MEDIATION, EINDELIJK…

De wereld, nou ja, het wereldje van zakelijke mediation heeft veel te danken aan Eva Schutte. Nog even, en zij is er zo ongeveer persoonlijk verantwoordelijk voor dat mediation in het bedrijfsleven de aandacht krijgt die het verdient. Eindelijk. Ik ben daar nooit in geslaagd. Misschien ben ik met No Nonsense Mediation wel de eerste Nederlandse mediator die zich uitsluitend richt op zakelijk geschillen. Maar ook ben ik altijd de eerste geweest die om het hardst heeft geroepen dat bedrijven, ondernemers, liever naar een duurbetaald kantoor, en de advocaat met de grootste mond lopen, om de tegenpartij wel eens even te laten weten wat zij van de zaak vinden… Dat gaat dus per definitie gepaard met dreigementen, claims, verbale agressie en erger. Ik meen te weten waar ik het over heb, want ik doe dit metier al bijna twintig jaar. En merk dus om me heen wat er gebeurt. En vooral: wat ‘we’ kennelijk nog steeds lekker vinden. We zoeken de spanning, hebben een schijnbare passie voor het hanengevecht. En wat het uiteindelijk kost –> who cares?

Er zijn gevallen bekend met de dood als resultaat. Omdat mensen er niet meer tegen kunnen. Maar vaker worden ze ziek. Hartklachten, niet meer in staat om fulltime te werken. Depressie en burn out. Nog vaker? Grote frustratie en vertwijfeling, angsten en een groot wantrouwen. Als het al niet is ten opzichte van alles en iedereen, dan toch wel tegenover je vorige collega’s of je baas, die je zeker wilt doodrijden als hij, of zij, per ongeluk op een dag voor je auto oversteekt. En in alle gevallen kost het financieel een fortuin. Een miljoen aan proceskosten is geen uitzondering. En dan laat ik de tijd die in dit soort procedures, en de vaak bijbehorende beroepsprocedures gaat zitten, nog maar even buiten beschouwing. Jaren en jaren . Zo kom je ook gemakkelijk aan dat miljoen aan kosten.

Gewapend met al deze feitelijke wijsheid, loopt ‘men’ desondanks nog steeds in vliegende vaart naar een of ander Zuidaskantoor. Voor een wedstrijdje verplassen met uiterst ongewisse afloop. Verreweg de meeste van dat soort zaken worden na vele maanden en soms dus jaren aan strijd en tonnen aan kosten, in de gang van het gerechtsgebouw alsnog geschikt. Want dan is men het opeens zat. Ze lopen hand in de hand de rechtszaal weer in en vertellen tegen de rechter dat ze er uit zijn. De edelachtbare dicteert vervolgens die overeenkomst aan de griffier en wenst iedereen nog een prettige middag. Niet zelden wordt er aansluitend koffie of iets sterkers gedronken in de kroeg om de hoek.

Mediation? Ben je gek! Terwijl dat al op voorhand die situatie in de gang is. Je hoeft dan zelfs niet op de gang te staan, maar gaat gewoon aan tafel zitten. In een comfortabel kantoor. Met koffie, of als je dat echt wilt: ook iets sterkers. Maar alleen als we er “uit” zijn. En dat is vaak al na vier, vijf bijeenkomsten. Dat is de praktijk. Dus enkele weken aan tijd en een paar duizend euro aan kosten. Maar “we” doen het niet, of althans, veel te weinig. Het zijn zeldzame gevallen, maar wel altijd buitengewoon waardevol. Voor alle betrokkenen, zij het mogelijk minder voor de advocaten (als die al betrokken zijn). Een bijkomend, maar heel belangrijk voordeel van mediation is verder, dat het proces achter gesloten deuren plaatsvindt, in tegenstelling tot de openbare rechtspraak. Dat laatste wordt doorgaans gewoon over het hoofd gezien (ook al zoiets, met al die belangen).

Nu heeft Eneco dus besloten om een mediator in de arm te nemen. Omdat de aandeelhouders en de commissarissen daar tegengestelde belangen lijken te hebben. Wat natuurlijk niet het geval is. Integendeel. Ik vertrouw Eva Schutte toe dat ze die knoop wel zal kunnen losmaken. Daarmee weet ze de ogen van alles en iedereen rond zakelijke mediation op zich gericht. Een hele verantwoordelijkheid. Niet alleen voor Eneco, maar ook voor de doorbraak waar zakelijke mediation recht op heeft. Luisteren in plaats van vechten, belangen in plaats van stokpaardjes, respect in plaats van verwijten. Eigenlijk kun je het samenvatten als: mensen in plaats van zaken. Of: verstand in plaats van emotie.

Ik ben daar al sinds 2001 mee bezig. Maar No Nonsense Mediation is niet gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas. Wij houden doodgewoon kantoor in Valkenswaard.

Leg het uit zoals je wilt: als een kip zonder kop, een hanengevecht of haantjesgedrag. In alle gevallen geldt: juridisch procederen is dom.

 

 

 

 

 

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.