EIGENWIJS EN DOMINANT

Hij had alles mee. Deze kandidaat was boven komen drijven uit de vele respons op een uitgebreide internetcampagne. En zo’n stapel sollicitanten was in dit geval heel begrijpelijk. Zo’n leuke vacature! Een commerciële managementpositie, maar voorzichtig beginnen. Geen opgelegde druk, trek er gerust een paar jaar voor uit. Meelopen, inwerken, plannen maken en die samen met je team uitvoeren. Voorop durven lopen, oftewel initiatieven ontplooien. Dat wel, natuurlijk. Laten zien wat je kunt. Op je bek gaan, maar daar leer je van. Gewoon weer opstaan, want dat overkomt je op die manier geen volgende keer. Omstandigheden om te kunnen groeien, op ieder gebied.

En hij wilde graag. Deze knaap bekte ook nog eens goed, uitstraling en iets van persoonlijkheid. Vlot en communicatief. Qua theoretische achtergrond legde hij minder gewicht in de schaal. Maar daar kon aan worden gewerkt, een gezamenlijke inspanning. Faciliteren en begeleiden. Coachen. Sturen. Gericht zijn op de doelen die je wilt bereiken. Iedere dag.

We hebben een persoonlijkheidsonderzoek gedaan, en de uitkomsten daarvan bevestigden wat we al wisten en dachten. Zoals het hoort, dus. Alle seinen op groen. Aan beide kanten gingen ze niet voor salaris en beloning, maar voor inhoud en perspectief. De man is in volle, wederzijdse overtuiging aangenomen.

En toen? Daar zou een boek over kunnen worden geschreven, maar ik moet het hier betrekkelijk kort houden. Eenmaal in zijn gedroomde functie dacht hij het het wel even te kunnen gaan maken. Met de nadruk op even, wat voor hem vooral ook ‘snel, snel, snel’ betekende. Dat bleek niet alleen op de zaak, maar ook thuis. Die stabiele relatie was kennelijk helemaal niet zo evenwichtig. Zo’n verstandige vrouw, waar hij ook zo veel aan had. Een echte partner, op ieder gebied. Kunnen spiegelen. Zij hield hem in balans, en tot nu toe ook bij de les. Over “les” gesproken, de eerste opleidingsmijlpaal werd succesvol bereikt. Maar het vervolgtraject, dat wist hij eigenlijk nog niet zo zeker. Drukke baan, en problemen thuis. En zoals iedereen weet: van uitstel komt afstel.

Diezelfde knaap ging zich langzamerhand afzetten tegen de meest volwassen mensen binnen de organisatie. En nieuwe verkopers die mede door hem waren aangenomen, werden al direct na hun eerste week gekleineerd. Of zij wel wisten wie de baas was? Die ander was maar een accountmanager, en hij de salesmanager. Toch? Ondertussen kwam ik hem bij een bezoek kussend op de trap tegen, een vrouwelijke leverancier. Spontaan, nieuwe generatie. Toch?

Je mag best wel wat krassen oplopen. Word je beter van. Maar je hele gezicht moet je natuurlijk niet steeds maar weer kapotvallen. Dat heelt niet meer. (Photo by Aimee Vogelsang on Unsplash)

Met het formuleren van zakelijke doelstellingen had hij steeds meer moeite. Tussen de bedrijven door vertelde hij dat zijn mooie oldtimer, zijn passie en troetelkind, was verkocht. “Het kost toch allemaal geld.” Gevraagd naar zijn gedachten over de salarisontwikkeling binnen zijn groep, bleven de antwoorden uit. Iets van inflatie en landelijke cijfers waren hem onbekend. Kijk dat nou eens na, bijvoorbeeld gewoon op internet, en kom volgende week dan met een idee, een voorzet, iets waar we over kunnen praten. Maar er kwam niets meer. Dit jonge en enthousiaste talent bleef steken als een handkar in de modder.

Als het binnen dan niet zo goed gaat, misschien een dip, denk ook aan de privésituatie, dan is een wat andere (tijdelijke) invulling van zijn functie misschien wel opportuun? Wat meer naar buiten, klanten en markten beter leren kennen. Je op locatie verdiepen in de doelgroepen. Meer contacten opdoen, je gezicht laten zien. Maar dat voelde hij als een belediging. Hij ging toch zeker niet de rol van “een gewone accountmanager” spelen. En: dan hebben jullie mij op valse gronden binnengehaald. Als ik geen leiding mag geven en dan maar naar buiten moet, dan zoeken jullie helemaal geen manager maar een ordinaire verkoper!

Nee, hij was veel beter. Dit drama heeft een jaar of zo geduurd, en na een beloftevolle start is er niets van terechtgekomen. Urenlange gesprekken in het kader van begeleiding en betrokkenheid. Zinloos. Ik herinner me dat ik in Midden-Engeland, op een strak schema onderweg uit Ierland naar de ferry van P&O in Hull, de auto toch maar even een smal en kronkelig landweggetje in heb gereden. Tussen honderden schapen de do’s en de don’ts besproken. Hij begreep het. Maar deed de don’ts.

Dat heet eigenwijs en dominant. Tel daar gebrek aan richting bij op, en het resultaat was geen droombaan meer. Zijn droomvrouw was kort daarvoor al vertrokken. Nu restte het alleen zijn. Helemaal alleen. En die oldtimer was ook al weg. Verdorie, en dat meen ik heel oprecht.

Ik zie op LinkedIn dat hij tegenwoordig accountmanager is. Al jaren. Maar niet bij steeds dezelfde werkgever. Het wisselt nogal. In de knop gebroken, omdat hij alles beter wist, en waarschijnlijk weet.

2 reacties op ‘EIGENWIJS EN DOMINANT

 1. Hoe kan het toch anders lopen dan je ooit gedacht had. Zelf nam ik ooit een manager aan die ik met oog op het afbreukrisico vooraf psychologisch liet testen. De uitslag was louter in superlatieven. Een dergelijk profiel had ik nog niet eerder gezien. De psycholoog had geen twijfel: dit was de ideale kandidaat. Net als in het artikel “EIGENWIJS EN DOMINANT”, kwam ik in de loop van de tijd tot de ontdekking dat het ideale beeld een keerzijde had. In mijn geval bleek de kandidaat geen respect van zijn medewerkers en onze klanten te krijgen en bleef het succes uit. Ik ben sindsdien voorzichtiger geworden met (psychologische) onderzoeken en liet ik mij in het vervolg meer leiden door mijn eigen intuïtie.

  Like

  1. Klopt, Hein, want die intuïtie heb je niet voor niets. Teveel mensen (organisaties) durven zelf geen beslissing te nemen, en leggen die dan maar neer bij de uitkomsten van een test, of psychologisch onderzoek. (Dan zijn ze lekker ook ‘gedekt’ voor als het straks toch fout loopt.)

   Ik wijs daar impliciet ook naar in mijn blog: ‘de uitkomsten daarvan bevestigden wat we al wisten en dachten’. Oftewel, zet zo’n onderzoek vooral in om bevestiging te halen, en niet om twijfel weg te nemen. Zorg ervoor dat je op jezelf kunt vertrouwen, en controleer dát dan (in plaats van de kandidaat).

   Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.