STIJF VOOR DE TELEVISIE (III)

Een korte samenvatting van het voorafgaande. Fascistische dictators en andere opruiers die zich gedragen als grootvorsten, maar uiteindelijk toch ten val komen. De kracht van het volk, dat zich vervolgens evenwel laat verleiden tot een oplossing die de oplossing niet is. Zoiets?

Maar de actualiteit dringt zich op. Een Nederlands coronabeleid dat geen beleid is. Er wordt wanhopig op knoppen gedrukt, in de hoop dat het tot iets leidt. Het cynische duo “Kip-zonder-kop” trad gisteravond weer eens voor het voetlicht. Er keken meer dan zeven miljoen mensen naar wat we niet meer mogen, wat we moeten en waar we van weg moeten blijven. Ik mis het perspectief en de concrete hulp. Het is afpakken in plaats van aanbieden.

Je krijgt nu wat van mij, dat is goed voor je. Worden we allemaal beter van. (Photo by ‘fotografierende’ on Unsplash)
En wat te denken over de verplichting om een mondmasker te gaan dragen, wat nu nog een ernstig advies is. Daar heb je een juridische basis voor nodig, wist de historicus Mark Rutte ons uit te leggen. Joh! Die discussie loopt al een half jaar, had je dat misschien niet wat eerder kunnen optuigen? Oh ja, de ziekenhuizen lopen vol en de reguliere zorg wordt ernstig ‘afgeschakeld’ (vreselijk woord trouwens). We weten ook al een half jaar dat die tweede golf er aan zat te komen. In China bouwen ze in weken noodhospitalen voor duizenden patiënten. Wat gebeurt er hier? Praten, praten, praten. Tot we er letterlijk bij neervallen. Iedere viroloog is inmiddels een BN’er, maar voor de rest wachten we af. Misschien zit het mee, misschien ook tegen.

Maar ja, wie zou – behalve de patiënten die in bussen kunnen worden aangevoerd – die ziekenhuizen moeten bemensen? Geen medisch personeel beschikbaar, geen facilitair medewerkers, geen technici. Dat komt door die visie van Rutte, die dan altijd zegt dat je daarvoor naar de opticien moet gaan. Al decennia kent Nederland geen wezenlijk arbeidsmarktbeleid. Doe maar gewoon wat je leuk vindt. Nou, dat zullen we weten ook. Van gebrek aan gekwalificeerd personeel op ieder terrein, tot aan overvolle terrassen en kroegen. Feesten en beesten, want dat vinden ‘we’ leuk.

In Ierland hebben ze helemaal geen persconferenties nodig. Daar is al sinds begin van dit jaar een routekaart opgesteld. Een overzichtelijk schema van vijf crisisniveaus en twintig sociaal/maatschappelijke sectoren. Van familiebijeenkomsten, via sportcentra, horeca en winkels tot onderwijs en verzorging. Eén zinnetje van de minister zorgt daar voor duidelijkheid. We gaan morgen om middernacht naar ‘level 3’. Dan kijk je in je rooster, en je weet precies waar we met elkaar aan toe zijn. Daarnaast wordt met een zekere regelmaat in ieder huishouden een overzichtelijke brochure in heldere taal bezorgd. Niet alleen in het Engels, maar ook in het Iers-Gaelisch (mooi!). Met niet alleen wat je niet mag, maar vooral hoe je jezelf en je gezin en andere dierbaren kunt wapenen tegen de gevaren van COVID-19. Een gezondere lifestyle, maak anders en vaker schoon en doe de was niet meer even snel op 30 of 40 graden. Draai die knop waar mogelijk op 60 graden. Zullen we dat ‘awareness’ noemen? Ik vind het in ieder geval onderscheidend, afgezet tegen dat duo “Kip-zonder-kop” dat niet verder komt dan dat je je handen moet ‘stukwassen’. Waar een klein land groot in kan zijn. Warme zorg voor de burgers.

VAN ONS, VOOR U

Nederland is toch het land van groente en fruit? Goede zuivel? Bezorg daarom wekelijks een doos met gezonde producten in ieder huishouden. Gratis, van ons voor u. Doe er een leuk boekje bij met recepten voor lekkere smoothies, hoe je snel een gezonde maaltijd kunt wokken etc. En anders: download de app. Corona bestrijden we samen.

Waar waren we gebleven? Een prachtig vers uit 1010 uit het oude Perzië, overgebracht op de muren van het gebouw van de Verenigde Naties. Maar ja, de actualiteit. Ik lees zojuist dat Rusland en China zijn gekozen in de Mensenrechtenraad van de VN. Rusland en China? Dat zijn op voorsprong de grootste mondiale verkrachters van het belangrijkste recht van de mens, dat op zelfbeschikking. Het recht op leven en het verbod van marteling, het recht op bescherming van het privéleven, het recht op vrijwaring van discriminatie en het recht op een eerlijk proces. Het moet niet nóg cynischer worden.

Maar dit is de tijd, het past. In die zin klopt het wel.

Oh ja, Trump. Zou ik het ook nog kort over hebben. Eén zinnetje dan maar. Mike Pence, die in zijn debat op de nationale televisie met uitdager Kamela Harris zegt, dat we het milieu aan de vrije markt moeten overlaten.

ALLEEN ELVIS BLIJFT BESTAAN

En Tommy dan? Kort, want dat schriftje is al weer volgelopen vanwege de actuele en zeer bepalende gebeurtenissen (Den Haag en New York). Tommy Wieringa heeft mij verbaasd, en misschien ook wel wat teleurgesteld. Meer geweld dan poëzie. Maar hij heeft er een reden voor. Zaterdag jl. in de Belgische Zomergasten, dat ze daar “Alleen Elvis blijft bestaan” noemen. Tommy Wieringa mocht, aan de hand van de uitstekende presentator Thomas Vanderveken, het tiende seizoen aftrappen met een aantal persoonlijk bepalende beeld- en geluidsfragmenten. De Tommy bij Thomas vond ik een heel andere persoonlijkheid dan de Tommy in zijn wekelijkse NRC-column. De man, in principe toch één van mijn helden, heeft dagelijks twee keer twintig minuten zen-meditatie nodig om een beetje rustig en gezeglijk te blijven. Niets is wat het lijkt. Zoek de oorzaken.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.