EXCUUSNEGER

Vanavond gaan we weer beginnen. Zomergasten 2020. Maar verdorie, alweer met Janine Abbring. Een prima ideeënmaker, eindredacteur en researcher. Maar geen interviewer. Ze heeft drie jaar geleden weliswaar de Sonja Barend Award gewonnen, maar dat was op basis van haar ingeblikte interview met Eberhard van der Laan. Onder die omstandigheden bijna een inkoppertje, dus niet representatief. Nee, Janine heeft het niet. Geen kritisch vermogen, geen snelle schakelaar op basis van lichaamshouding, of die ene bepaalde blik in de ogen aan de andere kant van de tafel. Dus een gemiste kans voor zo’n toch nog altijd prachtig ‘format’. Ook dat kan zoveel beter. Ze moet er dus wel heel erg warmpjes bijliggen in het VPRO-bed. Zonde.

De gastenkeuze is dit jaar wel prima en begrijpelijk, met straks als absoluut hoogtepunt voor mij de laatste uitzending: mijn grote held Ilja Leonard Pfeijffer. Ik kan niet wachten. Maar ik blijf volhouden dat de keuze ieder jaar veel te intellectueel is. Weinig “volks”, en ook dit jaar wéér geen sportfiguur. Louis van Gaal was twee jaar geleden uitzonderlijk, en meteen goed voor bijna een miljoen kijkers. Dat is gemakkelijk vier keer zoveel als “normaal”. Want normaal is bij Zomergasten gewichtig, filosofisch, academisch en meer dan eens vermoeiend.

Dat zal straks trouwens wel anders zijn. Typhoon, oftewel Glenn de Randamie. Een rapper, en vanavond de excuusneger van het seizoen. Een vreselijk woord, ik weet het. Maar ik heb het toch opgeschreven. En ik weet nu al grotendeels wat er gaat komen. Ik zal me schuldig moeten voelen. Word aangeklaagd vanwege het slavernijverleden. Wat ik die arme zwarten toch allemaal heb aangedaan. Ik begrijp ze niet, zoals ik ze nooit heb begrepen. Misgun anderen de vrijheid. Leef in mijn eigen wereld. Dat wordt doorspekt met muziek-met-een-boodschap, tal van bewegende beelden en andere filmfragmenten. En natuurlijk de prangende vraag van Janine: “Waarom wil je ons dit laten zien?”. En ik sluit zelfs niet uit dat die andere containervraag de revue gaat passeren: “Wat gaat er nu door je heen?”

Dat is eigenlijk de enige reden waarom ik wel (even) wil kijken, zo meteen. Iets van masochisme. Ja, wij witten zijn allemaal schuldig. Excuses zijn niet genoeg. Mea culpa, mea maxima culpa. En nog is het niet genoeg.

Maar, eerlijk is eerlijk, de keuzefilm van Typhoon is een hele mooie: Billy Elliot.

Het is dus weer die opgelegde correctheid, voor en door alles en iedereen. Het beheerst de maatschappij, om niet te zeggen dat de politieke correctheid de westerse samenleving in een verstikkende wurggreep houdt. Wat dat betreft slaat Youp van ’t Hek deze zaterdag in zijn wekelijkse NRC-column de spijker weer keihard op z’n kop. Een grapje van vele jaren geleden, al dan niet gepast aangehaald door onze minister van sociale zaken, Wouter Koolmees. ‘Is je vrouw wel aantrekkelijk? Fiscaal wel.’ Zoiets. Dat kan dus echt niet meer, vinden “we”. Koolmees werd teruggefloten door Kamervoorzitter Khadija Arib. Verbaasde en vooral verongelijkte blikken waren ’s mans deel, vorige week. Onderdrukking van de vrouw! Seksistisch! Rolbevestigend! Asociaal!

Ondertussen moet links en rechts weer een serie straatnamen worden veranderd en worden standbeelden en bustes ondersteboven getrokken. En een architectenbureau uit Rotterdam heeft correctheidshalve een prestigieuze opdracht in Baltimore moeten teruggeven. Er waren foto’s van het bedrijfssinterklaasfeest opgedoken, van acht jaar geleden. Zwarte Piet? Foei! Fout bureau. Wat zou Typhoon daar van vinden. Janine?

Alsof er godverdomme niet iets anders aan de hand is in de wereld. Bijvoorbeeld een schuldenberg die zo hoog is dat Jerome Powell, noch Klaas Knot bij machte is om het aantal nullen op te schrijven dat daarbij hoort. Milieu, voedselschaarste. Enorme migratiestromen. Megaravijnen tussen rijk en arm, die dagelijks nóg groter worden. Verslaving, en het gebruik daarvan door regeringen in vreselijk enge landen als China en Rusland. Over brexit horen we niets meer, bestaat die nog wel? En de nationaal en internationaal volledig ongecoördineerde bestrijding van een gruwelijk gevaarlijk virus. Wie?

Nee, we maken ons druk over de naam van de Witte de Withstraat in Rotterdam, die gisteravond trouwens overliep van de mensen die op en aan elkaar zaten. De massa’s. Genieten.

Nee joh, niks aan de hand.

En jij, hoe correct ben je?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.