ZWAK, ZIEK EN MISSELIJK

Kosten en baten, rechten en plichten. Hier hebben we er weer eentje. Zo blijkt de beeldschermbril te moeten worden vergoed. Door de werkgever, aan de werknemer. Hele correcte werkgevers, zoals ze zich zelf ook graag zien natuurlijk, delen hun o zo correcte regeling dus ook graag online, zoals daar zijn de universiteit Leiden en de gemeente Nieuwegein.

Maar wat is dat eigenlijk, een beeldschermbril? Dat is een hulpje om met een afstand van 40 cm tot het toetsenbord en 60 cm tot het scherm beter te kunnen kijken. Veel van de (oudere) medewerkers kunnen de letters op het scherm niet meer goed lezen. Ze raken zo ook vermoeid. Of dat de oorzaak is van het foutenfestival dat her en der optreedt, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Wél dat zij ook schouder- en nekklachten oplopen, omdat ze in een gewrongen houding achter de computer zitten. Het is maar dat u het weet.

Maar… niet iedereen moet daarom ook maar meteen aan de beeldschermbril.

 • Voor mensen die een beetje bijziend zijn, kan het afzetten van de bril tijdens beeldschermwerk een optie zijn.
 • Een oudere en minder sterke leesbril is vaak ook geschikt voor het beeldscherm. De meesten hebben die nog wel ergens liggen.
 • Ook enkele computerinstellingen kunnen de arbeid minder belastend maken, zoals grotere letters, contrast en resolutie van het scherm.
 • Ook een blauwfilter in een brillenglas is rustiger voor de ogen.

Maar hier heb je natuurlijk een personeelshandboek voor. Daarin staan alle regels, procedures en arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers binnen een bedrijf.

Alle rechten van de werknemer op een rijtje. En natuurlijk alle plichten voor de werkgever. Bijvoorbeeld om zo’n beeldschermbril te vergoeden. Jawel, ook dat is een plicht (art 5.11 Arbobesluit).

Een beetje fiscaliteit tot besluit, maar ik geef hier, ook als mediator geen garanties; onder andere omdat de werkkostenregeling vrij nieuw is en er nog nauwelijks jurisprudentie is. De beeldschermbril valt onder de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling, die niet ten koste gaan van de vrije ruimte (zoals dat dan wordt genoemd). Er is een specifieke vrijstelling voor arbokosten. De beeldschermbril is dan te vergelijken met de veiligheidsbril. Voorwaarde is wel dat de voorziening in het arbobeleid of arboplan van de werkgever is opgenomen.

U heeft het al gemerkt. Dit stukje is een beetje cynisch, omdat het hier weer gaat over rechten en plichten op de werkvloer. Daarbij wordt doorgaans de werkgever belast, en zelden de werknemer. Want die laatste wordt per definitie in bescherming genomen. Dat is de grote verweving in onze samenleving: de werknemer is zwak, ziek en misselijk en de werkgever is machtig en sterk, en bij gelegenheid een uitbuiter. Zo gaan we als we niet oppassen – en dat doen we dus ook, we passen niet op – volledig voorbij aan de veranderde omstandigheden op de arbeidsmarkt. Door demografische, maar ook geografische factoren hebben we in Nederland inmiddels volledige werkgelegenheid. Iedereen die kan en/of wil werken, heeft werk. De macht op de arbeidsmarkt ligt, geloof me nou maar, absoluut bij de werknemer. Maar welke plichten heeft deze persoon (ook hier oppassen, want anders word je gepakt op genderneutraliteit) nu helemaal, als hij/zij/het – eenmaal aan het werk – bijna volledig in de slachtofferrol zit?

 • Gewoon je werk doen.
 • Eigenlijk niet gewoon, maar heel erg goed.
 • Iedere dag jezelf verbeteren.
 • Streven naar perfectie, die nooit te halen is maar minder dan een 8 is in feite onacceptabel.
 • Vriendelijkheid, goede wil, klaarstaan voor klant, relatie en collega. Een grote dienstbaarheid, in welke positie dan ook.
 • Eerlijk handelen.
 • Oprecht zijn.
 • Jezelf niet verrijken als dat ten koste van anderen gaat.

Kortom, waar staan die zaken in dat personeelshandboek? Ja, universiteit Leiden en gemeente Nieuwegein, ik bedoel ook jullie.

Een paar credits ben ik hier verschuldigd. Inspiratie voor dit stukje heb ik opgedaan door het lezen van de nieuwsbrief van een vakblad voor personeelsmanagement. En de toepasselijke foto is gemaakt door Kelly Sikkema (Unsplash).
De beeldschermbril voor de ouder wordende stakkers die aan het werk zijn.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.