JUST ANOTHER DAY AT THE OFFICE

Zo zijn er van die dagen. Dat je denkt: wie is hier nou gek geworden? Klopt het wat ik lees? Wat ik zie? Wat ik hoor? Je kunt maar beter niet aan jezelf gaan twijfelen, maar gewoon jezelf blijven. Doen wat je moet doen. Je eigen leven leiden. Gewoon. Dan ben je al bijzonder.

‘Das Leben der Anderen.’ Maar dan anders.

Het zat er natuurlijk al aan te komen. Met de nieuwe hype die #MeToo heet. De hele, gedigitaliseerde wereld is inmiddels into MeToo. Kom er vooral voor uit, maar waarom (pas) nu? En waarom op deze, zo openbare manier? Heeft dat met durf te maken? Kijk eens naar al die namen uit de wereld van media, film, de ‘glitter and the glamour’. Die zijn toch gewend om in de schijnwerpers te staan. Die verkondigen te pas en te onpas hun mening, via alle mogelijke kanalen. Toch zijn het allemaal mensen. Met hun zwakheden, hun twijfels. Of is het opnieuw #Massahysterie? Kuddegedrag. Erbij willen horen. Er toe doen. Ik ben er ook (nog). En god, wat heb ik behoefte aan aandacht. Wat wil ik dat er met me wordt meegeleden, meegefeest, meegerouwd…

Pak nou zo’n Jelle Brandt Corstius. Programmamaker. Zijn leven is deze week definitief veranderd. Ook de manier waarop mensen voortaan naar hem zullen kijken en luisteren. Hij heeft seks gehad met een zekere Gijs van Dam. Maar hij wilde het zelf. Hij vond het lekker. Nee, niet waar. En dat allemaal – natuurlijk – aan praattafels tijdens prime time op televisie. Smullen geblazen (?). BN’ers onder elkaar. Wie deed het met wie, en vond je dat lekker of deed dat pijn. Natuurlijk wordt het allemaal begeleid door de meest geprofileerde advocaten van het land. Want hier is van alles voor iedereen te halen. Ondertussen staan weer andere BN’ers aan de zijlijn de zaak op alle mogelijke manieren op te zwepen. Moet je doen! Oftewel: #MeToo.

Maar ik vind het ranzig. Ik wil dat allemaal niet weten. Wie met wie en wanneer. Pak uiteraard dat misbruik aan, wat overigens al zo oud is als Methusalem. Dat draait allemaal om macht en angst. Om ego en status. En dus om geld en waardering. Om verlies en bezit. Om dominantie en onderwerping. Dus hou jezelf in, op ieder gebied. Gooi niet alle remmen los en laat niet alles toe. Laat moraal prevaleren boven lust en verslaving. Toon je niveau, en niet altijd alleen maar je zwakte. Misschien dat we op die onderwerpen eens de discussie kunnen gaan voeren. Met wetenschappers en gedragsspecialisten. In plaats van keer op keer dat hijgerige gedoe.

Het hoort allemaal bij zomaar 24 uur in een gewone week. Zomaar? Gewoon? Het is ook herfst, met prachtige dagen. Maar met ook een sterfgeval binnen mijn kring van Facebook-contacten. Facebook, mijn god! Wat dat allemaal voor inzichten geeft inzake de hartslag van de maatschappij. Ik noem het al jaren niet voor niets één van mijn maatschappelijke koortsthermometers. En over #Massahysterie gesproken… Iedereen die de dode op zijn Facebookpagina een hart onder de riem steekt. Diezelfde iedereen treurt, met dezelfde clichés. Ze gaan hun medeleven uiten op de Facebookpagina van iemand die is overleden. Vele tientallen, die elkaar, over en weer, ook weer vele tientallen malen “sterkte” wensen. Wat makkelijk dat je dan ook allerlei emoticons tot je beschikking hebt. Doe er dan vijf zelfde achter elkaar, of tien. Dat toont de wereld je ware verdriet, je diepe betrokkenheid, je oprechte compassie. Met wie?

Het is maar een voorbeeld, alledaags.

Maar net als je denkt dat je in één etmaal nu wel genoeg te verhapstukken hebt gehad, kan het altijd nóg gekker. De maatschappij, onze tijd, en de thermometers die het allemaal feilloos registreren, zoals in dit geval het saaie, maar o zo betrouwbare Teletekst:

Meer dan de helft van de leerlingen op de opleiding logistiek op het ROC Zadkine in Rotterdam volgt zijn lessen niet. Verzuim wordt niet geregistreerd en leerlingen die nauwelijks op school zijn geweest, halen toch hun diploma.

Medewerkers van de opleiding vertellen RTV Rijnmond en de NOS, dat iedere dag alle 700 leerlingen worden aangemeld, ook al is meer dan de helft afwezig. Ook krijgen leerlingen roosterwijzigingen niet te horen. Ook de Onderwijsinspectie constateert tekortkomingen. De school heeft de afdelingsleiding vervangen.

In juni bleek dat op dezelfde opleiding docenten meewerkten aan tentamenfraude.

Zorg dat de komende 24 uur die van jou is. En niet die van een inmiddels overleden “vriend” die je toch niet echt hebt gekend, of van Henk, of Mohammed of wie anders dan ook. Maak van #MeToo #JustMe, zonder de mensen die je echt liefhebt over te slaan. Ervaar eens wat dat brengt. Spreken wij elkaar later weer.

Een reactie op “JUST ANOTHER DAY AT THE OFFICE

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.