O, LOUIS (II)

Beste Louis,

Ook jij zal vaak hebben gehoord dat de beste stuurlui aan wal staan, en dat het makkelijk praten is achteraf. Daarom roep ik maar even deze blog in herinnering, of deze. Maar als we het toch over de beste stuurlui hebben, die kennelijk altijd aan wal staan, dan zou ik je hier en nu willen vragen om het ruime sop weer te kiezen! Nederland heeft je nodig! En dat jij een goede stuurman bent, dat heb je al sinds jaar en dag bewezen. In vele buitenlanden en bij vele clubs. Je bent een winnaar, Louis. OK, niet altijd. Natuurlijk ben je niet iemand voor de omgang met vedettes, dat zou iedereen al lang moeten weten. Maar mede ook daarom ben jij de man op de juiste plaats, op het juiste moment. Want Oranje heeft geen vedettes meer. Er moet worden gebouwd. Bert van Oostveen en Danny Blind hebben het al voor je afgebroken. Je kunt dus met een schone lei, een kaal veld, gaan beginnen.

Louis, je zult het met Co Adriaanse – je grootste fan – eens zijn, dat je carrière nog niet is afgelopen. Natuurlijk niet. Je wilt nog wat laten zien. En niet zomaar iets! Nog een keertje meedoen om de wereldtitel, het hoogst haalbare. Iedereen heeft het voetballende Oranje opgegeven, niet alleen in eigen land maar wereldwijd. “We” worden uitgelachen, door vriend en vijand. Terecht overigens. Maar daardoor liggen de gladiolen nu wel voor het oprapen. En dan is er maar één die kan zeggen: “Ben ik nou zo slim, of zijn jullie zo dom?!”. Want er is alleen maar te winnen. Ieder punt is een prestatie, laat staan als je gaat winnen. Met spelers die niet zo goed zijn als dat ze denken. Juist jij kunt ze dat uitleggen. Stap voor stap zeggen wat ze moeten doen, hoe de tegenstander zal spelen, op wie ze extra moeten letten en zo. Je begrijpt wat ik bedoel. Voorbereiding is het halve werk. Analyse, klaarstomen, op scherp zetten. Dat werk ligt je zo goed, Louis.

Oranje is dood. Leve Oranje!

Want zeg nou zelf, bij ManUnited heb je de tijd niet gekregen. Iedereen weet toch wat voor een soort manager je bent? Nou, nee dus. De waan van de dag, en probeer maar wat. Dat is niet jouw stijl, gelukkig. Maar als het volk begint te morren, het journaille gaat meehuilen en doorgebroken spelertjes plotseling denken dat ze Onze Lieve Heer zijn, ja dan is daar geen kruid tegen gewassen. Zelfs niet voor jou, in de Premier League. Eigenlijk had je dat zelf ook wel kunnen weten, toen je aan die klus begon. Alhoewel, Arsène Wenger zit al een kwart eeuw bij Arsenal, en die heeft ook nog nooit wat gewonnen. Maar hij is geloof ik zo ongeveer een halve eigenaar van die club. Dat was jij niet in Manchester. Foutje, maar veel van geleerd.

Toch doet het me pijn dat dat stuk stront van een Jose Mourinho zo ongeveer dagelijks op je graf staat te dansen. Terwijl, zo tegen het einde van het seizoen, de positie op de ranglijst helemaal niet beter is. Die Mourinho laat geen mogelijkheid onbenut om te zeggen dat jij niet alleen de verkeerde spelers hebt gekocht, maar ook de verkeerde spelers hebt verkocht. Het zal je als vakman niet lekker zitten. Want jij wist – zeker weten – waar je daar in Engeland mee bezig was. Nee, die carrière van jou kan en mag zo niet worden afgesloten.

Louis, pak die kans! Je kunt echt weer wat laten zien, en de dankbaarheid zal groot zijn. Het land zal voor je juichen, en niet alleen in Amsterdam. Van Rotterdam tot Eindhoven, en ja, natuurlijk ook in Avenhorn. Trek je niets aan van die Tante Hanny (ja, ik bedoel Hans van Breukelen), want zij is ook maar een passant. Je kunt in die chaos heerlijk je eigen gang gaan. Profiteer ervan! Niemand weet hoe het verder moet. Maar, Louis, volgens mij weet jij dat wel. En daarom ben jij mijn man.

Alsjeblieft, ook dat wil ik er nog wel aan toevoegen. Ik houd zo van het spelletje, net als zeventien miljoen anderen als Nederland weer eens wat gaan winnen. Louis, maak ons land weer oranje. Het is dé mogelijkheid om als een Grote Winnaar te eindigen, terwijl je nu (nog) te boek staat als die trainer die is ontslagen bij de grootste club van de wereld (jouw woorden), omdat hij het niet heeft kunnen waarmaken. Dat is geen waardig einde van je loopbaan. En hoe groter de uitdaging, hoe groter de eer. Dit is een kans uit duizenden.

Louis, ga ervoor. Je kúnt het!

Een reactie op “O, LOUIS (II)

  1. Een beetje melodramatisch, maar inhoudelijk helemaal juist. We houden niet alleen van Oranje, maar ook van Louis. Alhoewel “Acta non verba” mij letterlijk op het lijf geschreven is, houd ik bij Louis niet alleen van zijn daden, maar ook (vooral) van zijn woorden. Want met hem komt ook de tijd van de “gladiolus games” weer terug.

    Geliked door 1 persoon

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.