IK GELOOF IN DROMEN

Vanavond om zeven uur, geven Mark Rutte en Hugo de Jonge onverwacht een persconferentie, die live zal worden uitgezonden op alle kanalen van de publieke omroep en via internet. Inmiddels is uitgelekt wat daarin zal worden toegelicht.

Centraal staat een volledig nieuwe aanpak van de coronacrisis. Het wordt openbaar gemaakt, dat enkele weken geleden reeds is gestart met de bouw en inrichting van tien noodhospitalen. Dit betreft speciale instituten ter behandeling van uitsluitend corona-patiënten. In de regio’s Assen, Apeldoorn, Almere, Haarlem, Utrecht, Zoetermeer, Vlaardingen, Breda, Roermond en Sittard zijn industrieterreinen uitgezocht en overeenkomsten gesloten met eigenaren van grote, meer of minder leegstaande hallen en geschikte productielocaties. Speciale aandacht is daarbij uitgegaan naar niet alleen een goede infrastructuur, maar ook naar mogelijkheden van snelle verbouwing en uitbreiding.

Er zijn trainingsprogramma’s opgesteld voor toekomstig verplegend en verzorgend personeel. Daarnaast zijn samenwerkingsverbanden afgesproken met gespecialiseerde schoonmaak- en beveiligingsbedrijven ter ondersteuning van deze mega-operatie. Voor de handen aan deze duizenden bedden – de juiste aantallen per regio worden nog nader onderzocht – , wordt nadrukkelijk gekeken naar mensen die nu korter of langer werkloos zijn. Via spoedtrajecten worden zij klaargestoomd voor deze werkzaamheden. Dienstbaarheid en de juiste motivatie om een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze (inter-)nationale crisis, zijn sleutelaspecten bij de selectie. Ook migranten en asielzoekers worden actief hierbij betrokken. Hun goede wil en inzet zullen meespelen bij de beoordeling van de verblijfsstatus, nu en op langere termijn.

De regering gaat er van uit dat we zo niet alleen de ‘workforce’ op sterkte krijgen, maar ook de samenleving een boost geven: samen krijgen we corona onder controle. We sluiten niemand uit. Iedereen die wil helpen is welkom.

Gespecialiseerd medisch personeel zal op deze locaties worden gedetacheerd, waar en voor zo lang als dat nodig is. Crisisoverleg en een professionele afstemming en synchronisatie met alle zorgaanbieders van Nederland, zullen er toe leiden dat de reguliere, lokale gezondheidszorg binnen enkele dagen in stappen, en op de vertrouwde adressen, weer beschikbaar zal zijn, en blijven. Waar medisch/specialistische kennis ontbreekt, vanwege uitbreiding met deze tien ‘corona’-ziekenhuizen of ook anderszins, zijn inmiddels gesprekken opgestart met in eerste instantie de Belgische en Duitse autoriteiten om deze waar en wanneer dan ook te kunnen aanvullen. Dat zal gebeuren op een ‘over en weer’-basis, wat betekent dat bijvoorbeeld Nederlandse IC-specialisten bij gelegenheid ook voor een bepaalde, korte periode in München of Antwerpen moeten kunnen worden ingezet. Daarvoor staan al expat-regelingen in de steigers (wonen, werken, leven en een riante financiële compensatie). Een verdere uitrol hiervan op breder Europees, en mogelijk zelfs mondiaal niveau wordt serieus onderzocht.

Tot besluit, als meer dan spreekwoordelijke klap op de vuurpijl, zal worden aangekondigd dat de lockdown direct na opening van het vijfde noodhospitaal landelijk van tafel gaat. Dat zal ergens media februari (dit jaar 😊) zijn.

