EEN BEWUSSIE

Goh, wat een daverende verrassing! PSV in eigen huis uitgeschakeld door RKC. Dat uitstekend presterende team, dat een paar dagen geleden de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur op hetzelfde gras nog op 2-2 hield. Met een trainerstalent in de persoon van Mark van Bommel, die zoals iedereen weet niet tegen zijn verlies kan. Sensationeel! Toch?

Neem van mij aan dat diezelfde Van Bommel dat bekertoernooi gewoon heeft laten schieten. Liever niet dan wel, in navolging van sommige teams in de grote competities. In Engeland kun je de parallel met Liverpool trekken. Daar hebben ze naast het kampioenschap en de FA-cup, ook nog zoiets als de League-cup. Daar zit geen enkel team dat meedraait om de echte prijzen op te wachten. De excellerende ploeg van Jürgen Klopp is een paar weken geleden dan ook uitgeschakeld door Chelsea. Geen vergelijk met RKC, maar dat is PSV ook niet met Liverpool. Klopp had Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum voor dat verplichte nummertje zelfs helemaal niet opgenomen in zijn selectie, terwijl wereldsterren als Mohamed Salah en Roberto Firmino pas in de slotfase mochten meedoen. Misschien wel voor de vorm, want toen was het al een verloren wedstrijd.

Van Bommel heeft dus een prima voorbeeld. De man leert snel. Je kunt beter naar de grote jongens kijken dan naar – bijvoorbeeld – Eric Meijers van Achilles’29. In Liverpool is voor Van Bommel meer te halen dan in Groesbeek. Nee, die Mark komt er wel. Het zou ook een keer tijd worden. Want voetbaltrainers zijn geen Hollands exportproduct meer. Aan Mark om dat tij te keren. Die is nu al bijna de Nederlandse competitie ontgroeid.

Mark van Bommel heeft gisteravond een prima prestatie geleverd. Hij begint zelfs al op Jürgen Klopp te lijken. (Photo by Richard Felix on Unsplash)

En gisteravond heeft hij daar naar gehandeld. Trap niet in die quootjes van hem en andere betrokkenen. Als je je hele team voor dat potje vervangt, dus al je basisspelers van de vorige wél belangrijke wedstrijd, en in die omstandigheden terecht ook niet op het laatste moment nog een paar sterren inbrengt, ja, pas na de officiële speeltijd Hirving Lozano om naar buiten toe toch iets te doen, dan vraag je om uitschakeling. Goed gedaan. Want Mark is niet gek. Integendeel.

Natuurlijk kun je na afloop niet gaan verkondigen dat je je doelstelling hebt behaald. Dat is niet fair. Niet tegenover RKC, niet tegenover de KNVB die dat niemendalletje organiseert. Het zou ook tot heel veel discussie en gedoe hebben geleid. Niet goed voor PSV, niet goed voor zijn carrière. Niet slim. Je moet dus je poot stijfhouden. Je bent woedend, met het schaamrood op je kaken. En dat is dus wat we horen. Ondertussen merkt Mark terecht op dat de tweede garde nog veel moet leren, dat hij daar meer van had verwacht, dat ze hem hebben teleurgesteld. Nee, die zijn nog niet waar ze zouden moeten zijn. En dat past ook al helemaal in het spelletje dat is opgevoerd. Dat heeft ook nog eens prima pedagogische waarde. De PSV-supporters laat je op zo’n avond natuurlijk wel in de kou staan, maar laten we voor hen hopen dat dat straks thuis tegen Barcelona wordt goedgemaakt. Dan kraait hier geen haan meer naar.

Het zet het winnen van die beker door een andere coach, die duidelijk maar geen stappen wil en kan maken, in het juiste daglicht. Giovanni van Bronckhorst. PSV zet niet alleen hem, maar ook die hele club van Zuid op deze manier in het juiste daglicht. Dáár beroepen ze zich juist op het halen van prijzen in ieder seizoen, waarmee ze dan ook twee keer die beker en één keer de Johan Cruijff-schaal bedoelen. Ach gut. Misschien dat er donderdagavond eindelijk iets gaat gebeuren, als Feyenoord ook wordt uitgeschakeld. Ze moeten daar tegen ADO Den Haag. Altijd lastig. Veel lastiger dan RKC voor PSV. Maar in De Kuip kunnen ze het zich niet permitteren om uit die bekercompetitie te vliegen. Het is het enige wat ze daar nog hebben, onder het motto dat een kinderhand (Gio) snel is gevuld.

Ondertussen richt PSV zich op de tweestrijd met Ajax, en leert het heel veel van ploegen als Inter, de Spurs en Barça. Mark van Bommel heeft bewezen aardig onderweg te zijn. Hij is ook in trainersland een grote meneer.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.