STUPIDE

Vorige week had ik het onverdeelde genoegen om Amsterdam in alle rust te bezoeken. Een dagje dwalen door de hoofdstad. Amsterdam voor de Amsterdammers. Maar wel met in ieder geval twee hele echte Rotterdammers op bezoek, een goede vriend – die daar overigens professioneel gezien erg ‘thuis’ is en dus als supergids optrad – en ik zei de gek.

Ik kan het iedereen aanraden. Maak gebruik van de afwezigheid van die eeuwige toeristenstroom, nu het nog kan. Want Amsterdam is natuurlijk een buitengewoon fascinerende en rijke stad. Een stad die veel geschiedenis heeft, ook in architectonisch opzicht. In en achter ieder grachtenpand schuilt wel een bijzonder verhaal. De locaties prikkelen de zucht naar kennis en wetenschap.

Dat is een belangrijk verschil met mijn eigen stad, omdat die tachtig jaar geleden bijna helemaal is weggebombardeerd. Waarom wel Rotterdam, en niet Amsterdam, zo vroeg ik aan mijn gids die in de loop van vele tientallen jaren een meer dan behoorlijk historisch bewustzijn heeft ontwikkeld. Tot mijn verrassing wist hij niet echt het antwoord, maar hij vermoedde dat dat iets te maken had met het hevige, gewapende verzet van de mariniers aan de Maas, waar “Amsterdam” ogenschijnlijk toch wat gemakkelijker in de Duitse pas ging lopen. Ik heb er nog geen factcheck op losgelaten. Wel wat anders aan mijn hoofd, nu.

Maar alle tijd op die prachtige voorjaarsdag. We hadden er een thema opgeplakt: De Gouden Eeuw. Dan weet u een beetje welke route we hebben gelopen, toch? Je mag bijna nergens naar binnen, maar je kunt hier en daar wel als het zo uitkomt eens een paar mensen aanspreken, horen en luisteren. Toeval bestaat niet, ik was nogal benieuwd naar wat men zo van mevrouw Halsema vond, als burgemeester. Hoe doet zij het? Nou, dat viel niet mee.

  • Halsema begrijpt de stad niet.
  • Ze kan beter haar kaken op elkaar houden, in plaats van praten met de kiezen op elkaar.
  • Ze voert een eigen politieke agenda door, in plaats van er te zijn voor alle Amsterdammers.
  • Maar ook: het valt niet mee om iemand als Eberhard van der Laan op te volgen.

SCHRIJNEND GEBREK HALSEMA

Inmiddels hebben we op Tweede Pinksterdag in diezelfde stad een demonstratie gezien van vele duizenden mensen op één, grote hoop. Dat kan dan allemaal maar, onder het toeziend oog van de burgemeester zelf. Met een button op, want je moet staan waarvoor je staat. Dat doen wetenschappers ook. Bijvoorbeeld de Nijmeegse hoogleraar Paul Bovend’Eert in Het Financieele Dagblad:

“Zoals de meeste andere grondrechten kan ook de demonstratievrijheid gewoon beperkt worden. De grondwet noemt nota bene uitdrukkelijk de bescherming van de gezondheid als reden voor zo’n beperking. Eerlijk gezegd wekte burgemeester Halsema met haar uitlatingen de indruk dat zij een nogal schrijnend gebrek aan kennis heeft van de reikwijdte van het grondrecht, en van de mogelijkheden om dat grondrecht te beperken.”

En hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal van het LUMC dacht eerst dat het om een grap ging toen hij foto’s doorgestuurd kreeg. “Ik kon het nauwelijks geloven. Ik vind het behoorlijk asociaal naar iedereen in Nederland die wel zijn best doet de maatregelen te volgen.”

En in het dagblad Trouw zegt Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht van de Universiteit Leiden) vandaag, dat hij met lede ogen heeft aangezien hoe Halsema maandag niet ingreep, maar de demonstratie tegen racisme en politiegeweld op haar beloop liet. Sterker nog: omringd door duizenden mensen liep ze glimlachend over de Dam. “Halsema had absoluut kunnen en moeten ingrijpen.”

Tot zover. Maar samengevat begrijpt ze de Amsterdammers dus niet, ze heeft haar eigen politieke agenda, ze begrijpt de wet niet – of weigert die toe te passen gezien haar politieke voorkeuren – en ze is asociaal. Oftewel, de stupiditeit regeert.

Weg met die mevrouw. De klassieke ambtswoning aan de Herengracht 502 past haar niet, op geen enkel gebied. Hoe gevaarlijk, slecht, dom, ongelukkig en dus ook ‘a-sociaal’ moet je zijn om weggestuurd te worden? Die stad verdient zoveel beter.

Gelukkig hebben wij Ahmed Aboutaleb. Eerder heb ik hem een machtspoliticus pur sang genoemd, en daar neem ik niets van terug. Maar hij is wél een dijk van een bestuurder. Inmiddels is Lodewijk Asscher weer op het schild gehesen als lijsttrekker van de PvdA. Hij vertelt daarbij dat hij graag premier van dit land wil worden. Huh, in welke waarheid leeft deze jongen, die nog steeds en altijd oorlog voert met zijn contactlenzen en bij wie je van het lachen uit je stoel valt als hij ook maar een paar woordjes Engels gaat spreken?

Over stupiditeit gesproken. Als er iemand is om Mark Rutte tegenspel te kunnen bieden – hoe hoognodig is dat? – , dan is het wel Aboutaleb. Ook goed voor de PvdA, maar ze durven niet.

Voor de gemeenteraad van deze stad is toch ook een wegsleepregeling van kracht? Ik zeg: doen.

 

Een reactie op “STUPIDE

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.