Kun je leven zonder dromen? Goede ideeën, die je op een of andere manier wilt realiseren. (Photo by Yohann Lc on Unsplash)

HET KABINET-ABOUTALEB I

Komend weekeinde zal de PvdA officieel bekendmaken, dat Ahmed Aboutaleb bij de komende Tweede Kamer-verkiezingen de lijsttrekker zal worden. Na het toch nog onverwachte vertrek van Lodewijk Asscher, zijn in het diepste geheim vele en intensieve gesprekken gevoerd tussen de partijleiding en de huidige burgemeester van Rotterdam. In de afgelopen dagen zijn peilingen gehouden, die er onafhankelijk van elkaar op wijzen dat de PvdA met Aboutaleb een gerede kans heeft om met 32 zetels de grootste partij van het land te worden. De VVD valt terug naar 22, als onmiddellijk gevolg van dit inmiddels zogenoemde “Aboutaleb-effect”. Het CDA stijgt met (vooral) Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra naar 25 zetels. D66 krijgt in deze zelfde peilingen 15 zetels, en de ChristenUnie gaat vooral dankzij vasthoudendheid in gemaakte keuzes naar 10. Zo ligt een brede coalitie voor de hand (PvdA, CDA, D66 en CU), die op steun van 82 zetels kan rekenen. Reden voor Aboutaleb om deze nieuwe uitdaging na 12 jaar vol aan te gaan.

Hij zal Jeroen Dijsselbloem meenemen, die met zijn grote, ook internationale ervaring Financiën gaat bemannen. Hoekstra schuift door naar Economische Zaken. D66-leider Sigrid Kaag wordt beloond met Buitenlandse Zaken. Wouter Koolmees blijft op zijn post van Sociale Zaken. Binnen het CDA wordt afscheid genomen van minister Ferdinand Grapperhaus, die niet past in de plannen van Aboutaleb. Ook voor voormalig kroonprins Hugo de Jonge zal zeker geen stoel in Vak K worden vrijgehouden.

Zo zijn de contouren van nieuw beleid reeds zichtbaar, en weten de mensen waarvoor, voor wie en waarom ze straks in maart naar de stembus kunnen gaan.

DE NACHTMERRIE

Maar dat zijn dromen. De actuele werkelijkheid is niets minder dan een nachtmerrie. Vrijheden worden afgepakt en steeds verder ingeperkt. Mensen worden opgeborgen op straffe van boetes, in plaats van gemobiliseerd. Om enkele duizenden mensen in leven te kunnen houden – dat zijn met alle respect in overgrote meerderheid mensen van wie de resterende levensverwachting met een grotere efficiënte in maanden in plaats van in jaren kan worden gegeven – worden aan de andere kant miljoenen levens kapotgemaakt.

Het hele onderwijssysteem loopt onherstelbare schade, achterstand en uitval op voor kinderen en jongvolwassenen. In de komende jaren zal blijken dat de toename van de veelgevreesde oversterfte niet tot staan is gebracht, maar juist verder is gestegen door onder andere het uitstellen van reguliere medische behandelingen. Kanker zal vanwege grote en voortdurende stress een nóg grotere opmars maken. Vele miljoenen Nederlanders zijn reeds, of raken binnenkort, psychologisch ernstig beschadigd omdat zij baan, bedrijf, professionele en maatschappelijke functie en betrokkenheid, relaties, en soms ook hun hele gezin en financiële zekerheid, en dus hun ‘reason for life’ zijn kwijtgeraakt. De samenhang is weg, over en uit.

Geen plan, slechts verdere beperking als antwoord op door medici geduide cijfers. De mens (ik heb het hier over miljoenen, en niet over duizenden) is niet belangrijk. Het cijfer telt. Kwantiteit in plaats van kwaliteit. Op naar de vierde golf. De toekomstige lockdowns krijgen dan overigens, als geluk bij een groot ongeluk, steeds minder impact. Omdat er al zoveel kapot is gemaakt. Er blijft weinig over, en gewenning doet zijn intrede.

Dat is de werkelijkheid. Het spijt me.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.