MORALITEIT EN ETHIEK (ALWEER)

Er is zoveel aan de hand, en dat bedoel ik niet in eerste instantie persoonlijk, dat ik moet oppassen om niet te blokkeren. Want wáár wil, of misschien wel moet ik nu een stukje over schrijven? Is dat nog wel aan de orde? Iedereen weet dat toch zo langzamerhand wel?, is een andere overweging om eens even géén nieuwe blog te tikken. Bijvoorbeeld over het Huis van Oranje. Dan is het dit, en dan weer dat. En het gaat altijd over geld, veel geld. Fiscaal-juridische en procedurele voortrekkerij op koninklijk niveau. Het verpatsen van nationaal kunstbezit. Of zo’n verbouwinkje van Paleis Huis ten Bosch, dat nu al jaren en bij voortduring vragen oproept. Van gebruikte materialen tot de hoogstpersoonlijke inrichting en decoratie.

Over de Nederlandse monarchie durf ik zoals bekend eigenlijk niets (meer) te schrijven. Dat heeft, heel in het kort, met actie en reactie te maken. Maar als serieuze media als NRC en laatst weer Zembla (“het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA”) aantonen hoe of het zit met deze royale uitgaven en voorzieningen, dan mag ik daar toch wel even naar verwijzen?

Een goede Relatie van mij vroeg wat ik van die Zembla-uitzending vond.

Ik antwoordde dat ik er naar heb gekeken in de wetenschap dat het alleen maar bevestigend zou zijn. Je weet dat het gebeurt; geen nieuws onder dat oranje zonnetje. En hij vroeg mij terloops maar zonder twijfel ook een beetje prikkelend bedoeld, wat ik er aan ging doen? Nou niks, antwoordde ik, bijna blasé. Want daar is niets aan te doen. Maar onmiddellijk realiseerde ik mij dat dát juist het probleem is, dáár zit de angel van het cynisme. Donald Trump kun je democratisch afzetten, Kim Jong-un niet.

Als je tegenwoordig Tommy Wieringa leest in zijn zaterdagse column (ook al NRC), dan heb je misschien wel niet meer zo’n zin in je weekeinde. Hoe zuur kan het zijn? Alles gaat naar de gallemiezen, aldus Tommy. Flora en fauna overleven niet. Het land brengt steeds minder op, ook als je kijkt naar voedingswaarde en vitaminen. Een andere keer lees je dankzij hem, een kritische denker, over de machinaties bij het toekennen van subsidies in de literaire wereld. En als je even verder bladert of zo u wenst doorscrolt in diezelfde krant, dan lees je over grondspeculatie, bomenkap en vriendendiensten, op basis waarvan de CDA-politicus Raymond Knops een ‘over de top’-woning heeft kunnen betrekken in, jawel, het Limburgse land. Altijd maar weer Limburg, de provincie waar misbruik van wat en wie dan ook al vele generaties hoogtij viert. Ons kent ons, vertaal dat maar in dialect. Want daar komt het vandaan.

Knops is de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, die eerder met droge ogen heeft uitgelegd dat de verbouwing van het paleis van de koning zo uit de klauwen is gelopen omdat de spijkers en het huren van de bouwhekken duurder waren geworden. Zo is de cirkel ook hier weer rond. Ondertussen is de laatste neushoorn vandaag geveld.

De afgelopen weken hebben twintig kinderen een ernstige ziekte opgelopen die waarschijnlijk samenhangt met COVID-19, zo meldt Teletekst vandaag. De nieuwe ziekte lijkt een combinatie van de ziekte van Kawasaki, waarbij hartbloedvaten opzwellen en huiduitslag optreedt, en het toxischeshocksyndroom, waarbij bacteriën hoge koorts en vaak ook zuurstofgebrek veroorzaken. De zeldzame ziekte van Kawasaki treft bijna alleen kinderen onder de vijf jaar, maar bij de nieuwe ziekte is slechts 20% zo jong.

Veel aan de hand? Mwah. Maar goed, dan heb je rolmodellen nodig, mensen die het volk, de grote massa’s de weg wijzen. Moraliteit en ethiek. Voorbeelden. Wie? Want, zoals David Van Reybrouck gisteren nog in Buitenhof heeft geanalyseerd, de mensen hier willen graag en eensgezind de regels opvolgen. Zoveel is wel gebleken in deze coronatijd. Hij vond het vreemd dat die weldenkendheid, de eensgezindheid en het bijbehorende fatsoen van de gemiddelde burger zo anders zijn dan wanneer diezelfde burger in het stemhokje staat.

Dat komt, David, omdat men in principe goedgelovig is. Het zijn volgers. Het zal zo’n vaart wel niet lopen en het valt wel mee. Dat is het voorportaal van het begrip fake news. Hebben we wel nog snel internet? Nou dan! Niks aan de hand, toch? Go with the flow, en daar gaat het dus fout.

Het grootste probleem is nu hoe we dat tafeltje kunnen boeken op het terras dat straks weer open gaat. Download de app.

Het gaat allemaal goed. Dus dan schrijf ik daar wel over. De volgende keer.

Wanneer gaat dat lampje nou eens branden? Bij het Koninklijk Huis, maar ook bij de mensenmassa’s.

Een reactie op “MORALITEIT EN ETHIEK (ALWEER)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.