KANSLOOS

Rond lunchtijd deze woensdag kwam ik dat stuk toevallig tegen bij een broodje. Toevallig? Even daarvoor had ik op Teletekst niet alleen het bericht gelezen dat strafrechtadvocaat Derk Wiersum op straat voor zijn huis was vermoord, maar vooral dat Femke Halsema (misschien heeft haar vriendje Robert Oey het wapen wel geleverd) vindt, dat deze moord ‘het wezen van de rechtsstaat aantast’.


Vorig jaar, toen Rutte II op zijn einde liep, is namens het binnenlands bestuur en het OM in een NRC-interview een miljard extra gevraagd. Elk jaar blijven namelijk tienduizenden zaken liggen, vooral witwassen, fraude, cyberaangiftes, drugshandel, was de uitleg. De georganiseerde misdaad wordt nu zó professioneel, dat ‘politie op een onoverbrugbare afstand dreigt te komen’. Als dat geld er niet komt ‘dan krijgen criminelen vrij spel’.

Als je dat gesprek met Herman Bolhaar van het OM en Jozias van Aartsen (waarnemend burgemeester van Amsterdam, TW) een jaar later naleest, lijkt het de moeder van alle klokkenluiderinterviews. Het gaat zó hard, zei Bolhaar, ‘als we hier in de toekomst op berekend willen zijn, moeten we een been bijtrekken’. Meer wijkagenten, meer financiële en digitale experts, betere ICT, meer hoger opgeleiden – daar moet het van komen. Zowel in de breedte, meer vervolgingen, als in de diepte, meer groot onderzoek, is ‘een sprong voorwaarts’ nodig.

De overheid houdt de georganiseerde misdaad niet bij, punt uit.

Een jaar later moeten we vaststellen dat het nieuwe kabinet (dat is dus Rutte III, TW) 116 miljoen euro extra uitgeeft, geen miljard.

Een repeterend thema van deze blog is de geschiedenis, die je vertelt hoe de toekomst er uit zal zien. Dat is overigens niet alleen maar de reden dat ik vaak en veel oude kranten lees. Ik kan ook zo weinig weggooien 😊. Maar bovenstaande aanhaling is uit de zaterdagkrant van NRC, 13 en 14 januari 2018. De schrijver is Folkert Jensma, juridisch commentator van die krant.

Rond lunchtijd deze woensdag kwam ik dat stuk toevallig tegen bij een broodje. Toevallig? Even daarvoor had ik op Teletekst niet alleen het bericht gelezen dat strafrechtadvocaat Derk Wiersum op straat voor zijn huis was vermoord, maar vooral dat Femke Halsema (misschien heeft haar vriendje Robert Oey het wapen wel geleverd) vindt, dat deze moord ‘het wezen van de rechtsstaat aantast’. En dat is wat ik bedoel. Want in de voorbereiding op een nieuwe blog, realiseerde ik mij dat de, laten we zeggen “maatschappelijke discussie” mij eigenlijk helemaal niet meer interesseert. Want bijna iedereen draait toch alleen maar rond als die spreekwoordelijke drol in de pispot.

Waarom zou ik daar nog stukkies over schrijven? Waarschuwen voor, en het zo mogelijk transparant maken van bepaalde tendensen die de kwaliteit van ons leven in Nederland glashard verpesten, is kansloos. Datzelfde Teletekst vertelt mij tegenwoordig iedere dag dat er weer iemand is neergeschoten, dat er dodelijke messteken zijn toegebracht en dat er ergens een huis in de fik is gestoken. Dankzij professioneel ingrijpen van brandweer en ambulance zijn er geen dodelijke slachtoffers te betreuren, maar er zijn wel twee brandweermannen én een ambulancemedewerker in elkaar geslagen door omstanders. Of zo. En zo verder.

Nu even snel kijken naar de hoofdpagina’s van het Nederlandse nieuws, dat is dus wat er dagelijks gebeurt in dat in ieder geval volgens Rutte o zo supergave landje, al was het alleen maar om mijzelf te controleren om 20.50 uur (dus ik haak zo even af om met een kopje koffie lekker naar de voetbalwedstrijd Atlético-Juventus te gaan kijken):

– Een beveiliger (38) van de Schouwburg in Rotterdam krijgt vier jaar cel voor de dood van Jip Jurgs (32). Die kreeg het aan de stok met de man tijdens het internationale filmfestival vorig jaar. De beveiliger schopte hem in zijn buik. Jurgs overleed aan intern bloedverlies. De dader is niet veroordeeld voor doodslag, wel voor zware mishandeling.

– Het meisje van 17 dat vastzat omdat ze met haar vriend zou zijn ingereden op het publiek bij een autocross in Leende, is weer vrij. Volgens het OM zat ze helemaal niet in de crossauto. Direct na het incident had het meisje de schuld op zich genomen, maar getuigen zeggen dat alleen haar vriend in de auto zat. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag en niet meer van poging tot moord. Hij blijft langer vastzitten. De 21-jarige man ging door het lint omdat het laatste deel van de race werd afgelast. Drie mensen liepen botbreuken op en later werd er iemand onwel. Het OM spreekt van een “totaal idiote actie”.

– CDA en de CU willen een parlementair onderzoek naar uitvoeringsorganisaties van de overheid. Volgens hen schaden de problemen bij organisaties als het UWV, het CBR, de Belastingdienst en DUO het vertrouwen in de overheid. Mensen lopen te vaak op tegen een bureaucratische muur, en de overheid is dan niet dienstbaar. De Kamer moet terugkijken waar het fout is gegaan. Daarbij moet ook het ook gaan over de rol van de Kamer zelf bij het optuigen van deze organisaties.

Al toen ik nog mijn driewekelijkse columns over de arbeidsmarkt schreef voor het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad, zo rond de eeuwwisseling, kwam regelmatig het disfunctioneren van een instituut als het UWV voorbij. Waar gaat het anno 2019 dan nog over? Nou?

IS ER NOG NIEUWS?

Het is 00.17 uur. Terug achter mijn bureau van een voetbalavondje, waar ik trouwens geen spijt van heb. Even snel gekeken of er nog nieuw nieuws is. Nieuw?

– In Amsterdam-Zuidoost is een auto beschoten en daarna de brandweerkazerne aan de Langbroekerdreef binnengereden. De bestuurder van de auto is aan zijn verwondingen overleden. In de kazerne raakte niemand gewond. De auto werd beschoten vanaf een  scooter. Daarop zaten vermoedelijk twee daders, die op de vlucht sloegen. In een Burgernet-melding roept de politie op om naar hen uit te kijken, maar niet zelf te handelen.

Grote monden die voortdurend nóg groter – anders horen ze je niet (meer) – en agressiever worden, moord en doodslag (letterlijk) op de hoek van de straat en iedereen die niet “voor” is, is niet alleen dus “tegen” maar kan ook volledig verrekken en erger. Sla er maar op, en sla maar door. Overal, op elk terrein. Ondertussen hebben beleidsmakers wel geld, maar geen mensen. Zij weten het verder toch ook niet, en roepen dus maar wat. En ik? Ik stop er nu maar mee, het is 00.31 uur en deze blog is door de verschillende aanhalingen uit NRC en het oude, maar ook zo trouwe Teletekst al veel te lang geworden. Morgen weer een dag.

Als je moet wachten op oplossingen, van mensen die het draaien van een drol in een pispot tot voorbeeld hebben verheven, dan is dat eindeloos. Ga wat anders doen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.