MARTIN JOL NAAR FEYENOORD

Martin Jol. Graag zou ik hem eens willen zien, en spreken. Hoe staat hij er voor, letterlijk en figuurlijk? Nu Giovanni van Bronckhorst de eer aan zichzelf heeft gehouden bij Feyenoord, is het nationale spel “Wie wordt de opvolger??” losgebrand. En dan verbaast het mij weer hoe weinig creativiteit, inzicht en diepgang al die professionele kenners aan zoveel voetbaltafels laten zien en horen. Al die platitudes, de lijstjes die geen lijstjes zijn. De standaard namen, omdat ze geen benul hebben. Te beroerd ook om even na te denken, om iets verstandigs – anders en verrassend – te zeggen. Zo is er niet(s) te duiden, en dus ook niet(s) te leren.

Mijn god, Feyenoord. Afgelopen zondag. In vele, vele jaren niet zo’n sterk elftal gezien. Inderdaad, ik was 10 toen Feyenoord met iets van vergelijkbare cijfers van Ajax wist te winnen. Daarna gingen de cynische grapjes op het schoolplein in Rotterdam vooral over het nieuwe telefoonnummer van de club van zuid: 010-51 51 51. Dat waren de uitslagen meestal: Ajax 5 en Feyenoord 1. Angstgegner. En deze zondag dreigde opnieuw een afstraffing.

Maar toen gebeurde er iets, dat Joris van den Bergh zo mooi heeft omschreven als mysterieuze krachten in de sport. Ineens was alles, maar dan ook alles anders. Open-bek-voetbal. De zo veel bejubelde godenzonen, met hun prijskaartjes van 50.000.000+ sierlijk om hun nek, werden alle kanten opgestuurd, overlopen, gekleineerd en dus dik verslagen. Die beelden van de Ajax-bank spraken ook boekdelen. Wat is hier aan de hand? Hoe kán dit? Ik zou zeggen, lees eens een boek, bijvoorbeeld dat van Van den Bergh.

Nee, die arme Gio had hier helemaal niets mee te maken. Hij had een elftal geprepareerd dat in het eerste kwartier van de wedstrijd gewoon zichzelf was. Geen flair, te voorzichtig en bang. Geen wonder, want Ajax wint altijd. Hoe houden we die nederlaag zo klein mogelijk? Maar uit zichzelf, nou vooruit, na die prachtgoal van Jens Toornstra (bij diezelfde Gio nooit eerste keus), veranderde dat ineens allemaal. Daar lag geen omzetting van de povere coach aan ten grondslag, noch een wissel. Nee, de spelers stonden zélf op. Namen het heft zélf in handen. Had Gio niet een paar maanden eerder aan zijn stutten kunnen trekken? Bijvoorbeeld rond die potjes met Trenčin? Dan had Feyenoord vol meegedaan om de titel, en zat het nu te overwinteren in Europa.

Dat zet meteen al die onzin over de noodzaak van een nieuw stadion op Zuid in het juiste perspectief. Immers, zonder zo’n accommodatie zouden Ajax en PSV alleen maar verder uitlopen. Dan zou het gat met de top nooit kunnen worden overbrugd. Enzovoort, enzovoort 😦 . Feyenoord heeft een team dat kampioen kan worden en kan meedoen in Europa, ook in de Champions League. Maar die groep moet natuurlijk wél worden gemanaged. Heeft niks met het stadion te maken, want daar passen genoeg betalende supporters in, die er vooral ook altijd zullen zijn. Dáár ligt ook de kracht van die club. En dan hebben ze ook nog één van de beste grasmatten ter wereld. Vergeet die nieuwbouw even. Maak je eerst en vooral sterk voor een topmanagement, en begin met de coach. Dan stromen de tientallen miljoenen vanzelf binnen, door Europees zo lang mogelijk te spelen en daarna een paar groeibriljantjes te verkopen. Want dat is al jaren het verdienmodel voor Nederlandse clubs. En dan betaal je dat nieuwe stadion straks met een groot deel eigen geld. Niks sjeik zus of zo, of een op z’n minst dubieuze Oost-Europeaan binnenhalen. Gewoon op z’n Rotterdams de mouwen opstropen, op het veld én financieel. Zélf doen. Yes, we can!

Strategisch hebben de spelers, maar wie kan ze dat verwijten, wel een fout gemaakt. Ajax heeft in de Kuip de titel verspeeld. Omdat ze de Champions League ook wel niet zullen winnen (…), is de enige prijs die met deze ploeg van een half miljard nog is op te halen, de KNVB-beker. Inderdaad, een troostprijs. Zeker voor Ajax. Die zullen ze niet laten lopen. En een prettige omstandigheid voor hen is, dat de halve finale van dat bekertoernooi in Rotterdam tegen Feyenoord is. Dat gaan ze daar winnen. Ajax dus. Zo neemt Gio geen afscheid met een prijs. Ja, die IJsselmonde Trofee zal hij nog wel omhoog kunnen houden, maar voor de rest wens ik hem – overigens zeer oprecht – veel succes. Waarom straks niet bij AZ?

Dan hoop ik dat Feyenoord voor het eerst sinds heel veel jaren, dat past wel bij die overwinning van zondag, eens de juiste keuzes gaat maken bij de aanstelling van een nieuwe trainer. Zo valt er (wel) veel te duiden, en dus ook (wel) veel te leren.

Die Kuip kan echt nog wel even mee

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.