DE VERKEERDE KEUS

Het wordt dus Jaap Stam. Laat ik er vooralsnog één stukje aan wijden: de verkeerde keus. Alweer. Ik zal er niet over door blijven zaniken hoor. Want dat is ook voor mijzelf niet leuk. Maar na deze beslissing en mijn eerdere betrokkenheid bij deze personeelsselectie en Feyenoord, wil ik toch graag even reageren. De vier jaar Van Bronckhorst worden gewoon met twee jaar verlengd. Dus tegenvallende resultaten (ik geloof niet in dat gezochte statement van ‘ieder jaar een prijs’), geen groei, geen doorstroming en internationaal, als het daar al van komt, sowieso een afgang.

Wat er achter schuilgaat is het volgende. Louis van Gaal werd ook door die rare Van Geel in eerste instantie meer dan eens als topkandidaat gekwalificeerd. Die is natuurlijk niet haalbaar, en dan zou je denken dat je op zoek gaat naar een alternatief. Een Van Gaaltje, zeg maar. Want je zou denken, dat dat Van Gaal-profiel door het management om goede redenen als ‘ideaal’ was bestempeld. Zoiets als: “Daar gaan we voor!”. Maar dan komt plotseling Dick Advocaat om de hoek. Lijkt in geen enkel opzicht op Van Gaal. Dan zou je eerder denken aan iemand als Co Adriaanse. Maar het is bekend dat hij zelf vindt dat hij de jeugd niet meer begrijpt. Ik begrijp Co. Dus: allebei niet aan gaan beginnen. Maar goed. Ik had nog even verder gezocht. De wereld houdt immers niet op bij Kampen.

Advocaat heeft zoals bekend bedankt voor de twijfelachtige eer. Heel verstandig. Van Geel was volgens eigen zeggen bij hem terecht gekomen, omdat hij in de nieuwe trainer ervaring zocht, na het experiment met rookie Gio. Dan eindigt zo’n zoektocht naar een type Van Gaal, cq het alternatief voor de ervaring van Advocaat, bij Stam. U denkt het en ik zeg het: het moet niet gekker worden. Maar hij is wel een vriendje van Van Geel. Dat helpt.

Wie en wat leidt Feyenoord? Zo wordt het nooit meer mijn cluppie. RIP. Toevallig afgelopen zondag even gekeken naar Studio Voetbal. Daar zat Jan de Jong, directeur – jawel – op Zuid. Die vertelde met trots aan een tafel met kenners als Tom Egbers en Kees Jansma, dat ze bij Feyenoord een geheim konden bewaren. Overal lekt altijd alles uit, maar wij zijn al heel ver met een nieuwe trainer en niemand weet dat nog. Aldus De Jong. Maar aan diezelfde tafel werd eenvoudigweg de naam van Stam al genoemd. Hoe typerend is zoiets voor het niveau en het inzicht aan de bestuurlijke top bij die afbrokkelende club uit Rotterdam? Helemáál op zijn achterhoofd gevallen is die De Jong toch niet, zo bleek uit hetzelfde gesprek daar aan tafel – eerlijk is eerlijk – , maar hij komt wél heel veel te kort voor die positie. Dat wordt straks nog wat met de bouw, en alles wat daarbij komt kijken, van dat nieuwe stadion. Geef je over en lach er om.

Terug naar het veld. Had een zeer ervaren coach gezocht (Van Geel: geen daden maar woorden), een type Van Gaal die Dirk Kuijt wegwijs kan maken in de mores langs de lijn. Een stuk psychologie, een manier van werken, aanpak, motivatie en selectiebeleid. Hoe stem je de verschillende disciplines op elkaar af, ook vanuit medisch en conditioneel oogpunt. Claudio Ranieri was vrij; Laurent Blanc, die al jaren thuis zit, ook. Of die coach uit IJsland, Heimir Hallgrímsson. Naast de hier eerder genoemde Martin Jol zijn dit zomaar een paar namen, maar niet voor niets. Leermeesters die staan voor verandering en bewezen succes. Dat heet knowhow, en daar word je beter van.

Ondertussen haak ik af bij Feyenoord. Ja, ik zal zo meteen nog wel de biografie van Stam gaan lezen, die ik ooit heb gekocht in Ierland en die dus in het Engels in mijn bibliotheek aanwezig is: Head to head. Vind ik ook een mooiere titel dan ‘Hard tegen hard’.

Dan rest mij slechts het wachten op een nieuw, verloren seizoen. Maar wel waarschijnlijk eentje, eindelijk, dat de zaak daar op Zuid volledig uit elkaar ploft. De barricaden op! Met een ontslag voor Stam (zal niet zo’n dure jongen zijn) en een vertrek van de directie. Wegwezen! Alles over, maar ook alles opnieuw. Ademhalen. De mooiste gebouwen ontstaan pas als je helemaal opnieuw begint, en niet als je gaat verbouwen of hier en daar een muurtje vervangt. Nog even langer uitzitten dus, en tot die tijd genieten van Ajax.

Welkom, Jaap Stam. Met jouw knowhow is de kans groot dat je die puinhoop in volle glorie weer opbouwt.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.