PANDEMIE WORDT PANDEMONIUM

In godsnaam, kom terug op aarde.

Oftewel, hoe een griepje+ de wereld vernietigt. Sneller dan dat de besmettingen toeslaan, treedt een hels verval op. Honderden miljarden lossen binnen een muisklik op in het lege niets. Bedrijven groot en klein worden compleet uitgehold, of voelen zich zodanig in het nauw gedreven dat de werkgelegenheid verdampt. Boeing maakt de slechtste dag in haar bestaan mee, maar morgen moet nog komen. Een minister-president die de ene dag lachend vertelt dat we maar beter geen handen meer kunnen schudden, en enkele uren later afkondigt dat we alleen nog maar thuis mogen werken. In het maatschappelijk belang. Evenementen worden afgelast, provincies gaan op slot. Nou ja, ik hoef hier de hele media niet samen te vatten. Maar als iedereen gaat roepen dat het niet alleen heel erg is, maar ook nog draconische maatregelen voorstelt en afkondigt, zoals het met een jaar opschuiven van EURO 2020 en het uitstellen van populistische activiteiten als het Eurovisie Songfestival, dan heb je de poppen aan het dansen.

In Amerika huist een president die zich de grootste dealmaker van de wereld noemt, maar hij is tegelijkertijd verantwoordelijk voor bloeddoorlopen beursdagen die zijn hele industrie en bankenwereld decimeren. Of dat ooit nog goed komt, ja, dat denk ik wel. Als het maar niet te lang duurt. Is het doorgestoken kaart, een bewust schepje erbovenop? Goedkoop kopen, en straks mee in de lift naar boven? Nu het nog kan, in het verkiezingsjaar. Straks kunnen wijzen op Het Grote Herstel, waarvoor Ik, De Grote en Slimme Leider verantwoordelijk ben. Laat ik eerst maar eens Europa de schuld geven. Hup, weer 10% naar beneden. Nog nooit vertoond. En iedereen maar zeggen dat hij zo dom is. Misschien heet dit wel heel erg slim, vilein en geslepen. (Denk er gerust, al is het maar voor even, over na.) We zijn hoe dan ook onderdeel van een erg buitengewoon uniek hoofdstuk van de wereldgeschiedenis. Zonder precedent. Dat is de positieve uitleg.

Het aantal coronadoden staat wereldwijd op nog geen 5.000. Tegelijkertijd zijn er 70.000 mensen na besmetting volledig hersteld. Op een bevolking van 8.000.000.000, zijn er nog geen 130.000 aantoonbaar besmet. Maar dat hoor je niet. Over de jaren 2017/2018 zijn er alleen al in Nederland, maar het is een lastig cijfer zo heb ik begrepen, 12.000 mensen overleden aan de griep. Dat waren er dus iedere maand gemiddeld 500. Dood en overleden. Vijfhonderd mensen, iedere maand. In Nederland. Maar handen wassen, in je elleboog niezen, thuiswerken en niet meer gaan sporten, of naar de markt, de bioscoop en het voetbal. Wie?

Ondertussen kan de horeca wel sluiten, liggen alle evenementen stil en staan niet alleen een ‘over the top’ songfestival en EURO 2020, maar zelfs de Olympische Spelen in Tokio ter discussie. Als een voetballer van Juventus griepverschijnselen vertoont, schiet de gehele Europese samenleving in een stuip. Net mensen, die voetballers. Toch? Maar we overdrijven niet een beetje, het is grotesk en – ik herhaal – vernietigend. Met de pers er van alle kanten schuimbekkend bovenop. “Wéer een besmetting in Italië”, waar de beleidsmakers het ook niet meer weten en de hele natie dan maar proberen af te zonderen. Tot nu toe – ook dat herhaal ik – nog geen 5.000 doden op de hele wereld, kortgeleden alleen in Nederland 12.000. Een griepje. In die zin is het nog mild, dat hele COVID-19.

Iedereen maakt zijn nummertje. Met de gekste vragen, de meest absurde zorgen, belachelijke voorzorgsmaatregelen en dus dikke paniek. Die verspreidt zich sneller, en is duizend keer gevaarlijker dan het virus. Ik wil geen viroloog meer horen, en al helemaal geen bestuurder. Nee, hier is behoefte aan de beste psychologen en andere wetenschappers op terreinen als massahysterie en psychose. Want dát is er medisch gezien aan de hand.

Een pandemonium. De naam van de hoofdstad of citadel van de Hel in het meesterwerk van de 17e eeuwse Britse dichter John Milton, het Verloren Paradijs. In die naam steekt het woord, of begrip demon. Hoe toepasselijk.

Je kunt er maar beter eentje op drinken, dan sterven of op andere wijze kapot gaan aan Corona. (Photo by Fábio Alves on Unsplash)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.