EEN VERBOUWINKJE?

Televisie kijken? Maar wat dan? Nou, bijvoorbeeld op zondagavond, naar Arjen Lubach. En meteen daarna natuurlijk Oh mijn hemel bij de NTR: speciaal voor iedereen. Vervolgens op maandagavond Het geheime dagboek van Hendrik Groen, op NPO 1. Dat is dus vanavond. Ik stel voor: kijken, en terugkijken. Dit is allemaal briljante televisie. Dat kan dus nog steeds. Het wordt schaarser, zeker, maar soms denk ik weleens dat het ook beter wordt. Bij de VPRO bijvoorbeeld.

Van Lubach is bekend dat hij een felle antimonarchist is. Laat ik het welbewust voorzichtig formuleren, dat ik daar begrip voor kan opbrengen. Daarom had ik verwacht dat hij de almaar stijgende verbouwingskosten van Paleis Huis ten Bosch even op de hak zou nemen. In plaats daarvan werd het Prins Bernhard Junior, die Amsterdamse huisjesmelker. Ook leuk, en het vermelden waard. Dat zeker. Van koninklijken bloede, waar staat dat eigenlijk voor? Betekent dat bijvoorbeeld een maatschappelijke voorbeeldfunctie? Hij heeft het van niemand vreemd, zeker niet zijn naam. Laten we het daar maar op houden. Trouwens, welk koninklijk huis in de wereld is niet gemankeerd? Dat heeft allemaal goede redenen, maar die voeren hier en nu te ver. Een andere keer misschien. Maar het zou voor alles en iedereen, en in het meest bijzonder dus voor al die ‘leden’ zelf, echt het beste zijn om ze af te schaffen. Dan gaan we over naar meer (afdwingbare) transparantie en keuzevrijheid.

Toch schuren wat mij betreft nog even die ‘verbouwingskosten’ in Den Haag. Het Koninklijk Paar wil daar met het hele gezin gaan intrekken, en dan heb je wel wat te vertimmeren, toch? Koning en koningin werken er bovendien hard voor, ze staan 24/7 klaar voor volk en moederland. Geen weekeinden, geen vakanties. Er lopen tal van publieke projecten waar ze zich buitengewoon voor inspannen. Dat levert veel op, voor iedereen. Nederland wordt er beter van. Dus eigenlijk vind ik die overschrijding met een dikke vier miljoen nog helemaal niet zo’n punt, maar de manier waarop dit aan de onderdanen wordt ‘verkocht’ wel. Er ging al bijna 60 miljoen inzitten. Let wel, we hebben het niet over de nieuwbouw van een beetje knappe, vrijstaande eengezinswoning met een parkje voor en achter, maar over aanpassingen en verbeteringen. Dat wordt al met al dus een postje van een kleine 65 miljoen. En het is nog niet klaar, dus nieuwe budgettaire tegenvallers liggen op de loer. Of, misschien nog wel meer waarschijnlijk, de toekomstige bewoners hadden het toch liever net even wat anders gezien. Nog wat exclusiever misschien, nog wat gemakkelijker en sowieso nóg beter.

Maar goed, hoe wordt dit uitgelegd en politiek verkocht? Wel, de spijkers zijn duurder geworden. En ook de verf. En het arbeidsloon.

Een miljoen aan spijkers en zo? Extra? (Photo by Vinicius Amano on Unsplash)

Ook is het natuurlijk allemaal erg kostbaar om een bouwplaats op te zetten en bij te houden. Bouwkundige tegenvallers, ook die zijn kennelijk niet in de begroting opgenomen. Dat is lekker makkelijk. En ja, het wordt allemaal duurder. Aldus de verse staatssecretaris Raymond Knops, die hier over gaat. En natuurlijk rijst de inflatie ook de pan uit, dat weet ook al iedereen. Het belang bleek minder dan niks in de volksvertegenwoordiging.

Maar het gaat niet om vier ton, maar om vier miljoen extra.

In het geweld rond die ook al weggegeven 1.4 miljard – goede timing? – valt zo’n luttel bedrag natuurlijk in het niet. Toch had ik verwacht dat ik er wel wat meer over zou horen dan helemaal niks, al was het maar in een column hier of daar. Of via Lubach op zondag. Nu gaat het wat al te gemakkelijk bij dit soort posten. Dat heeft minder met een republikeinse attitude te maken dan wel met de werking van de democratie. Toezicht houden en controle. Of het nu om miljarden of miljoenen gaat, doe je werk. Objectief, eerlijk en met verstand van zaken. Want spijkers en bouwhekken – het is niets meer of minder dan de verklaring van de staatssecretaris zelf – worden niet in goud afgerekend. Of is het weer een typisch voorbeeld van het feit dat alles rond het Koninklijk Huis boven iedere wet verheven is? Dat ze daar letterlijk en figuurlijk kunnen doen en laten wat ze willen? Nog niet zo lang geleden dat vliegtuig, of die boot, en nu weer een gebouw.

Allemaal heel gewoon. Voor gewone mensen waar we zo van houden.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.