BEZETEN, MAAR WAARVAN?

Door wat toevalligheden mag ik sinds enkele maanden “gratis” naar FOX Sports kijken. Het wordt gewoon meegeleverd met mijn zenderpakket. Een extraatje van onbepaalde duur. Ik herinner mij dat enkele jaren daarvoor, toen ik nog intekende voor het internationale voetbalpakket van Sport1, de telefoondame er voetstoots vanuit was gegaan dat ik dan ook maar meteen ‘voor een paar eurootjes extra’ de Nederlandse Eredivisie erbij wilde aanschaffen. Dat heette toen bijna gratis, maar ik heb er vriendelijk voor bedankt. Vreselijk. Al kreeg ik geld toe, ik vond het zonde van mijn tijd.

Maar sinds ik dat ene, Nederlandse voetbalkanaal van FOX Sports erbij heb, heb ik toch al de nodige wedstrijdjes gezien. Bijvoorbeeld van Feyenoord, met de conclusie dat het daar niet beter wordt. Of van Ajax, waar hetzelfde voor geldt. Of die kampioenswedstrijd van PSV. Toch best leuk. Maar mijn god, dat Nederlandse voetbal. Hoe slecht kan het zijn? Die spelers, de coaches… Het gedoe, om niks. Het niveau dat op elk gebied is weggesijpeld. Gesijpeld? Zeg maar gerust volledig is weggespoten. En die spelertjes, veel te vaak met een kleurtje, die dan ook nog met grote stelligheid communiceren – op hun manier – dat ze er alles aan hebben gedaan. Zelf ben je goed, maar ja, het zat niet mee. Dat is natuurlijk zuur. En voor de rest, dat moet je aan de trainer vragen. Dat soort ongein. Het zegt alles dat Robin van Persie, in de praktijk spelend achter een rollator, in enkele weken kon uitgroeien tot de absolute smaakmaker van wat hier nota bene de Eredivisie wordt genoemd, met een hoofdletter E.

Maar goed, als je niet kijkt en ziet blijf je ook niet op de hoogte.

DE DOMMIGHEID

En nu volg ik het op deze manier nog een beetje, bijvoorbeeld vanwege die prachtige spiegel die de sport is van de maatschappij. Het zijn niet alleen al die misperen en dat balletje op de paal. Ook en vooral het gedrag van de mensen fascineert. Misschien wel vooral. De processen, het begrip en vooral het onbegrip. De dommigheid, in en langs het veld. En natuurlijk ook op de tribune. In de vakken, waar ze (on-)gewoon blijven brullen en doen, en op het ereterras. De proleten, en soms komen ook die goedkope voetbalvrouwen in beeld. Oud en jong. WAG ben je voor het leven. Alles te groot en te veel. Toch best leuk (2).

Dus geen intellect, maar ook niets van creativiteit. Het Nederlandse voetbal. Dan heb je nog maar één wapen, en dat is mentaliteit. Strijd. Doorgaan totdat je er bij neervalt. Druk zetten, altijd en overal. Gaan met die banaan. Zo kom ik op die andere club die ik sinds dat abonnementje weer wat beter volg, for sentimental reasons, Sparta. In hun strijd tegen degradatie. Met Dick Advocaat, nog één van de weinige Nederlandse trainers waar ik veel respect voor kan opbrengen. Zo wordt FOX Sports-1 steeds leuker, en niet alleen omdat het me niks kost. Zeker nu, waar ik mezelf erop betrap dat ik live zit te kijken naar FC Dordrecht-Sparta, en gisteren nota bene met bezoek over de vloer ook nog de tweede helft van Sparta thuis.

En dan zie ik Dick. Ik denk niet dat hij het speelt. Die opwinding, dat onbegrip. Die woede ook. Op zijn zeventigste staat hij te springen en te stampvoeten, te coachen, aan te wijzen en voor te zeggen. Aan jongens die er weinig tot niets van begrijpen. Die typisch niet die inzet hebben van de kleine generaal. Zij kunnen het niet opbrengen, ook al scheelt het bijna een halve eeuw in jaren. Inzet en motivatie hebben dus niets met leeftijd te maken, dat bewijs is eens te meer geleverd. Het draait om attitude. Hard willen werken, er alles voor over hebben. Dick brengt dat nog steeds, want nee, ik denk ook niet dat hij het alleen om die zak met geld doet. Het is bekend dat hij een financiële veelvraat is, maar niet de cash maar de passie – bij Dick nu typisch wél een woord dat past – is nog altijd king.

Een man van de wereld. De prachtigste stadions van binnen en van buiten gezien, met de grootste, internationale vedetten gewerkt. En nu moet je het doen met de Neloms en de Fridays van deze wereld. Arme man. Waar haalt hij het vandaan, hoe kan hij het opbrengen? Dat moet dus die bezetenheid van het spelletje zijn. Ook al voetballen ze aan de Krommedijk, in plaats van in het nieuwe Zenitstadion. Dat is klasse.

De man van zeventig weet niet beter, die voetballers weten van niks. (Photo by Ian Schneider on Unsplash)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.