TRUMP’S NUCLEAIRE OPTIE

Het is stilte voor de storm. Iedereen die ook maar een beetje is ingevoerd in de internationale politiek, en meer in het bijzonder de Amerikaanse, weet dat de komende presidentsverkiezing in de Verenigde Staten de moeder van alle vuile verkiezingen ter wereld zal worden. Donald Trump laat zich niet wegsturen. Ook niet door de kiezers. Hij leeft in zijn eigen wereld.

En die wereld draait om ontkenning, fraude, verdachtmakingen en het kapotmaken van zijn vijanden. In die zin vind ik het veel te rustig, met het eerste zogenaamde “presidentiële debat”, live en nationaal uitgezonden, op dinsdagavond 21.00 uur in Cleveland. Nota bene bij Fox News. Dat de man van alles in zijn schild voert is duidelijk, maar wat is het dit keer? De eeuwige 24/7 twitteraar houdt zich relatief koest. En ik vertrouw het niet.

Gek genoeg heeft hij Amy Coney Barrett voorgedragen als opvolger van de overleden Ruth Bader Ginsburg in het hoogste rechtscollege van de VS, de Supreme Court. Barrett is in alles het tegenovergestelde van Bader Ginsburg, wier laatste wens als zeer gerespecteerde, hoogste rechter niet wordt gehonoreerd. Zij wilde expliciet dat over haar opvolging zou worden beslist ná de verkiezingen van 3 november aanstaande. Dat is natuurlijk ook het meest zuiver. Niemand die dat beter wist dan Bader Ginsburg. Maar, zoals gezegd, voor Trump gelden geen wetten. Geen moraliteit, geen fatsoen, geen besef. Alleen een verzengend narcisme en dus slechts eigen belang. Juist daarom had ik verwacht dat hij Barbara Lagoa zou hebben genomineerd. Zij komt voort uit de Cubaanse gemeenschap in Florida, een belangrijke ‘swing state’ die over een paar weken het verschil kan maken.

Dat Trump dat niet heeft gedaan en dus heeft gekozen voor Coney Barrett als juridische vertegenwoordiger van de reactionaire onderbuik in Amerika – geen abortus, geen homohuwelijk en onze lieve heer is de baas – geeft te denken. Het schept ook een verplichting voor haar als straks de verkiezingsuitslag aan datzelfde Supreme Court zal worden voorgelegd, want dat is één van de dreigementen die Trump al geeft geuit. Zo wordt de scheiding van machten getroebleerd, of misschien juist wel heel erg doorzichtig om zeep geholpen. Typisch Trump. Wat is er – na alles in de voorbije vier jaar – verder nog voor nodig om na 156 jaar een derde burgeroorlog in Amerika te ontketenen? De ultieme afrekening, zo kan het ook.

RAAD EN DAAD VAN POETIN

Terug naar mevrouw Lagoa. Dat Trump die gemakkelijke goodwill vanuit Florida laat liggen, zou weleens een teken kunnen zijn dat hij die helemaal niet nodig heeft. Er komt straks, vandaag of morgen, ‘iets’ tevoorschijn, zoals de gelekte e-mails van Hillary Clinton die haar een paar dagen voor de vorige verkiezingen de nek kostten. Vladimir Poetin staat hem met raad en daad ter zijde. Vrienden voor het leven, ‘for personal reasons’.

Ondertussen is The New York Times alvast maar begonnen met een serie over de financiën van ’s lands zittende president. Er klopt helemaal niets van, is de korte conclusie. Alsof we dat nog niet wisten. Het hangt al vier jaar boven de markt: wanbeheer, faillissementen, corruptie en megaverliezen, in plaats van de grote winsten waar deze naar eigen zeggen geboren ‘dealmaker’ zo graag mee pronkt. Allemaal fake. Nu komt daar onder andere persoonlijke verrijking tijdens zijn zittingsperiode bij. Wordt vervolgd, hoe toevallig qua timing.

Maar Trump heeft een nucleaire optie – ik bedoel dat in figuurlijke zin, geen zorgen – in zijn achterzak. (Nee, hij gaat nu geen gewapend conflict meer aan, bijvoorbeeld met China.) De focus is nationaal, voor de volle 100% op het verslaan van Joe Biden. Dinsdag starten we om negen uur ’s avonds in Cleveland, Ohio. Dat is hier ’s nachts om drie uur. Als volleerd nachtmens, zal ik me hoe dan ook moeten beheersen om niet gewoon op te blijven tot 04.30 uur in de woensdagochtend. Het beest tegenover een oude, breekbare man, die zeker niet bekendstaat als een groot debater.

Never ever underestimate Donald Trump.

Niets aan toe te voegen, behalve de fotocredits: Annie Spratt on Unsplash.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.