VAKANTIE? WAT EEN GEDOE…

En, heeft u uw vakantieplannen al klaar? Bent u er “uit?”. Het is nog niet zo gemakkelijk om een vakantiebestemming te vinden. Partner, kinderen, kosten, de weersverwachting en de reis er naar toe. Daarom misschien toch maar Zeeland, een huisje dichtbij het strand. Of een mooie stacaravan. Turkije valt uiteraard sowieso af, al zal ik de redenen waarom hier maar niet opschrijven. Anders wordt dat voor mij zeker een no-go area. Niet dat ik het land nog een keer op mijn lijstje zal zetten, maar ik ben er niet zo zeker van dat ik er nooit meer – om welke reden dan ook – doorheen zal reizen. Of misschien moet ik er wel een keer een overstap maken. Daarom: Turkije, moet u doen! Aardige mensen, altijd lekker weer en niet te duur. Veel cultuur ook, daar in Istanboel. Van de Aya Sophia tot het Topkapi-paleis. En lekker eten.

Als je de politiek laat meespelen, dan blijven er steeds minder landen over. Thailand? Mwahh. Hongarije lijkt me voor veel policors toch echt een Donaubrug te ver en of je Engeland straks nog binnenkomt met je hond, is zeer de vraag. Naar het Amerika van Trump wil je natuurlijk ook niet meer en een Braziliaanse stedentrip ligt niet voor de hand. Met Matteo Salvini wil je je niet identificeren, dus Italië valt ook af. Bovendien is het daar veel te druk geworden, zo weten we inmiddels allemaal na het lezen van Pfeijffer’s Grand Hotel Europa. Italië druk? Dan maar naar Frankrijk. Lekker rustig, kom je geen Nederlanders tegen. Op vakantie? Wat een gedoe…

Zelf ben ik redelijk ingevoerd in Ierland. Ik vind het om egoïstische redenen absoluut geen vakantieland, en al helemaal niet voor Nederlanders. Het regent er altijd. Maar als ik eerlijk en serieus moet zijn, dan wil ik u wel een paar tips geven.

Dus in alle ernst, voor het geval u van plan bent om de toeristentrekker Wild Atlantic Way te gaan rijden, al is het maar voor een klein stukje van die 2.500 kilometer (!), dan is het bijvoorbeeld

  • goed om te weten dat de Ieren de slechtste chauffeurs ter wereld zijn. Dat is jammer, want aan de andere kant zijn het ook de vriendelijkste en aardigste mensen van Europa. Ze kunnen alleen niet rijden.
  • Ik bedoel dat ze veelal op doorgaande, “provinciale” wegen standaard – heel opmerkelijk – precies 20 km langzamer rijden dan de toegestane maximum snelheid. Dat is dus het omgekeerde van snelheidsduivels, maar ook vreselijk irritant.
  • Daarnaast vinden ze het zonde om de autoverlichting al aan te doen als het nog niet helemaal donker is.
  • En dan kennen we nog het fenomeen dat als je het uiteindelijk beu bent en een beetje gas wilt geven, velen ook zelf eensklaps (veel) sneller gaan rijden terwijl je aan het inhalen bent. Op een vaak bochtig, vuil en glad wegennet dat voornamelijk bestaat uit slechts twee weghelften, is ook dat iets om rekening mee houden. Ik ben er na twintig jaar nog niet achter wat de reden is van dat weggedrag. Immers, het zijn vriendelijke en ook betrouwbare lieden daar. Ik houd het voorlopig maar op een reflex, met onwillekeurig de boodschap dat je je moet aanpassen aan ’s lands wijs en ’s lands eer. Gedraag je!, zo willen ze laten weten terwijl ze voor één keertje het gaspedaal diep intrappen. Typisch.

Al met al vind ik het op de weg dus een erg gevaarlijk land. Niet iets voor beginners. Dan laat ik het links rijden geheel buiten beschouwing, want wie dat nog moeilijk vindt of ingewikkeld lijkt moet maar liever helemaal niet achter het stuur gaan zitten.

SPECIAAL GEDRAG

Nog steeds zin om straks door Ierland te gaan toeren? In dat geval wil ik afronden met nog wat horecatips.

  • Ga maar liever niet eten in de zogenaamde chique restaurants. Dat is daar nog iets speciaals, en daar komt dus ook speciaal gedrag bij om de hoek kijken. Van het bedienend personeel, dat zich zelf meestal heel veel belangrijker voelt dan de gasten waarvan ze voor 100% afhankelijk zijn, tot de clientèle zelf. Er wordt gefluisterd, iedereen doet heel gewichtig en vaak ontbreekt iedere spontaniteit. De prijs-kwaliteitverhouding is meestal ook ver te zoeken. Kortom: niet doen.
  • Ga niet af op de beoordelingen op zoiets als Tripadvisor, want die worden door het management doorgaans consequent gemanipuleerd.

Wat dan wel?

  • Zoek de gastro-pups uit, die bijna iedere plaats wel kent. Loop eens naar binnen en kijk wie en wat er zit. Is het druk en gezellig, met lokale mensen, vraag dan gerust een tafeltje. Vaak met weinig ruimte, maar wel altijd lekker en leuk.
  • Oh ja, mijd de hotels. Ga voor B&B’s. Die zijn goedkoper, beter en altijd veel persoonlijker.
  • In alle gevallen geldt: laat de hond thuis, want met uw huisdier bent u in iedere openbare gelegenheid een paria.

Ierland is fantastisch, maar je moet wel een beetje werken – en je aanpassen – om het land en de mensen echt te leren kennen. En politiek zit het met Leo Varadkar als premier wel goed. Take care!

Rijden kan-die niet, maar hij is wel heel erg aardig.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.