SYLVANA, PETER R., MARK R.

Als we grote en onoverzichtelijke aantallen terugbrengen tot één enkel individu, komen we onder dezelfde omstandigheden, en met dezelfde man ginnegappend aan het roer van het schip van staat, uit bij Peter R. de Vries.


Dat ik het ooit nog een keer eens zou zijn met aanpak, houding en inhoud van de woorden van Sylvana Simons, is opmerkelijk. Maar in het Haagse coronadebat trof zij vorige week een gevoelige snaar, door een motie in te dienen waarin 30.000 coronadoden aan het kabinetsbeleid werden toegeschreven. Rutte is er al vele jaren een meester in. Hij betrekt onmiddellijk de gehele medische wereld met “de vele duizenden, hardwerkende mensen” erbij, om de aandacht van persoonlijk falen af te leiden. Een instant mistgordijn daalt neer in de Ridderzaal. En opnieuw komt hij er mee weg, als leider van de natie.

Laten we het niet over tienduizenden doden hebben, en de vele honderdduizenden zieken waarbij Rutte c.s. tijdens deze pandemie gekmakend consequent inschattingsfouten maken. Wel zogenaamd advies aanvragen bij de mensen die er verstand van hebben, maar het niet (op)volgen. Want die terrassen moeten gewoon open (het grootste goed van een land), de jongeren moeten kunnen feesten en beesten. Kijk waar we vandaag staan, en huiver. Duimpje voor Rutte.

Als we grote en onoverzichtelijke aantallen terugbrengen tot één enkel individu, komen we onder dezelfde omstandigheden, en met dezelfde man ginnegappend aan het roer van het schip van staat, uit bij Peter R. de Vries. Nee, die is niet geveld door corona, maar door de Mocromaffia. Cyrille Fijnaut (emeritus hoogleraar criminologie) vertelt deze maand in NRC dat

“ten opzichte van 25 jaar geleden de zware misdaad omvangrijker, georganiseerder, gewelddadiger, winstgevender, corrupter, meer ingebed en grensoverschrijdender is geworden”. Hij vervolgt: „Maar het ontbreekt eigenlijk al jaren aan een samenhangend beleidsplan voor de aanpak van wat onderhand een giga-maatschappelijk probleem is dat het land op stelten zet.”

Wie is hier verantwoordelijk voor? Hebben we daar niet een regering voor gekozen, om ons te dienen en te beschermen? De jaren waar Fijnaut op doelt, is ene Mark Rutte premier geweest. En nog altijd, ook weer de komende vier jaar. Jullie hebben hem zelf gekozen, met onnavolgbare meerderheid. De regeringsleider. De man die zijn kabinet kiest. Dié wel, en dié niet. De ene zwakkeling na de ander. Dan moet je niet vreemd opkijken dat er gebeurt wat er gebeurt. Gezondheidszorg, criminaliteit, volkshuisvesting, arbeidsmarkt, onderwijs en milieu. Het gaat om jouw en mijn leven, en het ging om dat van Peter R. de Vries. Dood door schuld werd hierboven gesuggereerd door Sylvana Simons. Een interessante gedachte. Ik daag iedere onverschrokken strafpleiter uit.

Fijnaut: „De punt van de lans is je strafrechtelijk optreden, grootschalig en langdurig gericht op sleutelspelers in het criminele milieu”.

Nederland heeft een enorme drugseconomie, die uiteraard gepaard gaat met zware criminaliteit. Narcostaat Nederland. NRC schrijft in datzelfde verhaal met Fijnaut, dat ‘naast een omvangrijke wietteelt-industrie, Nederland sinds de jaren negentig geldt als één van de grootste producenten van xtc, wereldwijd. De laatste jaren is een sterke toename zichtbaar van de productie van het zwaar verslavende crystal meth. Nederlandse producenten lijken daarbij, in Nederland, samen te werken met Mexicaanse bendes. De drugsvangsten in de Rotterdamse haven breken jaarlijks records. Nederland heeft zich ontpopt als draaischijf voor de Europese drugshandel’.

Alles heeft met alles te maken. Oftewel: er is een oorzaak voor. (Photo by David Clode on Unsplash)

Ongeveer tegelijkertijd werd in datzelfde Rotterdam een motoragent willens en wetens doodgereden door een trucker. Die bleek voor de zoveelste keer in de fout te zijn gegaan. Zes jaar geleden heeft hij ook al een politieman ondersteboven gereden, die daarbij zijn arm verloor. En vorig jaar heeft hij een hoogbejaarde vrouw doodgereden. Dood.

En die reed dus zomaar rond. Zelfs zijn rijbewijs was niet ingenomen. Die huurmoordenaar van De Vries was natuurlijk ook al ruim in beeld bij de instanties. Want daar ligt het niet aan. We hebben overal wel een club voor, en begeleiding. Toezicht, zorg en aandacht. Nou ja, in ieder geval heel veel geld. En toen?

Strafrechtelijk optreden (Fijnaut) doen we niet in dit land, in ieder geval sterk onvoldoende. Zware en minder zware misdaad, bedreiging en mensen zoals die vrachtwagenchauffeur. Maar ook fraude en corruptie. Het gebeurt, steeds vaker en het wordt steeds erger. En niet alleen in de Rotterdamse haven of in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.

Ik herhaal: wie is hier verantwoordelijk voor? Hebben we daar niet een regering voor gekozen, om ons te dienen en te beschermen? Maar Rutte staat er bij te lachen, biedt waar nodig (dat is dus bij alles) zijn excuses aan en gaat verder met zijn vakantie.

Diezelfde Rutte als Mr. Bojangles, alstublieft. Maar ik zal niet als Sammy Davis jr. vragen of hij straks wil terugkomen.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.