“IETS ANDERS…”

Wat ik van Baudet vind? Wel, ik vind hem een hele grote meneer. Maar niet in het rijtje Lubbers, Kok, Wiegel. Hij past wél uitstekend in het rijtje Hermans, Sonneveld, Kan. Dat waren De Grote Drie, en daar is nu misschien een vierde aan toe te voegen: Thierry Baudet.

Wát een komediant! En iedereen die daar in trapt. Nou ja, iedereen… In ieder geval toch wel de meerderheid van het electoraat. Overigens, de grootste partij afgelopen woensdag zou een paar verkiezingen terug tot de kleinere partijen hebben behoord. Dat zet een en ander in perspectief, maar daar heeft u elders al genoeg over kunnen lezen. Het stemvee is op drift. Dát is het gevaar, en niet Baudet, of Wilders. Wéér die teleurstelling straks bij al die mensen, omdat degene op wie ze hebben gestemd niet zal gaan leveren. Om welke reden dan ook. In het geval van Baudet bijvoorbeeld omdat hij geen continuïteit gaat bieden. Vandaag dit en morgen dat. Hij zal Nederland straks wel te klein vinden, en dan zijn zijn volgelingen op hun beurt ernstig verweesd. Want wie staan er achter deze cabaretier? Theo Hiddema? Annabel Nanninga?

De overgrote meerderheid van de mensen die op Baudet hebben gestemd, hebben niet gekozen voor zijn programma, of zijn uitspraken, of zijn beleid (wat er niet is). Ze hebben gekozen voor “iets anders”. “Want zoals het nu gaat, dat kan echt niet langer.” Dus een proteststem. Jammer voor die vele, hardwerkende mensen op provincieniveau. Want in al die provincies waren nota bene helemaal geen Forum-mensen bekend, behalve Baudet met een paar adepten. Ze hebben gekozen voor iets wat, en iemand die er niet is. Toe maar, letterlijk en figuurlijk.

Die pet past ons allemaal, maar Thierry wint de festivalprijs.

Wat ligt hier toch een enorm perspectief voor een verstandige meneer of mevrouw van een ander (psychologisch) type dan Fortuyn/Wilders/Baudet. Een charismatische figuur die een paar boeken heeft gelezen (hoeft geen Latijn te zijn), met veel empathie. Betrouwbaar, communicatief, ‘mensenmens’. Gelardeerd met ook nog wat commercieel gevoel en de bijbehorende slimheid, kan zo iemand vanuit het niets premier van dit land worden. Maakt niet uit voor welke partij (…). Partij voor de Dieren? Kan. De bejaardenpartij? Geen probleem.

Terug naar Baudet. Kind van gescheiden ouders, ook al. Geen wortels kunnen schieten, wel veel boosheid, frustratie en ongenoegen. Wanhopig op zoek naar behoeftebevrediging en zelfexpressie. Toch is niet alles wat hij zegt grote onzin. Dat de EU een ernstige fout is, bijvoorbeeld. Waar ik aan zou willen toevoegen: in de huidige vorm (maar nuanceren is niet van deze tijd). Of dat het basisprobleem van alle westerse landen immigratie heet. Een voltreffer! Maar daarvoor hoef je geen Baudet te heten. Dat de milieudiscussie in Nederland nergens op slaat en volledig zijn doel voorbijschiet. Klopt ook al. De op z’n zachtst gezegd kritische kanttekeningen bij de feminisering van de samenleving, op ieder niveau. Sluit ik me ook graag bij aan.

Baudet heeft als gekwalificeerd mr. dr. (kijk, daar heeft hij natuurlijk wel een enorm voordeel op de havist Wilders) de Duitse geschiedfilosoof en cultuurhistoricus Oswald Spengler serieus bestudeerd en probeert nu te pas en vooral te onpas Spenglertje te spelen. Hoe authentiek ben je dan helemaal? Dat was toch een eerste vereiste voor een politicus? Ooit? Maar goed. Spengler beschrijft de ondergang van Europa als min of meer natuurlijk proces: we kunnen het allemaal zien aankomen als je kijkt naar de loop van de geschiedenis. Het gaat om de fase waarin je je als samenleving, of als werelddeel bevindt. Ups en downs. Nog sterker, er is – aldus nog altijd Spengler himself – geen ontkomen aan. Waar maak je je dan zo druk om, beste Thierry? Je grote leermeester heeft zelf gezegd dat het een verloren zaak is waar je voor strijdt. Is dat niet zonde van je tijd? Ga iets leuks doen, want daar ben je wél heel goed in. Ik moet in ieder geval erg om je lachen. Spontaan, en zonder enige ironie.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.