EEN HUNKERENDE OUDE DAME

“Interessante medisch specialist. Gevierd door wie zij is, door haar kunde, inzet en brille.” En dan de gebruikelijke snoeverij die we zo goed kennen uit ‘gewone’ personeelsadvertenties: creatief, uitdaging, sportief, bereisd, internationaal.


Nieuws volg ik online, maar de (weekend-)kranten lees ik vaak pas in de weken na verschijning. U kunt het elders op deze site lezen: daar gaan soms zelfs jaren overheen. Dat maakt zo’n krant vaak veel waardevoller, omdat je dan weet wat er met dat nieuws is gebeurd. Het zorgt voor reflectie, en het beschermt je tegen de waan van de dag.

Een contactadvertentie uit zo’n krant. Gisteren gelezen. Van een oude collega van mij, Pier Ebbinge. Stond drie maanden geleden nog met een groot verhaal van Rinskje Koelewijn in de NRC. En, ik kan het niet laten, als je naar die foto van Pier bij dat interview kijkt, klopt het dan dat de oude man (79) een staartje heeft? Maar dat geheel terzijde.

De huidige opdrachtgevers van Ebbinge zijn bijna altijd oude dames die op zoek zijn. Op zoek, maar naar wat? En naar wie? Ebbinge hoopt daar duidelijkheid in te scheppen, en bevredigt die dames in ieder geval stuk voor stuk op het terrein van de ijdelheid. Want wat zijn ze slim! En wat hebben ze allemaal, niemand uitgezonderd, toch een hoog niveau! Het draait ook bijna altijd om verre vakanties, een knappend haardvuur, lekker eten en een goed gesprek. Laat ik ter illustratie eens een paar regels uit die advertentie aanhalen:

“Interessante medisch specialist. Gevierd door wie zij is, door haar kunde, inzet en brille.” En dan de gebruikelijke snoeverij die we zo goed kennen uit ‘gewone’ personeelsadvertenties: creatief, uitdaging, sportief, bereisd, internationaal. Terug naar deze vrouw, die zo denkt de juiste partner te vinden: ze heeft kinderen die het ‘goed doen’. Natuurlijk. “De lat ligt in alles hoog.” Ook: “nooit poeha”. Maar lieverd, dan laat je toch niet zo’n advertentie over jezelf opstellen? Waarin je dan ook nog eens laat opschrijven dat geld geen rol speelt? Die nieuwe partner van jou moet er volgens diezelfde advertentie natuurlijk wel goed uitzien, en een jaar of tien jonger zijn dan jijzelf. Als je dan toch iets zoekt, dan maar meteen het gulden schot. Toch? De clichés: “familieman, intelligent, humor, sociaal”. Met de geweldige afsluiter: “Samen het leven verrijken”.

Het heeft iets sneus, vind ik. Met respect voor de weg die Ebbinge heeft ingeslagen, dat zeker. Maar ik ga hem niet achterna. Ook al vraagt en krijgt hij een slordige halve ton bij een succesvolle match.

Het heeft me wel weer aan het denken gezet. Hoe zou zo’n advertentie er nu uitzien als we de wereld, de aardbol, beschouwen als evenzeer een oude dame, die eigenlijk nog zoveel wil? En die zo verschrikkelijk op zoek is naar de juiste partner? Iemand die voor haar wil en kán zorgen? Dan wordt het ineens hartstikke serieus. Maar ook wel goed passend bij deze kersttijd.

Mooier en waardevoller bestaat niet. Heeft alles in huis, behalve iemand die voor haar opkomt en zorgt. Iets van een genie, die alle betweters helder en duidelijk overstijgt.

Unieke persoonlijkheid. Eenmalig in haar verschijningsvorm, met een traditie van enkele miljarden jaren. Daarin zijn enorme rijkdommen opgebouwd, die vooral de laatste vijftig jaar (…) in steeds sneller tempo en op tal van manieren worden opgebrand. Alle verhoudingen zijn zoek. Ze voelt zich mede daardoor moe en verwaarloosd. Dat is haar op steeds meer plekken langzamerhand ook wel aan te zien.

Kent een bestaan van eigenlijk alleen maar geven. Het is niet zo gek dat zij eindelijk ook wel eens wat wil terugzien. Dat draait bij haar helemaal niet om geloof, maar vooral om liefde. Liefde en belangstelling voor het leven dat zij altijd heeft voortgebracht, en wat zij nog steeds als haar grote opdracht ziet. Dat leven draait ook helemaal niet om aantallen. Nee, het gaat bij deze ‘very special one’ om inhoud en kwaliteit. Dan kan “één” al voldoende zijn.

Dat zijn precies de twee eigenschappen waar zij zo ontstellend naar hunkert. Als ook maar enigszins daaraan zou kunnen worden voldaan, dan zou zij al wat gelukkiger zijn. Dan treedt er een helingsproces in. Dat is vitaal voor haar complete familie, niemand uitgezonderd. Inclusief alle neven, nichten en kleinkinderen – die het op de keper beschouwd helemaal niet zo goed doen – , is die met een kleine 8 miljard leden behoorlijk uitgedijd. (Diep in haar hart weet ook zij dat dit teveel is.)

We zoeken iemand die niet in de eerste plaats naar zichzelf kijkt, man of vrouw, maar naar háár. Bescheiden van geest, maar niet van karakter. Bekommering. Inzicht en inzet. Geen genoegen nemen met halve oplossingen. Krachtig. Een hoge mate van intelligentie en creativiteit. “Getting things done.” Dan komt de macht vanzelf.

Het is een wonder, en misschien ook haar ondergang, dat die zich nog altijd niet heeft aangediend. Laten we met z’n allen hopen dat het nog niet te laat is – maar ik houd mijn hart vast – , mede uit naam van alle 8.000.000.000 familieleden.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.