VERSTAND VAN MENSEN

Daar is-ie dan, het langverwachte maar ook aangekondigde stukje over het Feyenoord van Dick Advocaat. Kort: niets meer aan veranderen. Laat het vooral doorlopen, want zo gaat het boven verwachting. Nou ja, ‘boven verwachting’? Ik heb hier al aangekondigd dat Feyenoord met deze selectie, en dat was nog ruim vóór de twee prima nieuwelingen van vorige week, zou kunnen meedraaien om de ereplaatsen in de vaderlandse competitie. Dus zo gek is het allemaal niet.

Wat wél gek is, en blijft, is dat zo’n figuur als Jaap Stam – overduidelijk een Japie Puntverlies – aangesteld kon worden. Iedereen had kunnen zien dat dat niks zou worden. Zo goed als dat diezelfde “iedereen” kon bedenken dat Advocaat wél de punten zou gaan pakken. Het gaat dus om verstand van mensen, zeker niet alleen om verstand van het spelletje. Waar had Feyenoord gestaan, niet alleen in eigen land maar ook in Europa, als Stam niet De Kuip was binnengelopen? Maar dat is een vraag naar de bekende weg.

Gelukkig is Japie dus weggejaagd, net als het management dat voor zijn komst, en nog wel wat meer wanbeleid, verantwoordelijk was. Dat is allemaal goed nieuws. Net als dat Sjaak Troost prima werk heeft gedaan. Hou die man bij Feyenoord; er moet een passende functie voor hem te vinden zijn. Heeft zijn waarde op verschillend niveau bewezen. Vasthouden!

Dat is nog maar de vraag als het gaat om Toon van Bodegom, de zogenaamd ‘sterke man’ bij Feyenoord buiten de lijnen. Nou, hij kleurt inderdaad bijna voortdurend buiten die lijnen. De man is inmiddels aangeschoten wild. De reportage in NRC heeft hem meer dan ‘een vlekkie’ bezorgd, en dat komt nooit meer goed. Die vlekjes moet je wegwassen, zeker in dat soort posities. “Hij was heel manipulatief, zette mensen tegen elkaar op. Echt ziekelijk gedrag.” Als dat wordt gezegd over je eigen president-commissaris, dan moet je snel ‘doorselecteren’.

Start een professionele zoektocht naar een evenzeer professionele topbestuurder. Niet alleen die clichématige ‘rots in de branding’, maar vooral een rolmodel. Ethisch gedreven – dat is dus een heel ander type dan Van Bodegom – , buitengewoon slim en iemand die Rotterdams spreekt. Een man, of liever misschien nog wel een vrouw (…) die zich niet laat leiden door emoties, maar door kennis, ervaring en een visie. Denk aan bedrijfs- en bestuurskunde, economie, accountancy. Allemaal heel belangrijk in het perspectief van Feyenoord City. Die knowhow hoeft niet perse in de sportwereld te zijn opgebouwd. Peoplemanagement is meegenomen, maar evenmin noodzaak. Zo iemand moet te vinden zijn, want de job is meer dan sexy. Oftewel, er is heel wat in de aanbieding om een topkandidaat te kunnen strikken. Mark Koevermans gaat weer “commercie” doen, dat is ook wat hij au fond ambieert en wat hij aankan. En de Raad van Commissarissen, uiteraard zonder Van Bodegom, houdt toezicht, zoals dat hoort. Dan is “het kantoor” geregeld.

Voor de techniek heb je inmiddels Frank Arnesen op het schild gehesen. Helemaal niet zo’n gekke keus. Tot nu toe lijkt dat ook niet verkeerd. Als je wilt doorgaan met Advocaat, en stel die beslissing niet te lang uit, dan betekent dat wel dat er veel op het bord van de Deen terecht zal komen. Advocaat heeft een scope van een week, of drie dagen. De volgende wedstrijd. Dat is zijn wereld, en het werkt voortreffelijk onder de gegeven omstandigheden. Maar er zijn nog andere werelden binnen het voetbalbedrijf. Jeugd, accommodaties, medische en technische staf, opleiding, scouting en zo nog wat zaken… Het heeft allemaal heel veel aandacht nodig van de TD. (Laat Troost daar maar zitten, in een heldere rolverdeling met TD Arnesen.)

En hoe zit het nou met Dirk Kuijt? Hoe doet hij het? Zou hij echt de nieuwe trainer van Feyenoord 1 kunnen worden? Zo ja, zet hem dan komend seizoen naast Advocaat en John de Wolf (?) op de bank. Gaat dat werken? Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende. Daar moet Arnesen in de komende weken het antwoord op vinden, en ook uitspreken. Niet misschien of zou kunnen, maar zeker weten. Dus doen of niet doen. Dat heet allemaal ‘beleid’ en daar zit iedereen op Zuid op te wachten.

Maar selecteer de beste mensen, niet alleen op het veld. Putting People First. Het gekke is eigenlijk dat het binnen de lijnen eindelijk, eindelijk een keer voor elkaar is. Maar nu is echt het Maasgebouw aan de beurt. Hierboven kunt u lezen wat, wie en hoe.

In een parallel universum van proleten, sjacheraars en ‘wannabes’, zijn ethiek en niveau, en is mogelijk ook een vrouw, zeer onderscheidend en dus aantrekkelijk.

2 reacties op ‘VERSTAND VAN MENSEN

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.