‘BUITEN DE LIJNTJES KLEUREN’

Vanavond om 21.15 uur, NPO 2, kunt u zien en horen wat ik bedoel. Want hoe cynisch is het om direct na de aftiteling van Zomergasten de aankondiging te zien van “Kijken in de ziel”, met Coen Verbraak. Zonder twijfel één van de beste presentatoren die Zomergasten nooit heeft gehad.


Het (b)lijkt steeds vaker een te grote hobbel: wie zet ik op welke stoel? In politiek, sport en bedrijfsleven, maar ook in de mediawereld lopen de belangrijkste, de bepalende, de duurste en de meest prestigieuze posities keer op keer de beste mensen mis. Het zal de tijdgeest wel zijn. Iedereen weet het beter, houdt vast aan eigen ideeën en dogma’s. Uiteindelijk wint niet degene met de meeste kennis en het grootste talent, maar de macht. Dat dat de drie-eenheid geld, status en positie is, zal niemand verrassen. Gek genoeg schijnen maar weinigen door te hebben dat je dan vooral inteelt kweekt.

Maar aan de gast lag het dit keer niet. Integendeel. Ja, ik heb het over Zomergasten, de zoveelste serie uitzendingen. Het format dat er maar niet in slaagt om zichzelf opnieuw uit te vinden. Natuurlijk komt dat door de presentator, en anno 2017 is dat een presentatrice: Janine Abbring. Ik heb haar een eerlijke kans gegeven, de eerste dertig minuten. Maar toen wist ik het al wel: hier was sprake van een persoonsverwisseling. Rosanne Hertzberger had aan de andere kant van de tafel moeten zitten. Daarentegen zou Abbring überhaupt nooit worden uitgenodigd om gast te zijn. Een op dit niveau on-interessante dame; waarschijnlijk wel heel goed achter de schermen (Zondag met Lubach), maar niet iemand waar je een camera op moet willen richten. Ze kan ook niet interviewen, heeft sterk onvoldoende empathie en persoonlijkheid. Niet erudiet. Dan ontgaat je veel van wat je gast te zeggen heeft. Inhaken, uitdiepen en doorvragen zijn dan geen opties. Nou, dat is wel weer gebleken.

Kleuren spreken

Vanavond om 21.15 uur, NPO 2, kunt u zien en horen wat ik bedoel. Want hoe cynisch is het om direct na de aftiteling van Zomergasten de aankondiging te zien van “Kijken in de ziel”, met Coen Verbraak. Zonder twijfel één van de beste presentatoren die Zomergasten nooit heeft gehad.

Overigens werd het gisteravond in de tweede helft van de uitzending ietsje beter. Ik vrees dat dat kwam vanwege de wijn die op tafel kwam. Abbring begon eensklaps ook zelf wat te vinden. Ze kwam daardoor enigszins, een heel klein beetje maar, in de buurt van Hertzberger, die al eerder aan haar had gevraagd wat zíj ervan vond. Want zo gaat dat toch in een gesprek? Afschuwelijk basaal, maar ook zo banaal: zenden en ontvangen. Maar Abbring reageerde dan venijnig, als door een wesp gestoken, dat zíj de interviewer was. Nou, interview dan ook, verdorie!

Maar komende zondag zal het wel goed gaan, hoor. Dan is Eberhard van der Laan te gast, in een ingeblikte uitzending. De jammerlijk doodzieke Van der Laan zal dan terugblikken op zijn leven. Dan is het alleen maar goed dat zo’n Abbring zich daar niet al te veel mee gaat bemoeien.

Zo zijn we toch weer in Amsterdam uitgekomen. Daar gebeurt komende week nog meer dat de aandacht vraagt. Zeker als we het hebben over de beste mensen op de belangrijkste plaatsen. De plaatselijke voetbalclub Ajax moet zich woensdag meten met OGC Nice. Ik houd hier wel van keiharde voorspellingen, zeker ook als het om voetbal gaat. Lees ze in de loop van de jaren rustig na; volgen en desgewenst afrekenen kan ook geen kwaad. Want ik heb er alle vertrouwen in. Dat Ajax door Nice wordt uitgeschakeld. Heeft natuurlijk ook en vooral te maken met de keuze van ‘de macht’ voor Marcel Keizer. Alhoewel Peter Bosz vorig seizoen een verbluffend goede job heeft gedaan, lieten ze hem daar toch vertrekken.

Talent laat zich niet kooien. Goede mensen willen – Hertzberger – weleens buiten de lijntjes kleuren. Hebben soms schijt aan alles. Dat zijn – opnieuw Hertzberger – de “gekkies” die je nodig hebt voor onverwachte resultaten. Anders gebeurt er niks. In voetbaljargon betekent dat dat je geen prijzen pakt.

Simpel, toch?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.