DE BALLEN VERSTAND

Er zijn zoveel dingen die ik niet begrijp. Hoe ouder je wordt, hoe minder begrip. Gek is dat, eigenlijk. Komt het door jonge mensen, die ik nog wel eens verwijt zogeheten ‘de ballen verstand’ te hebben van wat ze moeten doen, en vooral wat ze moeten laten? Ik kan daar zoveel voorbeelden van geven. Ze zijn meestal wel heel vriendelijk en behulpzaam, jonge mensen, maar ik moet ze doorgaans te veel en te vaak van alles uitleggen.

Luisteren is een lastige, en we weten allemaal inmiddels wel waardoor dat komt. Gebrek aan concentratie, altijd afgeleid, geen ‘focus’. De beschikbare tijd en energie worden heel slecht besteed. Geen wonder dat ‘oude mannen’ links en rechts van stal worden gehaald, en vaak als interimmer, toezichthouder of crisismanager de zaak moeten rechttrekken. Dat heet ervaring, zoiets als wijs geworden door ‘schade en schande’ en iets willen aannemen van anderen.

Genoeg daarover, voorlopig. Want ik geloof niet dat het hopeloos falende kabinetsbeleid inzake milieu en de uitstoot van stikstof te maken heeft met leeftijd. Ook de actuele aanklacht richting chemieconcern Chemours in Dordrecht is geen leeftijdsissue, of misschien toch wel. Maar eerst aan de stikstof.

Wegwerpbeleid

Hoe lang hebben ze in Den Haag moeten nadenken om de maximum snelheid op de autowegen, die ik geen autosnelwegen meer durf te noemen, terug te brengen naar 100 km per uur? Als naar eigen zeggen ‘belangrijkste maatregel’? Met al die departementen achter zich, de rekenmeesters en de knappe koppen? Het lijkt de brexit wel. Geen creativiteit, geen verbeelding en een kennelijk groot gebrek aan intelligentie. Dus doen ze maar wat. Daardoor minacht inmiddels het hele land dat beleid, dat geen beleid is. Boeren, bouwers en buitenlui. De eersten hebben we vele jaren alle vrijheid gegeven en vaak optimaal gefaciliteerd om op wereldschaal te excelleren. Ooit de trots van de natie. Kijk, wij kunnen dat! Zie ons!

De tweede groep speelt direct, maar vooral indirect op ieder maatschappelijk gebied een vaak vitale rol. Die gaan we nu pesten. En die buitenlui hebben vaak de auto nodig om naar en van hun werk te komen. We hebben eerst de randgemeenten en het “buiten” wonen gepropageerd, weg uit de stad, en ook zij worden nu dwarsgezeten. Dat zijn niet mijn woorden, maar van een verkeerspsycholoog. Het verplicht moeten aanhouden van een slakkengang van 100 op zesbaanswegen, in je auto met dubbele uitlaten, schijnt nog een hele mentale tour de force te zijn. Verzet, groot ongenoegen en onbegrip strijden om voorrang.

Ondertussen gaat straks in Zandvoort het circus van de Formule 1 live. Lekker racen, zo snel en zo vuil als je kan. De stank van verbrand rubber. Heerlijk. Dwars door een natuurgebied, dichtbij grote mensenmassa’s. Farce Majeure, 46 jaar geleden: “Dat kan toch allemaal maar…”. Tja, dat kan toch allemaal maar, in 2019.

Maar hoe zit dat dan met Chemours. Even kort, uit de NRC van deze woensdag:

Het Nederlandse chemiebedrijf Chemours heeft afval met de schadelijke stof GenX illegaal naar België vervoerd. Afgelopen zomer werd de stof door het Europese Chemicaliën Agentschap aangewezen als Zeer Zorgwekkende Stof. In hoge doseringen is het mogelijk kankerverwekkend. Vorig jaar zomer werden in de omgeving van Chemours in Dordrecht sterk verhoogde concentraties van onder meer GenX gemeten in de bodem, sloten en het opgevangen regenwater. Het RIVM adviseerde toen uit voorzorg het sloot- en regenwater niet meer te gebruiken voor moestuinen of om er vee uit te laten drinken.

Voordat we met No Nonsense Consultancy begonnen in 1989, kwam ik met een zekere regelmaat in Dordrecht over de vloer bij wat toen nog Dupont de Nemours heette. Ik werd daar – vanwege absurde veiligheidsvoorzorgen, ‘company policy’ – letterlijk fysiek gevolgd en extreem gecontroleerd of ik wel de leuning vasthield bij het traplopen, en of ik mijn handen wel waste na toiletbezoek. Er werd zelfs eens gevraagd om een medische verklaring dat ik geen gevaarlijke ziektes bij me droeg, die ik overigens principieel heb geweigerd om aan te vragen, laat staan af te geven. U begrijpt, dat betekende nog meer controles en schriftelijke waarschuwingen, omdat ik niets verkeerd deed en er een eigen mening op nahield.

Maar goed, dat begrijp ik dan weer wel. Macht. Van de eenvoudigen van geest die desondanks hun rol willen spelen. Zij zijn nog gevaarlijker dan snelle auto’s.

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.