhogen de score. Resultaat gegarandeerd. De vraag trekt aan, het enige lijkt nog invulling. Of het allemaal klopt? Dat zien we later wel. Het moet snel, nu en meteen.

Werkgevers, let op uw zaak.

sprookje
Als het een sprookje lijkt, dan is het dat ook.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.