O, LOUIS (III)

Beste Louis,

Wat jammer dat je me vorige week hebt laten weten eigenlijk geen zin te hebben om Oranje te gaan trainen, coachen, managen… Ze hebben je daar nodig, Louis! En als iemand dat weet, dan ben jij dat wel. Wat is er toch met je aan de hand? Wil je nou echt dat ze op hun knieën naar je toe gaan kruipen? OK, in Alkmaar heb je ooit ook dat kunstje opgevoerd, en toegegeven: het heeft toen gewerkt. Je werd er nog kampioen mee ook. Maar ik vind het niet origineel.

Je probeert me uit te leggen dat je de grote baas wilt worden, dat je daar best over wilt praten. En het gekke is, de KNVB lijkt er nog oren naar te hebben ook. Maar ja, de KNVB… Die grossieren daar in megablunders, dat weet iedereen. De ene foute aanstelling na de andere. Jij past daar in die rol van bestuurshotemetoot naadloos in. Want zeg nou zelf, jij bent toch geen pratend pak? Jij, Louis, wil je hoe dan ook toch altijd bemoeien met de uitvoering. De details kun jij niet loslaten. Dat maakt je sterk als trainer/coach, maar zwak en kwetsbaar als topbestuurder. Dat gaat alleen maar tegen je werken. Bovendien, welke voetbaltrainer wil onder jou gaan werken, in zo’n constructie? Een beetje ego, en dat heb je tegenover die pseudovedetten in Noordwijk echt wel nodig, past daar natuurlijk voor. En anders moeten ze maar eens met Ronald Koeman whatsappen. Die wordt nog altijd misselijk als hij aan jullie “samenwerking” bij Ajax terugdenkt.

Louis, wat ik niet begrijp is dat jij dat gedwongen ontslag bij ManUnited niet wilt wegpoetsen. Dat is zo’n smet op die glanzende cv van jou. Kom je nooit meer van af. Laatste baan als trainer: ontslagen bij Manchester United. Uitgekotst door het Theatre of Dreams. Weggejaagd als een hond.

Als iets die schande kan wegblazen, dan is dat plaatsing met dit Oranje voor het WK. Wat je daarna gaat doen, vind ik eigenlijk minder interessant. Maar dan heb je in ieder geval laten zien wie je bent. Je ultieme statement. Ik, Louis van Gaal. Dat gaat je niet lukken achter die bestuurstafels. Hou nou toch op. Daar moet je een politicus, een diplomaat, een bruggenbouwer voor zijn. Met heel veel geduld. De weg van de geleidelijkheid. Twee stapjes vooruit, maar ook een stapje terug. Niets voor jou! Gaat niet goedkomen. En ik maar denken dat je nog altijd ambitieus bent. Nou, als je gaat voor zo’n baan als dikke deur kan dat definitief van je lijstje persoonskenmerken worden geschrapt. Dan ben je dus toch te oud. Ingekakt. Moe. En bezadigd.

Typerend voor het feit dat je niet geschikt bent voor een rol als ‘bestuursvoorzitter’, was het aanschuiven op de tribune voor dat vreselijke potje van Oranje tegen Italië, in Amsterdam. Ja, je buurman was Fabio Capello. Maar je keurde hem geen blik waardig. Geen knikje bij het gaan zitten. Niets. Lucht. Ego’s onder elkaar, zullen we maar zeggen. Niets mis mee, zo gaan die dingen, maar het is wel een mogelijk toekomstige directeur van een landelijke bond onwaardig. Moet je niet doen, Louis. Dom. Het verraadt weinig klasse, “op dit niveau”.

Dus doe waar goed in bent, geldt ook voor jou. En dat is het managen van een groep jonge, beloftevolle voetballers. Maar goed, je bent al een jaar of 65 vreselijk eigenwijs. Toch wil ik vooral jou, Louis, maar ook de KNVB en daarmee de hele Nederlandse voetbalwereld waarschuwen voor een evidente misstap.

Wie dan wel? Ik vind dat het Nederlands voetbalelftal een Nederlandse coach nodig heeft. Of lijden we inmiddels ook al aan een gebrek aan zelfvertrouwen? Dat zou wel heel erg on-Nederlands zijn… Ik zou Ron Jans aanstellen, de man die ik eerder al onder de warme aandacht van PSV had gebracht. Hij gaat nu dus toch al naar de KNVB, maar een pet als trainer/coach past hem nog altijd prima. Daar weten ze bij het ook door jou zo geliefde Ajax over mee te praten, zeker na die 1-5 uitschakeling door PEC Zwolle in de bekerfinale van 2014. Bovendien heeft Ron keurig zijn VWO afgemaakt. Hij kan nadenken, is correct, heeft iets van een vader bij wie je graag terugkomt om de wereld te bespreken. Maar ja, of jij en Ron goed met elkaar door één deur gaan? De vraag stellen is hem beantwoorden. Ron is niet iemand die zich laat ‘piepelen’, en al helemaal niet door jou: Louis de Grote.

Ik hoop, tot besluit, dat dat voor de KNVB een extra reden is om jou wél te vragen als trainer/coach, maar netjes af te schrijven als die vermaledijde ‘bestuursvoorzitter’.

Als je die gladiolen laat liggen, dan resteert er één andere keus: de dood. Het zijn je eigen woorden, Louis.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.