TOENEMENDE WOEDE EN ERGER

Zo vlak voor het paasweekeinde, kreeg ik de melding uit Ierland dat je je daar niet meer buiten een straal van 2 km van je huis mag vertonen. De politie werd – daar komt dat woord weer – ‘opgeschaald’ en men zou geen pardon kennen. Dat betekent daar een geldboete van EUR 2.500,-, of zes maanden cel. Prettige paasdagen.

Ik betrapte mezelf op een toenemende woede en erger. Maak je niet zo druk, zo probeerde mijn jongste dochter het tij te keren. A. Je bent er niet; B. Extra strenge regels ivm pasen; C. Ik snap dit wel. Ze gaan een beetje de goede kant op, en dan zou zo’n paasweekend het verpesten. En ze besloot deze drie punten ermee, dat die maatregel na Pasen zeker weer zou worden teruggedraaid. Klinkt plausibel, maar nu geef ik een rijtje: A. Het gaat mij even niet om corona, maar meer om beleid en gezond verstand; B. In Ierland is 2 km helemaal niets, met een unieke familieband die voor de vele ouderen hun enige levenslijn is; C. Die maatregel is dus na Pasen niet teruggedraaid.

Het verhaal ging daar zelfs dat de politie zou gaan aankloppen bij de huizen om te controleren of je wel thuis was. Er was een officieel bericht voor nodig om dat te ontkennen, maar het kwaad, niet alleen bij mij, was al geschied.

Datzelfde Ierland heeft een afschrikwekkende reputatie op het gebied van drankmisbruik. (Ik laat de gevolgen van ook daar steeds verder toenemend drugsgebruik maar even achterwege.) Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer valt met 142 (2018) nog best mee, maar verkeersgerelateerde ongelukken met ernstig persoonlijk letsel, met alle familie-ellende van dien, uitgesmeerd over generaties, zijn een veelvoud daarvan. Rolstoelen, jarenlange en niet zelden uitzichtloze revalidatie, onmogelijke mantelzorg, uitval van werk, schuld, boete, verwijt en zelfmoord. Ik verzin het niet, en ken de nodige voorbeelden. Jonge mensen, die het desondanks ieder weekeinde opnieuw op een zuipen zetten dat zijn weerga niet kent. Het aantal coronadoden in de Ierse Republiek bedraagt tot op heden 406. Deze dinsdag waren dat er bijvoorbeeld 41, met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar. Van die 41 waren er 31 al min of meer ernstig ziek.

Dan denk ik, waarom heeft de politie op de zaterdagavonden nooit gecontroleerd in die pubs? Over opschalen gesproken. Niks van dat alles; laat ze zich maar een ongeluk drinken, met alle bijbehorende desastreuze gevolgen. Geen capaciteit, wordt standaard beweerd. En nu dreigen er mensen te overlijden die nog maar één laatste duwtje nodig hebben, en letterlijk het hele land wordt thuis opgesloten. Met een serieuze controle, langs wegen en in wijkjes. Het uniform spreekt: “Wáár gaan wij naar toe!?”

DE NEK OMDRAAIEN

Jort Kelder had het over, kort samengevat, dikke tachtigers die hun hele leven hebben gerookt, waarvoor we nu bijna het volledige bedrijfsleven de nek omdraaien. Daar zit wat mij betreft veel meer dan een kern van waarheid in. En dat kwam dankzij dat bericht uit The Irish Times in volle omvang weer bij mij naar boven. We slaan met z’n allen vreselijk door. En beleidsmakers willen, zo vrees ik oprecht, allemaal hun punt maken. Ze streven er naar, ieder voor zich, en god voor ons allen, om straks in de statistieken (die verdoemde statistieken, die bijna iedereen zo niet letterlijk, dan in ieder geval wel figuurlijk hartstikke gek maken) de beste indruk achter te laten in hun eigen land. Kijk, dankzij ons, of liever nog dankzij mij, hebben we het onder controle gekregen.

De ultieme politieke correctheid. Inderdaad, die hing al overal in de lucht, te pas en vooral te onpas, en ging ook al gepaard met bijvoorbeeld samen delen, veganisme, CO2-reductie en groen tot in de dood. In die zin is het dus een teken des tijds. De zoveelste hype, maar nu met een ongekend vernietigende afloop.

Wat doen ‘we’ het toch goed. In Nederland, in Ierland, binnen de EU en natuurlijk ook Donald Trump. Maar tegen welke prijs wordt er niet bij verteld, want dat weet niemand nog. Ik weet het wel, maar natuurlijk ook niet precies. Want het werkelijke prijskaartje is zo groot dat er een bedrag ontstaat dat nooit eerder in cijfers is uitgedrukt. Dat heet volgens mij ‘surrealistisch’.

DE NUANCE

De nuance? Lees daarvoor het Coronaspreekuur van Eize Wielinga in het FD. En kijk ook eens op Wikipedia: “normaliter” ieder jaar opnieuw 3.000.000 tot 5.000.000 min of meer ernstig zieken en tot meer dan 600.000 doden. Ooit iemand over gehoord? Er gaat nog geen kroeg dicht, er wordt helemaal niks afgelast. Laat staan dat hele werelddelen letterlijk op slot gaan en je in Ierland niet meer met je hond even naar het strand mag.

En ja, COVID-19 is geen gewoon griepje, dat hoeft u mij niet uit te leggen. Maar de wereldrespons is echt heel veel dodelijker, duizend keer schadelijker en kent een nooit eerder meegemaakt niveau van maatschappelijke en financiële ontwrichting. Omdat we het allemaal zo goed met elkaar voor hebben. Zie ons. En morgen weer een dag.


Eerder hierover verschenen:

13 maart 2020: PANDEMIE WORDT PANDEMONIUM

Iedereen maakt zijn nummertje. Dikke paniek. Die verspreidt zich sneller, en is duizend keer gevaarlijker dan het virus.

Ik wil geen viroloog meer horen, en al helemaal geen bestuurder. Nee, hier is behoefte aan de beste psychologen en andere wetenschappers op terreinen als massahysterie en psychose. Want dát is er medisch gezien aan de hand.

 

20 maart 2020: BEDREIGINGEN WORDEN KANSEN

We doen het onszelf aan. Wisten en weten nog steeds te weinig over wat te doen en te laten. De twijfel regeert.

Zo komen we plotseling tot de ontdekking dat je thuis ook heel goed je werk kunt doen. Scheelt heel veel CO2, kinderen weten ineens weer wie en waar hun ouders zijn, het fileprobleem is in één keer helemaal opgelost. Initiatieven bloeien op. We leren. We ontdekken. We vernieuwen.

 

24 maart 2020: VITAMIENTJES IPV WC-ROLLEN

Ik mis nog de app, die ons vertelt wat we moeten doen en wat we moeten laten. Vul hier je gezinssamenstelling in. Het lijkt noodzakelijk, omdat het zelfdenkend vermogen inmiddels al te zeer is gedegenereerd.

Kijk om je heen, luister een keer rond. En huiver.

 

1 april 2020: PSYCHOLOGISCH OP SLOT

Over een paar weken is het in Europa overgewaaid, horen we steeds meer en steeds vaker over afzwakking en neergaande curves. Dan zijn de Verenigde Staten vol aan de beurt. En als het daar dan ook voorbij is, je kunt het op de kalender nakijken, dan komen we met z’n allen weer bij zinnen.

Mensen worden niet meer ziek door corona, maar zijn ziek geworden van corona.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.