JAPIE PUNTVERLIES

Wees nou eens een topclub, of doe alsof, en schop Japie de Kuip uit. De club is belangrijker dan dat contractje.


Laten we afspreken dat ik na dit stukje stop met nieuwe blogs over de combinatie Jaap Stam en Feyenoord. Ik vrees zomaar dat mijn laatste blog daarover, minder dan een maand geleden op 27 augustus, ‘GEEN GROOT INZICHT’, door de liefhebbers over het hoofd is gezien. Die dachten natuurlijk dat het over Ierland en Canada ging. Dat is deels waar, vooral over een knaap met beide paspoorten op zak. Maar ook een jongen met kennelijk meer inzicht dan destijds Martin van Geel, toen hij Jaap Stam heeft aangesteld.

Want wat zei die kenner uit Toronto? “Jaap Stam weet niet hoe hij de verbinding moet maken tussen verdedigen en aanvallen. Hij is geen man van groot inzicht, die een wedstrijd kan laten kantelen.” Ikzelf vond toen: “Alle lof voor het nieuwe, technische beleid. Dat mogen ze in de Kuip niet laten bederven door Jaap Stam. De nieuwe trainer kan inmiddels als een erfenis van ‘oud beleid’ worden beschouwd. Blijft Japie punten verspelen, neem dan ook daar snel afstand van”.

Inmiddels zijn we weer een paar potjes verder. Van ADO Den Haag thuis (van 3-0 voor tot een narrow escape met 3-2), Rangers FC uit (wanhopig slechte vertoning met een 1-0 verlies) tot opnieuw puntverlies tegen Emmen. Daar werd het gisteren een geflatteerde 3-3 in de dying seconds, tegen letterlijk en figuurlijk een provincieploeg met tien man.

“TECHNISCH VERFIJND”

Het gekke is, dat Feyenoord nog altijd kampioen kan worden. Ik geloof er nog steeds in, maar natuurlijk niet met Japie Puntverlies. Hoe scherp kan een analyse zijn? Geen verband tussen de linies en geen wisselbeleid waardoor een wedstrijd kantelt. Keer op keer op keer komt dat uit. Japie heeft het niet, hij snapt het niet en hij kan het dus ook niet. En die is dan aan de gang met een nieuwe selectie, waar hij zelf die geweldige Ier Liam Kelly aan heeft toegevoegd: “Liam is een technisch verfijnde speler met veel potentie. Iemand die goed past bij de manier waarop wij willen gaan voetballen”, aldus Japie zelf. “Ik ken hem natuurlijk goed. Ik heb fijn met hem samengewerkt en weet wat hij kan. De komende tijd kan hij zich net als alle andere spelers laten zien en bewijzen.”

Als we dat laatste ook op Japie zelf loslaten, dan moet hij heel snel wegwezen. Iets laten zien en zich bewijzen. Huh? Japie? Met een waardeloze voorbereiding, en vervolgens hele slechte gelijke spelen tegen Sparta, Heerenveen, FC Utrecht en het tiental van Emmen?

In de UEFA Europa League is ook nog niks verloren. Gewoon een paar wedstrijden winnen en je gaat ook na de feestdagen door. Dat is zo belangrijk voor Feyenoord. Daar wordt zó naar gehunkerd door miljoenen mensen. Dat is zó vitaal voor de toekomst van die club. Denk aan dat nieuwe stadion. Denk aan toekomstige spelers, die graag voor een mooie club als Feyenoord willen uitkomen. Een magneet voor jong talent. Nou ja, lachuh!

NATUURLIJK

Dat zijn dus allemaal bespiegelingen, die waardeloos zijn met Japie aan het roer. Niks mooie club, maar een jarenlange loser. Dat dreigt daar heel serieus in de genen te gaan zitten. Het wordt natuurlijk.

Gaan ze dat binnen de nieuwe directie zitten afwachten? Ik kan en wil het niet geloven. Nog een paar wedstrijden, puntverlies tegen AZ en Twente en een nieuwe veegpartij door Porto (natuurlijk), en het hele seizoen is begin oktober echt ten einde. Dan is het dus te laat.

Wees nou eens een topclub, of doe alsof, en schop Japie de Kuip uit. De club is belangrijker dan dat contractje.

Jaap Stam. Wát een tegenvaller. Geen enkele presentatie ook, niet iemand voor wie je door het vuur wil gaan. De handen diep en nog dieper in de zakken. En bij zijn analyse van de zoveelste afgang, zondagavond voor Studio Sport, geeft hij zijn eigen spelers ook nog eens de schuld. Nee Japie, zo werkt het niet. Jij bent de manager, en dus verantwoordelijk. Hoe durf je.

Maar is dit nieuws? Voor mij niet. Op 7 maart heb ik hier al DE VERKEERDE KEUS geschreven: “Het wordt dus Jaap Stam. Laat ik er vooralsnog één stukje aan wijden: de verkeerde keus. Alweer.”

Verschoning, het zijn nu in totaal drie stukjes geworden. Maar nu stop ik ermee. Inderdaad, niks nieuws. Japie Puntverlies.

Jaap Stam snapt hier geen bal van. Ik mag aannemen dat de nieuwe directie van Feyenoord wijzer is.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.