IEDEREEN IS TE KOOP

De ontwikkelingen gaan sneller dan snel. Tijd voor een fatsoenlijke analyse, laat staan een professioneel advies is er niet, of wordt niet genomen. Ondertussen glijden ze uit over iedere bananenschil die er op hun pad komt. Waar dit over gaat? Ajax!, natuurlijk.

Ik had het ze nog zo voorgesteld, uitgebalanceerd en verstandig. Maar dat zijn dus twee begrippen die in de Arena al langere tijd niet meer actueel zijn. Laten we beginnen bij het begin. Want alle media en straks iedere voetbaltafel opnieuw en opnieuw, hebben het over de opvolging van Alfred Schreuder. Interim, vast of als noodgreep. Maar het moet natuurlijk over de opvolging van Edwin van der Sar gaan. De baas is altijd verantwoordelijk. Daar is geen woord Frans bij. Zeker in zo’n (beursgenoteerde) organisatie als AFC Ajax, begint het bij de CEO. Daar hoort een bedrijfskundig onderlegde, grote meneer of mevrouw te zitten. Iemand die veel weet van mensen, die ook verstand heeft van financiën, beleid en management. Iemand die kan denken in processen en scenario’s. Met een visie op de toekomst. En dan zit daar ene Van der Sar. Kijk even terug naar waar dat toe heeft geleid.

Jarenlang uit de wind gehouden door zijn maatje Marc Overmars. En waar zeker Van der Sar op de hoogte moet zijn geweest van diens schadelijke, slopende ziekte, heeft hij toen ook al niet ingegrepen. De ingrepen van “Sar” dateren slechts van zijn momenten op de doellijn. Hij zit er alleen maar vanwege zijn naam. Wat kun je dan verwachten? Alles wat er nu gebeurt bij Ajax, dus. Met twee uilskuikens op de stoel van technisch manager, ook al zo’n functie die maar niet wordt ingevuld. Een transferbeleid om te huilen. Vele tientallen miljoenen die voor de ogen van je eigen aandeelhouders ter plekke verbranden. De aanstelling dit seizoen van een loser pur sang als hoofdtrainer. Iedereen kon weten, iedereen, dat Alfred Schreuder niet geschikt zou zijn voor een club als Ajax. Maar toch wordt-ie het. Hoe noemde ik dat hierboven ook alweer: ‘verstand van mensen en iemand die kan denken in processen en scenario’s’.

SENSATIES IN DE ONDERBUIK

Van der Sar kan geen beslissingen nemen. Niet als mens, niet als manager. Hij was een hartstikke goede keeper. Punt. Uit. Dus als je Ajax terug op de rails wilt zetten, neem dan heel snel afscheid van hem. En vul dat profiel in zoals het hoort, volgens de regelen der kunst in plaats van gedreven door gierende emoties en andere merkwaardige sensaties in de onderbuik.

Zo, dan is het begin gemaakt. First things first. Draai vervolgens het idee de nek om dat zo’n andere dodo als Johnny Heitinga de zaak wel even kan rechttrekken. In een seizoensfase waarin het er echt om gaat, nationaal en straks ook nog Europees.

Louis van Gaal heeft ooit met vochtige ogen beweerd, dat Ajax toch echt zijn club is. Zoek hem met die uitspraak op een velletje papier heel snel op, en doe een beroep op Hem om het seizoen in Amsterdam af te maken.

Hij wilde toch nog wel weer eens een nieuwe (tijdelijke) uitdaging, met een zelfgemaakte knipoog naar Dick Advocaat? Nou, dit is er wel eentje, zo weet ook Van Gaal.

Dan is dat for the time being geregeld. Kunnen we verder gaan. Je hebt een paar maanden om Arne Slot en Feyenoord in beweging te krijgen. Slot is natuurlijk niet te behouden voor Feyenoord. Ik heb inzage in zijn contract, dat loopt tot het seizoen 25/26. Met een clausule dat hij niet naar Ajax mag overstappen. Maar iedereen is te koop. En als iemand niet te koop is, dan verhoog je gewoon, of in dit geval heel erg ongewoon, de prijs. Feyenoord kan wel wat centjes gebruiken. In de wetenschap dat Slot toch een passant is, kun je maar beter die grote slag slaan.

Overigens, als ik Slot mag adviseren dan zou ik eerst eens even afwachten hoe het bij Liverpool dit seizoen gaat aflopen met Jürgen Klopp. Want dan maak je echt een stap. Zoals Ahmed Aboutaleb – volkomen begrijpelijk – al eens opmerkte over wat zijn gedachten waren bij een eventuele overstap naar Amsterdam: “Ik weet niet of ik er daarmee wel op vooruit ga”. Dat geldt evenzeer voor een transfer van Rotterdam naar Amsterdam voor Slot. De Premier League en Liverpool bieden zoveel meer in deze fase van je carrière, Arne. Ga nog niet weg, toon je, net als Ronald Koeman, een betrouwbare persoonlijkheid die in principe (want het is en blijft voetbal) nog altijd zijn contract respecteert. En ga straks dat Champions League-seizoen met Feyenoord beleven.

En Ajax dan? Die zullen wel weer kiezen voor de weg van de minste weerstand. Daar waar de stupiditeit regeert.

Blikveld en visie van Van der Sar

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.