VITAMIENTJES IPV WC-ROLLEN

Eigenlijk vind ik het raar dat je zo ongeveer naar China moet om te leren dat vitamine C goed voor je is. Daar is geadviseerd dat je veel vitamine C tot je moet nemen in de strijd tegen Corona. Logisch, lijkt mij. Ook in tijden van gure winterkou en bijkomende griep, weet ik al langer dan een halve eeuw dat je je sinaasappeltjes moet persen voor het slapengaan. Zelf doe ik er graag een grapefruit bij, een witte. Lekker straffe smaak, maar in Nederland al niet meer te koop. Dus die gebruik ik alleen nog maar als ik in Ierland ben. Daar zijn de mensen kennelijk minder gevoelig voor ‘bitter’.

Lekker persen, uitlepelen, consumeren. Iedere dag, moet je doen. (Photo by Luke Michael on Unsplash)

In Nederland moet het vooral leuk zijn en lekker blijven. Zie die “Schijt aan Corona”-feestjes. De laatste dagen gebruik ik regelmatig het openbaar vervoer, waar op de perrons wordt omgeroepen dat je zelf niet op de knoppen hoeft te drukken omdat de deuren onder de gegeven omstandigheden automatisch open- en dichtgaan. Let er maar niet meer op, want anders word je daar weer ziek van. Iedereen staat op die deurknoppen te drukken. Als een gek.

Liften, de bel. Waar zitten niet allemaal bedieningsknoppen op? Al tientallen jaren gebruik ik daarvoor mijn sleutel, of mijn elleboog, of de knokkel van mijn wijsvinger. Gewoon, common sense. Opvoeding. Ik weet niet beter. Daarom is het voorgestelde pinnen bij de supermarkten natuurlijk ook weer zoiets. Iedereen drukt op die toetsen. Om de wc-rollen, de zeep en de handgel af te rekenen.

Dat zijn dus de producten die uitverkocht raken. Ze zijn of worden schaars. Hamsteren en kuddegedrag. En het gekke is ondertussen dat de sinaasappels, kiwi’s en grapefruits volop in de aanbieding zijn. Denk toch zelf een keer na.

Trek het gerust wat breder. We horen de hele dag niets anders dan afstand bewaren en binnen blijven. Contactbesmetting! Eng! Gevaar! Maar niets over gezond eten. Verse ingrediënten, voldoende afwisseling en veel groente en fruit. En dus vooral de vitamine C niet vergeten, in tijden van griep en verkoudheid. Dat helpt je door de winter.

Het is allemaal goedbedoeld, hoor. Al die adviezen van de rijksoverheid. Prima.

Ik mis nog de app, die ons vertelt wat we moeten doen en wat we moeten laten. Wat is goed en wat is slecht. En wat is de uiterste houdbaarheid van wc-papier, hoeveel gebruik je onder normale omstandigheden en hoeveel rollen, al dan niet dubbeldik, heb je dus per week nodig? Vul hier je gezinssamenstelling in. Het lijkt noodzakelijk, omdat het zelfdenkend vermogen inmiddels al te zeer is gedegenereerd. Kijk om je heen, luister een keer rond. En huiver.

Pak nou onderstaand videootje. Van een toch serieuze aanbieder, Albert Heijn. Onze nationale grootgrutter. In voor- en tegenspoed. Daar wordt uitgelegd hoe je een sinaasappel moet persen. Voor vier. De toon, de beelden. Oftewel, hoe komt een samenleving door de Corona-crisis? Wat weten we nog? Wat kunnen we nog? Oh ja, wel een beetje suiker erbij anders vinden we het echt te bitter, niet lekker. En een paar blokjes ijs maken het drankje extra koud. Joh.

Maar als het helpt vind ik het goed. Moet je doen, een longdrink sinaasappel. Ik zou het onmiddellijk opnemen in de app.

 

 

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.