A PERFECT STORM

Europa is financieel, maatschappelijk, sociaal, politiek en economisch “op”. Failliet, verscheurd en kapot. Aan stukken. Daardoor inert, geen werkelijke kracht meer over. Op voorhand verslagen.


Never waste a good crisis.

De banken zijn nog steeds niet goed gekapitaliseerd en de onderliggende economische zwaktes die de vorige crisis veroorzaakten, zijn niet verdwenen, soms zelfs erger geworden. De groei van de productiviteit blijft wereldwijd achter. In plaats daarvan blijft de wereldeconomie leunen op schulden. Volgens het Institute of International Finance (IIF) is de totale wereldwijde schuld (overheden, huishoudens, bedrijven en financiële instellingen) nu 247.000 miljard dollar ($247.000.000.000.000,-), zo’n 40% meer dan vlak voor het faillissement van Lehman Brothers.

Wat kun je een patiënt nog meer geven als die al aan de beademing, het infuus en de hartmachine ligt? De hoge schulden in combinatie met lage rentes en de nooit eerder vertoonde “geldschepping”, maken de wereldeconomie erg kwetsbaar voor nieuwe schokken. De onvrede over de sterk gestegen inkomensongelijkheid na de crisis, voedt demagogische populisten die hun heil zoeken in het optrekken van muren en het beëindigen van internationale samenwerking.

(Photo by Andre Iv on Unsplash)

Tot zover het hoofdredactionele commentaar uit de NRC. Niet van medio maart dit jaar, of het afgelopen weekeinde. Nee, dit dateert van 15 september 2018. Ik kwam het toevallig tegen bij het opruimen en wegwerken van de eeuwige stapel oude kranten. U kent inmiddels dat project van mij.

Oef. In vergelijking met nu, zaten we met z’n allen toen nog in het aardse paradijs.

Mensen vragen mij meer dan eens wat ik denk van de huidige coronatijd. En ze willen dan meteen weten of “we” ons aan de maatregelen zullen blijven houden, met oog voor milieu en gezondheid. En zo. Wel, ik ben buitengewoon pessimistisch, op al die terreinen. Als ik niet oppas – maar dat doe ik wel, oppassen – dan zak ik weg in een inktzwart scenario. Je hoeft de geschiedenisboeken er maar op na te slaan; het is minder ingewikkeld dan je denkt.

Los van het feitenrelaas uit die gedateerde NRC (gedateerd?), hebben we aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een eersteklas idioot aan de knoppen die koste wat kost – ik herhaal dat:  koste wat kost – herkozen wil worden. Die fysiek grote en zware man, leeft mentaal als een kind dat door de massa’s aardig en stoer en dapper wil worden gevonden. Hij wil de vaderrol, het in de basis goed doen voor de, nee, voor zijn mensen. Vertrouwd worden. Het bij het rechte eind hebben. Zijn gelijk niet halen, maar vooral krijgen.

Naarmate Joe Biden beter zal scoren in de polls, en die kant lijkt het nu op te gaan, wordt Donald Trump steeds gevaarlijker. Voor hem bestaat er niets dat erger is dan de boeken in te gaan als one-term president. Dus als loser. Ik heb zijn speech in zes hoofdlijnen al klaar.

 • “De volledige wereldeconomie is door hun teruggeworpen naar de donkerste tijden. China denkt de hele wereld te kunnen beheersen, en dat virus heeft hun daar opmerkelijk bij geholpen.
 • Wij beschikken over het glasheldere bewijsmateriaal dat daarbij geen sprake is van toeval, of een ongeluk. Nee, het is bewust, weldoordacht. Gemeen en agressief. Daardoor zitten wij in diepe ellende, allemaal.
 • Iemand moet opstaan om die trend te keren, we laten ons niet zomaar verslaan. Niet door dat virus, maar ook niet door de veroorzaker daarvan: China.
 • Daarom heb ik de machtigste militaire kracht in de wereld, het leger van de United States, onze onverslaanbare troepen, zojuist opdracht gegeven om in actie te komen. Namens de hele westerse wereld, wij die in vrijheid en gezondheid willen leven.
 • Terwijl ik u toespreek, wordt in het Rijk van het Kwaad de stad Wuhan gebombardeerd. Kort en goed, waarbij met name de laboratoria en wetenschappelijke centra zullen worden vernietigd. Kennis die bedoeld is om ons te beschadigen en erger: definitief te verslaan.
 • Dat zullen we nooit, maar dan ook nooit laten gebeuren. Amerika treedt op.”

Poetin snelt Xi Jinping als eerste te hulp, bij zo’n “daad van agressie”. Komt ook hem heel goed uit. Het Midden-Oosten, inclusief Israël, verleent op eerste verzoek alle mogelijke steun aan de VS. Japan is in shock, beide Korea’s weten het even niet meer. En Europa? Europa is financieel, maatschappelijk, sociaal, politiek en economisch “op”. Failliet, verscheurd en kapot. Aan stukken. Daardoor inert, geen werkelijke kracht meer over. Op voorhand verslagen.

A perfect storm.

Zullen we dansen?

Een reactie op “A PERFECT STORM

 1. Dansen – met de 🌒; en heb het leven lief.

  Leef als een kind van de wind en van de liefde en herken de open blik in de ogen van een vreemde.
  Dans met de maan, sla je armen om de sterren
  Ga je dromen achterna op de maat van de seizoenen.
  Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt.
  En verberg je niet

  Geliked door 1 persoon

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.